enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:43 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:33 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi..
12:53 Trump’ın İlk 100 Günü
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

S-400 dosyasında yeni bir şey yok

S-400 dosyasında yeni bir şey yok
25 Ağustos 2021
349
A+
A-

UHA HABER / AKŞAM Gazetesi Yazarı Mustafa KARTOĞLU, Rus Interfax haber ajansının, devlet savunma sanayi ihracat şirketi Rosoboronexport Başkanı Alexander Mikheyev’in, “Türkiye ile yeni bir S-400 anlaşması daha imzalamaya yakın olduklarını” söylediğini duyurduğuna dikkat çekiyor.

Mustafa KARTOĞLU Yazıları - Köşe Yazıları | STARMustafa KARTOĞLU, Rus Sputnik haber kanalına göre, Mikheyev’in, “Türkiye’ye yapılması planlanan ikinci parti S-400 sevkiyatına ilişkin bir soru” üzerine, “Görüşmelerin son aşamasında olduğumuzu söyleyebilirim. Yakında partnerlerimiz ile bunu resmileştirip anlaşmayı imzalayacağız” dediğinin altını çiziyor.

Haberin, şaşırtıcı olmayan şekilde ABD ve Avrupa medyasında geniş yer bulduğunu hatırlatan KARTOĞLU, zira Türkiye’nin, ilk S-400 anlaşması nedeniyle ABD tarafından yaptırıma tabi tutulduğunu ifade ediyor.

Mustafa KARTOĞLU, Batı kamuoyundaki yorumların, “Türkiye ABD’nin inadına Rusya ile yeni anlaşma mı hazırlıyor” sorusu etrafında yoğunlaştığını dile getiriyor ve “Türkiye, işgalci güçlerin Afganistan’dan çekilme sürecinde bu ülkede yeni bir rol almaya çalışırken ve olası göçe karşı Batı ile birlikte tedbir alma diplomasisi yürütürken, aynı anda “ABD’nin inadına” bir adım atarak gündemden düşmüş bir konuyu yeniden mi canlandırıyordu? Batı medyası bu soru etrafında heyecan duysa da, benim açımdan ‘bıyık altından gülümseten‘ bir haber bu” diyor.

Nedenini açıklayan KARTOĞLU, şöyle devam ediyor:

“Önce aldığım yeni bilgiyi vereyim. Ankara’da savunma sanayindeki gelişmelere vakıf pozisyonlarda bulunan kaynaklarımı aradım. “Yeni bir durum yok” dediler. “Bizim Rusya ile S-400 sözleşmemizde ikinci parti için sadece ‘opsiyon’ var, bu biliniyor. Ama bu opsiyonu kullanıp kullanmama kararı Türkiye’ye ait ve teknoloji transferi, yerli üretim gibi şartlara bağlı. Şu anda bu yönde verilmiş yeni bir karar veya Rus tarafıyla yürütülen yeni bir görüşme yok.”

Arka plan bilgisi olarak eklemek gerekirse; Türkiye’nin şimdiye dek Rusya’dan dört S-400 bataryası satın aldığını, sisteminin roketler dahil tüm parçalarının Türkiye’ye teslim edildiğini belirten AKŞAM Gazetesi Yazarı Mustafa KARTOĞLU, Sisteminin testlerinin geçen yıl Karadeniz’de ve Sinop açıklarında yapıldığının altını çiziyor.

Suudiler ?Kriminal İnceleme´ye DireniyorMustafa KARTOĞLU, “Sözleşmede, Türkiye’nin ‘ikinci parti‘ için ‘opsiyon‘u, yani ‘öncelik hakkı‘ bulunuyor. Türkiye bu opsiyonu, Rus tarafının teknoloji paylaşımı, bazı parça ve yazılımların yerlileştirilmesi ve Türkiye’de üretilmesi şartlarını kabul etmesi halinde kullanabileceğini belirtiyor” şeklinde aktarıyor.

Rusya’nın bu şartları kabul etse dahi, bu ikinci parti için garanti anlamına gelmediğine vurgu yapan KARTOĞLU, Ayrıca bu şartların da kısa sürede sağlanabilir şartlar olmadığını, zira sistemin Rusya’nın uzun yıllardır geliştirdiği bir sistem ve teknolojisini tamamen paylaşmasının beklenmediğini, paylaştığı üzerinden de yeni sistem geliştirilmesi ve sıfırdan üretilmesinin zaman isteyen bir iş olduğunu söylüyor.

