enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:40 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) “Dış Bakış” dergisi okurlarıyla buluştu
17:41 Kocaeli basın camiası yasta…
00:58 ABD’den Ukrayna’nın Kırım’ı Rusya’ya ait olarak tanıması şartı…
00:48 TRHaber Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül’den Alaska Zirvesi değerlendirmesi…
00:41 AB’nin varoluş sancısı: Kış uykusundan uyanabilecekler mi?
00:24 (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), 2024 yılında 383 insani yardım çalışanı hayatını kaybetti
00:21 Türkiye İsrail’i vurur mu? İbrahim Karagül yazdı: Alaska Zirvesi’nin arkasındaki akıl; Barış’tan başka şeyler de planlıyor..”
00:10 ABD Başkanı Trump: Almanya, Britanya ve Fransa, Ukrayna’da asker bulundurmak istiyor
00:04 Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’dan Hamas’a: Yaptığınız eylemle Filistin’e ne kazandırmış oldunuz
18:04 Aon’un “Küresel Ücret Şeffaflığı” raporu yayımlandı Şirketler ücret şeffaflığına hazır değil
17:41 ABD Başkanı Trump ile Rus lider Putin’in Alaska Zirvesi ve gelişmeler!
08:45 Eurovision Şarkı Yarışması 70. yılını kutlamak için yepyeni bir görünüme kavuşuyor
00:43 Belçika’da ilkokul ve ortaokullarda cep telefonu ile diğer elektronik cihazların kullanımı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılından itibaren ülke genelinde yasaklanacak.
00:40 Ahıska Türkleri!
00:22 Ermenistan-ABD-Azerbaycan Arasında İmzalanan Zengezur Koridoru Anlaşması, Türkiye, Türkistan Coğrafyası, İran, Rusya ve Çin Aleyhine Sonuçlanabilecek Birçok Husus İçermektedir.
22:58 İsrail’in abluka ve saldırısı altındaki Gazze Şeridi’nde gönüllü görev yapan Filistin asıllı Amerikalı hemşire Amanda Nasır, İsrail soykırımı Gazze’yi yok etti
22:45 Gazze “açlıktan” ölüyor!
22:29 Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), İsrail’in Gazze’de Filistinlileri kasıtlı olarak aç bırakmaya yönelik sistematik politika yürüttüğünü ortaya koydu…
22:19 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın ülkesine yönelik saldırılarını “gösterişli” ve “alaycı” olarak nitelendirdi…
22:07 Hamas, Gazze’de ateşkes teklifini kabul etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kıbrıslı liderler yemekte bir araya geldi

Kıbrıslı liderler yemekte bir araya geldi
29 Eylül 2021
278
A+
A-

UHA HABER / BM, Kıbrıs’ta taraflar arasında görüşmelere yeniden başlanması için bir kez daha kolları sıvadı. Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin dün öğle yemeğinde bir araya geldiği bildirildi. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in davetiyle öğlen yemeğinde bir araya geldiği açıklandı.

AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, görüşmeyi “yaratıcı” diye nitelendirerek, BM Genel Sekreterinin iki taraf arasındaki görüş ayrılıklarını not ettiğini belirtti.

Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar’ın, görüşmede Kıbrıs Türklerinin egemen eşitliği ve iki devletli çözüm konusundaki tutumunu ortaya koyduğunu belirten Anastasiadis, “Müzakerelerdeki tıkanıklığı aşacak değişik yolları, ama aynı zamanda yapıcı diyaloğu yeniden başlatacak koşulların yaratılmasını istişare ettik” dedi. Görüşmenin ayrıntılarına girmeyen Anastasiadis, Guterres’in taraflar arasında güven oluşturucu  önlemler ve müzakerelerin yeniden başlatılabilmesine ortak zemin arayışı için bir özel temsilci görevlendirmeyi düşündüğünü kaydetti.

“Yıl sonuna kadar belli olmasını umuyoruz”

Kıbrıs Rum kesimi Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, dün Associated Press haber ajansına verdiği röportajda görüşmeyi “oldukça yapıcı” diye nitelendirmiş, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs sorununa ilgi göstermesini olumlu bulduklarını ifade etmişti. Hristodulidis, atanacak yeni BM özel temsilcisinin Kıbrıs’ı ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’yi ziyaret etmesini beklediklerini kaydederek, özel temsilcinin “görüşmelere yeniden başlanmasının mümkün olup olmayacağına dair görüşünü yıl sonuna kadar açıklamasını umduklarını” belirtti.

Kıbrıslı Rumların BM kararları temelinde görüşmelere yeniden başlamaya hazır olduğunu, görüşmelere “hemen yarın bile oturabileceklerini” belirten Hristodulidis, “Müzakereler olmadan durumun giderek daha da güçleştiğini görüyoruz. Kıbrıs sorununu çözmenin tek yolu müzakerelerden geçiyor” diye konuştu.

“İki devletli çözümü tartışmayız”

“Kıbrıslı Rumlar iki devletli çözümü tartışamaz bile” diyen Rum Dışişleri Bakanı, Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin savunduğu iki devletli çözümün BM kararlarının çerçevesi dışında olduğunu ve Guterres’in görev alanına girmediğini belirtti. Uluslararası toplumun da böyle bir çözüme “olumsuz” tepki gösterdiğini söyleyen Hristodulidis, Kıbrıs için uygulanabilir tek çözümün federasyon olduğunu savundu.

Ada’nın birleşmesi için iki taraf arasında federasyon hedefli son görüşmelerden 2017 yılında da sonuç alınamaması üzerine Türk tarafı iki devletli çözüm seçeneğini gündeme getirmişti. Gerek Türkiye gerekse Kıbrıs’taki Ersin Tatar hükümeti federasyonu artık müzakere etmeyeceklerini, Kıbrıs’ta eşit iki egemen devletin tek çözüm olduğunu savunuyor.

[UHA Haber Ajansı, 29 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.