enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:53 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Alman ekonomisi yüzde 1,6 büyüdü

Alman ekonomisi yüzde 1,6 büyüdü
25 Ağustos 2021
490
A+
A-

UHA HABER / Almanya’da ekonomi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,6 oranında büyüdü. Büyümede hanehalkı tüketimi ve kamu harcamaları etkili olurken, korona krizinin etkisiyle bütçe açığı da yılın ilk yarısında yüzde 4,7’ye ulaştı.

Federal İstatistik Dairesi’nin açıkladığı verilere göre, Almanya’da ekonomi 2021’in ikinci çeyreğinde beklenenden daha iyi bir performans sergiledi. Kurum, gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yılın ilk çeyreğinde ilk çeyreğe kıyasla yüzde 1,6’lık artış gösterdiğini açıkladı. İstatistik Dairesi, ikinci çeyrek için yüzde 1,5 oranında büyüme öngörmüştü.

İkinci çeyrekteki ekonomik büyümede hanehalkı tüketim harcamaları ve kamu harcamalarının etkili olduğu belirtildi.

Bütçedeki delik büyüdü

Öte yandan korona krizinin yılın ilk yarısında bütçeye etkisi ise ağır oldu. Federal İstatistik Dairesi, haziran sonuna kadar kamu gelirlerinin 80 milyar 900 milyon dolar üzerinde harcama yapıldığını ve bunun bütçede GSYİH’e oranla yüzde 4,7’lik bir açığa neden olduğunu duyurdu.

Kamu harcamalarının krizle mücadele kapsamında yapılan yardımlar nedeniyle yılın ilk yarısında yüzde 6,9 oranında artarak 879 milyar 200 milyon euroya yükseldiği bildirildi. Aynı zamanda vergilerden elde edilen gelirlerin ise yüzde 3,1 oranında azalarak 798 milyar 300 milyon euroya gerilediği vurgulandı.

İstatistik Dairesi’nden Stefan Hauf, “Korona pandemisi ile mücadele önlemleri kamu maliyesine ağır şekilde yük olmaya devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu. Pandemi önlemlerinin iki Almanya’nın birleştiği 1991 yılından bu yana görülen en yüksek ikinci bütçe açığına yol açtığını belirten Uzman, en büyük bütçe açığının 1995 yılında Treuhand (kayyum) borçlarının Alman bütçesine entegre edilmesi ile oluştuğunu hatırlattı.

Almanya’da yıl sonuna kadar bütçe açığının daha da artması bekleniyor. Bundesbank’ın tahminlerine göre, Almanya 2021 yılını yüzde 5’in üzerinde bir bütçe açığı ile kapatacak. Ancak 2022 yılında bütçe açığının yeniden azalacağı tahmin ediliyor.

EK Kaynaklar * dpa,Reuters

[UHA Haber Ajansı, 25 Ağustos 2021]

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.