enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:49 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:08 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:55 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
00:46 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
22:45 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:39 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…UHA / İnternational News Agency’nda
13:44 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:06 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
10:31 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:31 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dünyanın en uzun insanlarının yaşadığı Hollanda’da boylar kısalıyor: Nedeni beslenme ve göç olabilir

Dünyanın en uzun insanlarının yaşadığı Hollanda’da boylar kısalıyor: Nedeni beslenme ve göç olabilir
20 Eylül 2021
415
A+
A-

UHA HABER / Dünyanın en uzun boylu ülkesi kısalıyor. Hollanda istatistik ofisinin cuma günü açıkladığı araştırma sonucuna göre, 2001 doğumlu Hollandalıların nesli 1980 doğumlulardan daha kısa.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilciliğinin (EuroNews)’den aktardığı habere göre, 19 yaşındaki Hollandalı erkekler şu anda ortalama 182,9 cm boyunda ve kadınlar ortalama 169,3 cm.

Hollanda’daki düşüşün nedenleri tam olarak açık değil. Ancak çalışma, bir buçuk asırlık hızlı büyümeyi tersine çeviren boydaki değişimden göç ve beslenme gibi faktörlerin sorumlu olabileceğini söylüyor.

Araştırmada, “Geçen yüzyılda daha uzunduk, ancak 1980’den beri büyüme durdu” denirken 2001’de doğan erkeklerin 1980 neslinden ortalama 1 cm, kadınların ise ortalama 1.4 cm daha kısa olduğu kaydediliyor.

Merkez İstatistik Bürosu yaptığı açıklamada, “Hollanda hala dünyanın en uzun ülkesi” diyor.

Hollandalılar, Karadağ, Estonya ve Bosna Hersek’in üzerinde ilk sırada yer alırken, kadınların boyu da Karadağ, Danimarka ve İzlanda’nın üzerinde bulunuyor.

Doğudan gelen daha kısa insanların göçü

Boy kısalmasının bir nedeni de ortalama olarak daha kısa olma eğiliminde olan “özellikle Batılı olmayan bir geçmişe sahip insanların” göçü olabileceği belirtiliyor.

Ancak, ebeveynleri ve büyükanne ve büyükbabaları Hollanda’da doğmuş olan Hollandalılar arasındaki büyümenin de “durgunluk gösterdiği” kaydediliyor.

Durgunluğun nedeninin bir ‘biyolojik sınır’ olabileceği de not ediliyor. Ancak aynı zamanda “sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve büyüme döneminde aşırı enerji alımı” ile de bağlantılı olabileceğine dikkat çekiliyor.

En kısa boylu erkekler Doğu Timor’da, en kısa boylu kadınlar ise Guatemala’da yaşıyor.

[UHA Haber Ajansı, 20 Eylül 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.