Mustafa KARTOĞLU, ‘S-400 dosyasında yeni bir şey yok’ başlıklı yazısına şöyle devam ediyor:

“Peki Rusya’dan böyle bir açıklama neden gelmişti? Kaynaklarımdan biri “Ruslar!..” demekle yetindi…Benim de bıyık altından gülümseme nedenim bu. Savunma alanıyla özellikle ilgilenirim. Yeni bir durum olmadığı bilgisine sahiptim. Yakın zamanda da bir gelişme beklenmiyordu”.

Geçen yıl 23 Ağustos’ta, Rus Interfax ajansının, bu kez Rus devlet savunma sanayi şirketi Rostec’in Başkanı Sergei Chemezov’a dayandırdığı haberinde, “gelecek yıl Türkiye ile Rusya arasında yeni bir S-400 anlaşması imzalanabileceğini” öne sürdüğüne dikkat çekiyor ve şunları aktarıyor:

“Geçtiğimiz 20 Temmuzda da Rosoboronexport Başkanı Mikheyev, benzer bir açıklama yapmış, yine Sputnik’in haberine göre, “Düşünüyorum ki gelecek aylarda bu projeyi tamamlayacağız” demişti. O günlerde de “Türkiye’den ABD’yı kızdıracak adım” gibi başlıklarla haberleştirilmişti. Anlayacağınız; Rusya’dan gelen S-400 haberleri, bir gelişme olduğundan değil, Rusya’nın ABD’yi rahatsız etme, Türkiye-ABD ilişkilerini germe çabasından ibaret. Bu açıklamalar geldiğinde, ‘dışarıda başka neler oluyor’ diye bakmak gerekiyor. Örneğin, dün (23 Ağustos) Ukrayna’ın başkenti Kiev’de, Rus işgali altındaki Kırım’a ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı bir uluslararası toplantı vardı. Hadise budur”.

F-35 DOSYASINDA SON DURUM

ABD’nin Türkiye’yi ortak olduğu F-35 üretim programından çıkarması ve satın aldığı 6 uçağı teslim etmemesinden sonra, Türkiye’nin yaptığı ödemelerle ilgili henüz bir iade teklifinde bulunmadığına da değinen AKŞAM Gazetesi Yazarı Mustafa KARTOĞLU, Türkiye’nin, F-35 programı için ödediği paranın ve hak kayıplarının iadesi için ABD’de Arnold&Porter adlı bir hukuk firmasıyla anlaştığını, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in, “Amacımız projeye geri dönmek değil, hak kaybımızın telafi edilmesi” dediğini hatırlatıyor.

Mustafa KARTOĞLU, Üretici şirket Lockheed Martin’in Türk şirketlerinden parça tedarik etmeyi 2022’de sonlandırması planlandığını ve tedarik azalsa da halen devam ettiğini belirtiyor.

“F-35’lerin ana gövdesi, kokpit görüntüleme sistemleri, iniş takımları ve diğer bileşenlerinden oluşan toplam 35 parçası 10 Türk şirketi tarafından üretiliyordu” diyen KARTOĞLU,  “Türk şirketleri üretimden 12 milyar dolarlık pay alıyordu. Türk şirketlerinin sistemden çıkarılmasının maliyeti 1 milyar dolar olarak açıklanmış, ayırca üretimin yavaşlayacağı duyurulmuştu” diyor.

Akşam Gazetesi'nde ayrılık!AKŞAM YAZI AİLESİ GENİŞLİYOR

Mustafa KARTOĞLU, Türk basınının en eski gazetesi AKŞAM‘ın 103 yıllık birikimine, sosyolog Dr. Oğuzhan Bilgin ve siyaset bilimci Dr. Taceddin Kutay da katıldı. Bilgin ve Kutay’ın dün (23 Ağustos) yayınlanan ilk yazılarının, bu birikime katkılarının da göstergesi olduğuna vurgu yaptı.

AKŞAM Gazetesi Yazarı KARTOĞLU, “Okurlarımızın, siyaset, dış politika ve ekonomi alanlarında başka güçlü yorumcuları da sayfalarımızda görmeyi beklediklerin farkındayız. Bilgiye dayalı, sadece objektif değil ‘etraflıca’ araştırılmış, düşünülmüş ufuk açan değerlendirmelere her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. 20 Eylül’de, AKŞAM‘ın kuruluşunun 104. yıldönümünü kutlayacağız. Türkiye’nin kurtuluşuna ve kuruluşuna tanıklık etmiş bir gazete olarak, ülkemizin dünyada hak ettiği noktaya yükselmesi sürecine de tanıklık ederken, katkı verme sorumluluğumuzu da yerine getirme çabasındayız” şeklinde kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE & Emekli TRT Muhabiri

[UHA Haber Ajansı, 25 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.