enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:57 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:02 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
09:46 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
06:36 AK Parti’nin Kızılcahamam kampı başladı
00:48 ‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde sahada ilk somut adım atıldı. Irak’ın Süleymaniye kentinde Terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı
00:48 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi!
00:44 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:36 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
00:25 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:09 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
00:57 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
00:45 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
00:27 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
00:22 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
00:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Halkın avukatı: Kamu Denetçiliği Kurumu

Halkın avukatı: Kamu Denetçiliği Kurumu
25 Ekim 2021
545
A+
A-

ANKARA-UHA HABER / Devlet kurumlarıyla vatandaş arasında arabuluculuk görevini üstlenen Kamu Denetçiliği Kurumu, bugüne kadar binlerce kişinin başvurusunu dostane yollarla çözüme kavuşturdu. Peki, KDK’ya hangi durumlarda ve nasıl başvurulur?

Gülçin Sakarya
TRT Haber : Gülçin Sakarya

Kamu hizmetlerinin kalitesini artırmak, halk ve idare arasında köprü olmak, hak arama kültürünü yaygınlaştırmak…

Kamu Denetçiliği Kurumu, bu amaçlarla 2012 yılında kuruldu. TBMM’ye bağlı ancak özerk bir biçimde faaliyet yürüten bir hak arama kurumu.

KDK, kamu kurum ve kuruluşlarının işlemleri karşısında mağdur olduğunu ya da haksızlığa uğradığını düşünen herkesin başvurabileceği bir yer. Ancak burada bilinmesi gereken önemli bir detay var. Başvuruların mahkemeye gitmeden önce yapılması gerekiyor.

Hangi konularda başvurulabilir?

– Kamu kurum ve kuruluşlarının kanunları yorumlama ve uygulama şekilleri,

– Kamu kurumlarının yönetmelikleri, tebliğleri, kararları ve uygulamaları,

– Tüm kamu görevlilerinin tutum ve davranışları.

Grafik: TRT Haber

[Grafik: TRT Haber ]

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde geçici ya da kalıcı olarak yaşayan tüm gerçek ve tüzel kişiler, bu konulardan biri nedeniyle mağdur olduğunda Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurabilir.

18 yaşından küçükler ise www.kdkcocuk.gov.tr internet adresini kullanarak idare ile yaşadıkları sorunları Ombudsmanlığa bildirebilir.

En geç 6 ay içerisinde karar veriliyor

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun vatandaşın idareyle sorunları açısından hayatını kolaylaştırmak için kurulduğunu vurguluyor.

“Kamu hizmeti veren devlet kurumlarıyla vatandaş arasında arabulucu ve halkın avukatlığını yapan bir kurum. Biz başvurularda herhangi bir şekil şartı aramıyoruz. Hangi kurumu şikâyet edeceksen veya başından geçen olay neyse onu anlatman bizim için yeterli olur. Yeter ki altında adın, soyadın, imzan ve T.C. kimlik numaran olsun. Gerisini biz yürütüyoruz. Ayrıca başvurulardan herhangi bir ücret almıyoruz. Harç parası, başvuru parası, pul parası, şahit parası, bilirkişi parası, hepsini biz karşılıyoruz. Başvurudan itibaren en geç 6 ay içerisinde karar veriyoruz. Bakıyoruz dilekçeye, eğer haklı olduğuna kanaat getirirsek görüşümüz bu doğrultudaysa idareyi vatandaşla uzlaşmaya zorluyoruz. Buna da dostane çözüm diyoruz.”

Grafik: TRT Haber

[Grafik: TRT Haber ]

“Vatandaş haklıysa tavsiye kararı veriyoruz”

Malkoç, başvurudan sonra yürütülen süreci de anlattı.

“Başvuruları değerlendiren birimimiz var. İlk inceleme birimi hemen bakıyor. Şartları tamamsa ilgili denetçiye gönderiyor. Denetçi de o konuda uzmanı var, çok iyi yetişmiş hemen ona gönderiyor. İdareden bilgi ve belge isteniyor, idareye teklifte bulunabiliyor. İdareci ‘Yok biz bunu yapamayız’ dediğinde de olayı inceliyoruz. Gerekirse şahit dinliyoruz. Gerekirse bilirkişi incelemesi yapıyoruz, ondan sonra bakıyoruz vatandaş haksız talebinin reddine diyoruz. Vatandaş haklıysa idareye o konuda tavsiye kararı veriyoruz.”

Halkın avukatı: Kamu Denetçiliği Kurumu

En çok şikâyet başvurusu 2020’de

9 yılda 185 binden fazla şikâyet başvurusu alan kurum, en çok başvuruyu 2020’de aldı. 2016’da 5 bin 519 olan başvurular, her yıl artış gösterdi.

2017’de 17 bin 131, 2018’de 17 bin 585, 2019’da 20 bin 968, 2020’de ise 86 bin 951 başvuru alındı. Bu yıl ise şimdiye kadar yapılan başvuru sayısı 15 bine yaklaştı.

Grafik: TRT Haber

[Grafik: TRT Haber ]

En çok şikâyet başvurusu alınan konular hangileri?

Vatandaşların başvuru yaparken tercihi ise “e-başvuru” sistemi oldu. Bu yıl içerisinde en çok şikâyet başvurusu yapılan konular ise sırasıyla şöyle:

“Kamu personel rejimi (izin, özlük hakları, tayin vb.), adalet, milli savunma ve güvenlik, eğitim-öğretim, gençlik ve spor, mahallî idarelerce yürütülen hizmetler, ekonomi, maliye ve vergi, çalışma ve sosyal güvenlik.”

İstanbul başvurularda ilk sırada

Bölgelere göre başvuruların dağılımında ise Marmara ilk sırada. En fazla başvuru yüzde 23,61 ile Marmara Bölgesi’nden yapılırken; bunu yüzde 18,96 ile İç Anadolu Bölgesi, yüzde 17,38 ile Ege Bölgesi ve yüzde 10,35 ile Akdeniz Bölgesi izledi.

Başvuruların en fazla yapıldığı iller ise şöyle sıralanıyor:

– İstanbul / 2 bin 174

– Ankara / 1504

– Manisa / 1184

– İzmir / 695

– Bursa / 404

Grafik: TRT Haber

[Grafik: TRT Haber ]

Tavsiye kararlarına uyum yüzde 80’in üzerinde

Peki, kurumun verdiği tavsiye kararlarına uyum oranları nasıl? İstatistiklere göre, bu oranlarda ilk yıllara göre ciddi bir artış var. Tavsiye kararlarına uyum oranı 2013’te yüzde 20 iken, 2017 yılında yüzde 65’e yükseldi.

2018, 2019 ve 2020’de yüzde 70’in üzerinde olan oran, Ekim 2021 itibarıyla yüzde 80’i geçmiş durumda.

Siz de haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız, tavsiye kararları ve uzlaştırıcı yönüyle bireylerin adalete hızlı erişimini sağlamayı hedefleyen Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurabilirsiniz.

Grafik: Hafize Yurt Ateş

[UHA Haber Ajansı, 25 Ekim 2021] 

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.