enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:34 Şirketlerden N’Aber!
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:34 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İran’ın yeni cumhurbaşkanı: İbrahim Reisi

İran’ın yeni cumhurbaşkanı: İbrahim Reisi
6 Ağustos 2021
693
A+
A-

UHA HABER / İran’ın yeni cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, televizyondan canlı yayınlanan bir tören ile görevine başladı. Reisi, İran’a karşı uygulanan yaptırımların kaldırılmasını sağlayacağı yönünde vaatte bulundu.

İran’ın yeni cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Meclis’te düzenlenen törende yemin ederek görevine başladı. 18 Haziran’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Reisi, Salı günü ülkenin ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney’den mazbatasını almıştı. Muhafazakar çizgisiyle tanınan 60 yaşındaki Reisi, İran İslam Cumhuriyeti’nin sekizinci cumhurbaşkanı olarak görev yapacak.

“Seçim sonucu kibirli güçlere karşı bir mesaj”

Göreve geldikten sonra yaptığı ilk konuşmada muhafazakar değerlere vurgu yapan Reisi, dış politikada izleyeceğinin çizginin de ipuçlarını verdi. “Kendimi halkın hizmetine, ülkenin onuruna, din ve ahlakın yaygınlaştırılmasına, hakikat ve adaleti desteklemeye adayacağım” diyen Reisi, İran’ın bölgedeki ve Batı’daki düşmanlarına karşı koyma sözünü verdi. Yeni İran Cumhurbaşkanı, seçim sonucunun “kibirli güçlere” karşı bir mesaj niteliğinde olduğunu ifade etti.

Ortadoğu’daki diğer ülkelerle ilişkileri iyileştirme sözü veren Reisi, “Başta komşularımız olmak üzere bölgedeki tüm ülkelere dostluk ve kardeşlik eli uzatıyorum” dedi. Cumhurbaşkanı, Suudi Arabistan ile ilişkileri iyileştirmenin önünde bir “engel” olmadığını da sözlerine ekledi.

İran Meclisi'ndeki yemin töreni
İran Meclisi’ndeki yemin töreni

Yaptırımlar ve nükleer anlaşma

Reisi ayrıca İran’ın başta petrol satışı olmak üzere, dış dünyayla ilişkilerini büyük ölçüde kısıtlayan ABD yaptırımlarının kaldırılmasında ilerleme kaydetme sözü verdi. “Yaptırımlar kaldırılmalı” diyen Reisi, “Bu hedefi destekleyen her türlü diplomatik planı destekleyeceğiz” ifadesini kullandı. Her ne kadar ilişkileri iyileştirme sözü verse de, Reisi yargıç olarak görev yaptığı süre boyunca insan hakları ihlallerine imza attığı gerekçesiyle, halihazırda ABD’nin yaptırım listesinde. Reisi’nin görüşmelerde, selefi Hasan Ruhani’den daha sert bir tavır alması bekleniyor. İran’ın nükleer programının sınırlanması ve bunun karşılığında uluslararası yaptırımların sona ermesi hedefiyle, Tahran yönetimi ile ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin arasında diplomatik müzakereler sürüyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2016’da imzalanan İran Nükleer Anlaşması’ndan 2018’de çekilmişti. Halefi Joe Biden anlaşmaya geri dönmek istediğini ifade etse de görüşmelerde bir ilerleme sağlanabilmiş değil.

Cumhurbaşkanı’nı bekleyen sorunlar

Reisi, her türlü önemli kararda son söz söyleme yetkisini elinde bulunduran ruhani lider Ayetullah Ali Hameney’in yakın müttefiki olarak biliniyor. Ülkenin Batı ile ilişkileri ise son birkaç ayda kötüleşti. İsrail, ABD ve İngiltere, geçen hafta iki kişinin ölümüne neden olan bir insansız hava aracı saldırısı ile İran açıklarındaki bir dizi deniz saldırısından Tahran’ı sorumlu tutuyor. Öte yandan ülke genelinde yaygın su ve elektrik kesintileri halkın geniş çaplı protestolarına neden oluyor. Rejim muhalifleri ise Reisi’nin, selefi Ruhani’den daha sert bir politika izlemesinden endişe ediyor. Reisi’nin yemin ederek göreve başlamasıyla, İran’da yasama, yürütme ve yargı muhafazakar kesimin kontrolü altına girmiş oldu.

EK Kaynaklar : dpa, AFP, Reuters

[UHA Haber Ajansı, 06 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.