enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:29 KADEM Kocaeli Temsilciliği’nden “Aşurede Buluşalım” Etkinliği
17:10 Bölge Organizasyonuna yeni soluk!
10:35 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko’dan Tarım Bakanı’na Sert Tepki: “Pestisiti Gizlemek, Milleti Zehirlemeye Ortak Olmaktır!”
10:08 İletişim Başkanı Altun: Özgür Özel’in ifadeleri toplumsal barışı zedeleyen ciddi bir sorumsuzluktur
09:53 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamalarına tepki
09:48 6 kıtaya karavan satıyor
09:40 Bakan Tunç: Kamu düzenini bozan eylemler, ifade özgürlüğü hakkı kapsamında değerlendirilemez
09:31 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “İran-İsrail çatışmaları nedeniyle İran’da kalan uçaklar, Türkiye’ye geri getirilecek”
08:00 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
00:54 AÇEV, bir kez daha çocuklar için kıtaları aşmaya hazırlanıyor
00:46 Kartepe Belediyespor Yüzme Takımından Milli Takıma 2 Sporcu
00:34 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkan Özyurt: Nizip İş Dünyasından Türkiye’ye İhracat Başarışı
00:28 Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre ihracat, yüzde 8 artışla 20 milyar 537 milyon dolara çıktı
00:28 Azerbaycan: Uluslararası Barış ve İstikrarın Teşvik Edilmesi
00:26 Prof. Dr. Mühip Kanko, “AKP Üreten Her Şeyi Sattı, Devletin Gelir Kaynağı Vergi ve Cezalar Oldu!”
00:25 Sanayide kullanılan su nereden geliyor
00:23 Ege Genç İş İnsanları Derneği’nden (EGİAD): Güncel SGK Uygulamaları ve Geleceğin Çalışma Biçimleri
00:14 Demokrat Parti Sözcüsü Altıntaş: “Türkiye Yangın Yeri, Yönetim İhmalkâr ve Savrulmuş Hâldedir”
00:13 Kocaeli Ticaret Odası’dan dünya pazarlarına davet; Co-Matching İkili İş Görüşmeleri
00:13 Kaspersky uzmanları, kullanıcıların kişisel verilerini çalmak amacıyla oluşturulan sahte internet siteleri konusunda uyarıyor.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Azerbaycan Dağlık Karabağ’daki mayın haritalarını istiyor

Azerbaycan Dağlık Karabağ’daki mayın haritalarını istiyor
19 Ekim 2021
416
A+
A-

HOLLANDA-UHA HABER / Uluslararası Adalet Divanı’ndaki davada Azerbaycan, Dağlık Karabağ savaşında geri aldığı topraklardaki mayınların yerlerini gösteren haritaları Ermenistan’dan alabilmek için talepte bulundu.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’den aktardığı haberinde, Azerbaycan ile Ermenistan arasında geçen yılki Dağlık Karabağ savaşıyla ilgili olarak Uluslararası Adalet Divanı’nda görülen davalarda bu kez de Bakü acil tedbir talebinde bulundu.

Azerbaycan, savaşta geri aldığı topraklardaki mayınların yerlerini gösteren haritaların Ermenistan tarafından Bakü’ye verilmesini istedi.

Uluslararası Adalet Divanı’ndaki duruşmada konuşan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elnur Mammadov, talep ettikleri acil tedbirlerin, Ermenistan’ın söz konusu haritaları vermeyi reddetmesinin oluşturduğu “büyük tehdide” karşı korunulması için bir an önce alınması gerektiğini söyledi.

Mammadov, mayınların yerleştirilmesinin, Ermenistan’ın “onlarca yıldır sürdürdüğü etnik temizlik operasyonunun devamı” niteliğinde olduğunu ve “bu toprakların Azerilerden arındırılmasının” amaçlandığını söyledi.

Azerbaycan geçen yılki savaşta Ermeni güçlerini Dağlık Karabağ ve çevresinde 1990’lı yıllardan beri kontrol ettiği topraklardan çıkararak bölgeyi geri kazanmıştı. Azerbaycan’ın Türkiye’den de askeri destek aldığı savaş, Rusya’nın arabuluculuğunda sağlanan ateşkesle son bulmuştu.

Karşıklıklı suçlamalar

Geçen hafta Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda görülen bir başka davada da Ermenistan, Azerbaycan’ı Ermenilere yönelik etnik temizlikle suçlarken “şiddet ve nefret döngüsünün sona erdirilmesi için” mahkemeden Bakü’ye karşı acil tedbirler almasını istemişti. Bu suçlamayı reddeden Azerbaycan ise etnik temizliği yapanın Ermenistan olduğunu savunmuştu.

Azerbaycan ve Ermenistan geçen ay Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Uluslararası Adalet Divanı’nda karşılıklı olarak açtıkları davalarda, birbirlerini Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme’yi ihlal etmekle suçluyor. Her iki ülke de bu anlaşmaya taraf.

Duruşmalarda dava esastan ele alınmıyor ancak mahkeme tarafların iddialarını inceleyerek acil tedbir taleplerini değerlendiriyor.

Ülkeler arasındaki ihtilafları gidermekle yükümlü Uluslararası Adalet Divanı, bu davalarda yargı yetkisi olup olmadığını henüz belirlemedi.

EK Kaynaklar *DW,rtr

[UHA Haber Ajansı, 19 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.