enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:52 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
00:59 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Suriye’ye dönenlerin sayısı 550 bini buldu
00:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Yıkım kararlarına karşı açılan davaların yüzde 92’si karara bağlandı”
00:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
00:49 Yapay zeka ‘bencil’ davranmayı öğreniyor
00:47 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
00:44 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:29 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
00:21 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
00:09 Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında Göztepe evinde Gençlerbirliğini 1-0 mağlup etti.
00:01 Beşiktaş, Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında bugün Fenerbahçe’yi konuk edecek…
00:57 Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) yapılan Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin açılışı,
00:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TRT’miz sorumlu yayıncılığın zeminini büyütüyor”
00:48 İstanbul’da, Afganistan ile Pakistan arasında Türkiye ve Katar’ın ara buluculuğuyla, ateşkese devam kararı alındı…
00:45 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:29 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Şimdiden su konusunda çok ciddi tedbirler düşünmek zorundayız”.
00:28 Bolu’daki otel yangını davasında karar açıklandı
00:27 Merkez Bankası Papara’nın faaliyet iznini iptal etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’den ilk açıklama: Taliban’la konuşmak zorunda kalacağız

AB’den ilk açıklama: Taliban’la konuşmak zorunda kalacağız
18 Ağustos 2021
353
A+
A-

UHA HABER / AB dış ilişkiler yetkilisi Borrell, “savaşı kazanan” Taliban ile “konuşmak zorunda kalacaklarını” söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı Maas ise yerel görevlilerin tahliyesi için Taliban ile görüşeceklerini açıkladı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı haberine göre, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Taliban’ın Afganistan’da kontrolü sağlamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

AB Dışişleri Bakanları ile bir telekonferansta Afganistan’ın durumunu ele alan Borrell, Taliban’ın Afganistan’da savaşı kazandığını belirterek “Onlarla konuşmak zorunda kalacağız” dedi.

Diyaloğun amacının yeni bir göç felaketini ve insani krizi önlemek olduğunu belirten Borrell, resmi bir tanımanın ise söz konusu olmadığını belirtti.

Kurulacak Afgan hükümeti ile işbirliğinin hükümetin “kapsayıcı ve barışçıl” olması ve temel haklara saygı göstermesi koşullarına bağlı olacağını belirten AB yetkilisi, özellikle kadınlar, azınlıklar ve gençlerin haklarına dikkat çekti. Borrell, Afganistan’da komşu ülkelere yönelen göç baskısını hafifletmek için bu ülkelere yardım yapılacağını da açıkladı.

Borrell, Afganistan’da El Kaide’ye karşı yütütülen mücadelede başarılı olunurken, ülkeye yönlendirilen büyük miktardaki kaynaklara karşın “ulus oluşturma sürecinin başarısızlıkla sonuçlandığını” da söyledi. Borrell, “Çıkarılması gereken çok sayıda ders var ancak hata yapıldığını kabul etmek gerekir” diye konuştu.

Borrell, dışişleri bakanları ile yapılan görüşmenin en önemli sonucunun Afganistan’daki AB vatandaşları ile 20 yıldan bu yana Batılı ülkeler için çalışan Afgan görevlilerin tahliyesinin güvenli şekilde sağlanması olduğunu belirtti.

Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın girişi
Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın girişi

Tahliye süreci sürüyor

Öte yandan ülkede görev yapan AB üyesi ülkelerin vatandaşları ile NATO misyonu kapsamında Batılı ülkeler için çalışan Afgan görevlilerin Afganistan’dan tahliye edilmesi işlemlerine Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nda güvenliğin yeniden sağlanmasının ardından bugün devam ediliyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Afganistan’da Alman ordusu ve bakanlıklar için çalışmış yerel görevlilerin tahliyesini sağlamak için Taliban’la görüşüleceğini söyledi. Maas, bugün yaptığı açıklamada eski Kabil Büyükelçisi Markus Potzel’in görüşmeleri yapmak üzere Taliban’ın yönetici kadrosunun bulunduğu Katar’ın başkenti Doha’ya gönderildiğini açıkladı.

Maas’ın verdiği bilgilere göre, Kabil’deki havalimanının yakınlarına kontrol noktaları kuran Taliban sadece yabancıların geçişine izin veriyor. Maas ayrıca şu anda 180 kişinin Alman ordusuna ait uçaklarla tahliye edilmek için havalimanında beklediği bilgisini verdi. Kabil’den bugün havalanan Alman uçağıyla 125 kişi tahliye edildi. Almanya’nın gerçekleştirdiği ilk tahliye operasyonunda ise sadece 7 kişi, Kabil’den Özbekistan’ın başkenti Taşkent’e ulaştırıldı.

EK Kaynaklar : Reuters,dpa

[UHA Haber Ajansı, 18 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.