enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:30 Meclis’in bayram sonrası gündemi yoğun
09:14 İran, ABD ve İsrail’in saldırılarına misilleme olarak, İsrail’de Dimona’nun ardından Arad’ı da vurdu
00:57 Bir Krizin Anatomisi: Hürmüz Boğazı’nda Hukuk ve Sigorta
00:28 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | İsmet İnönü
00:20 Gazeteci Kutub Elaraby yazdı: Batı’nın Savaşlarda Dini Söylem Kullanımı
19:35 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:18 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:02 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:55 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:16 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:49 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:08 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:55 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
00:46 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
22:45 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:39 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…UHA / İnternational News Agency’nda
13:44 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:06 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kriter’in Eylül Sayısı Çıktı: Afganistan’da Yeni Dönem

Kriter’in Eylül Sayısı Çıktı: Afganistan’da Yeni Dönem
13 Eylül 2021
322
A+
A-

UHA HABER / Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 60. sayısı çıktı.

Afganistan merkezli gelişmeler, bir yönüyle ABD’nin küresel politikasını ve ittifak ilişkilerini etkilerken, bir yönüyle Afganistan’ın ve bölgenin yeni dönemdeki istikrarını, bir yönüyle de dış ve güvenlik politikasında çok sayıda meydan okumaya etkili bir şekilde mukabele eden Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Nitekim Afganistan’da Ağustos ayında yaşanan hızlı gelişmelerin ardından “İkinci Taliban dönemi” olarak adlandırabileceğimiz ve içinde birçok belirsizliği barındıran yeni bir dönem başladı. Öte yandan pandeminin dünya genelindeki etkisi henüz tam olarak ortadan kalkmamış olsa da aşı tedariki ve aşılama konusunda dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alan Türkiye’de Eylül ayında okullar yüz yüze eğitime açılıyor.

Bu sayıda Türkiye’de pandemi döneminde eğitimde aldığı önlemleri ve yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte sürecin bundan sonra nasıl işleyeceğini Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile konuştuk. Özer, pandemi döneminde yüz yüze eğitimin yanı sıra eğitim sisteminin dayandığı temel felsefe, eğitimde fırsat eşitliği, mesleki eğitimin durumuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Müberra Emin de okulların yüz yüze eğitime açılması ve eğitimde telafi döneminin analizini yaptı.

Uzunca bir süre konuşmaya devam edeceğimiz Afganistan dosyasında bölge ülkelerinin politikaları üzerinde durduk. Türkiye’nin Afganistan politikasını Merve Seren, ABD’nin Afganistan politikasını Ufuk Sözübir, İran’ın Afganistan politikasını Mustafa Caner, Çin’in Afganistan politikasını Yusuf Emre Koç, Rusya’nın Afganistan politikasını Mehmet Çağatay Güler ve Pakistan’ın Afganistan politikasını Muhammed Yaseen Naseem kaleme alırken, Deniz İstikbal Afganistan’ın ekonomi politiğini değerlendirdi.

Her ne kadar Afganistan özelinde tartışmalar yoğunlaşsa da Amerikan dış politikasındaki yeni yönelimler de önemli. Bu noktada 11 Eylül saldırılarının 20. yıldönümünde Kadir Üstün ABD dış politikasındaki süreklilik ve değişimi; Talha Köse ise bu değişimin sonuçlarını yorumladı.

Türk savunma sanayiinin giderek artan etkisini Ahmet Alemdar IDEF 2021 izlenimleri üzerinden aktarırken, Rıfat Öncel de Türk savunma sanayii ihracatındaki trendleri ve gelişmeleri örnekler üzerinden yorumladı. Zafer Meşe ise Almanya’da Eylül ayının sonunda düzenlenecek seçimleri ve muhtemel sonuçlarını anlattı.

Afganistan’da yaşanan gelişmelerle birlikte sınır güvenliği ve düzensiz göç konusu ön plana çıktı. Bilgehan Öztürk, Türkiye’nin sınır güvenliğini, Zeliha Eliaçık göç siyasetinin farklı yönlerini, Hazal Duran ise göçmen meselesinin Türk iç siyasetteki yansımalarını Kriter için kaleme aldı. Nebi Miş’in yazısı ise siyasi partilerin geleceğini, seçim sistemi üzerinden analiz ediyor.

Son dönemde hakikat, dezenformasyon ve sosyal medya üzerindeki tartışmalardan hareketle Ali Yaşar Sarıbay siyasette hakikat sonrası dönemin etkisini, Cüneyt Polat sosyal medya üzerinden doğru ve yalan haber arasındaki ayrımı, Kenan Kıran ise sosyal medyanın nasıl tehlikeli bir silah olarak kullanıldığını Kriter okuyucuları için yazdı. Murat Yılmaz 12 Eylül darbesinin siyasete etkisini, İhsan Aktaş da Millet İttifakı’nın HDP ile ilişkisini yorumladı.

Ekonomi dosyasında Fahri Yavuz iklim değişikliği ile gıda enflasyonu arasındaki ilişkiyi ele alırken, kripto para konusunda bilinmeyenleri Filiz Eryılmaz; kripto paraların vergilendirilmesini ise Mehmet Yüce kaleme aldı.

HABER : İnci Cevher UZGAŞ

[UHA Haber Ajansı, 13 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.