enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:43 Bakan Yerlikaya: Çocuklarımızın hayatıyla oynayan hiçbir servis şoförünün trafikte yeri yoktur…
00:41
00:27 Kastamonu Belediyesi’ne ait özel hastane ruhsatı gündeme alınırken, eski belediye başkanı Galip Vidinlioğlu da açıklamalarda bulundu…
00:22 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıbrıs Türk halkı geleceğe güven ve umutla bakmayı herkesten çok hak etmektedir”…
00:08 MSB Yaşar Güler, “Kıbrıslı soydaşlarımızın güvenliği her zaman önceliklidir”…
00:08 Yılmaz Erdoğan ‘İnci Taneleri’ dizisinde çok yorulduğu için final yapmak isterken Kanal D harekete geçti…
00:03 İletişim Başkanı Altun’dan cuma hutbesine ilişkin açıklama…
00:02 TÜİK’in Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması sonuçlandı…
19:25 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:43 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:33 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi..
12:53 Trump’ın İlk 100 Günü
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kalp hareket sever

Kalp hareket sever
21 Temmuz 2021
1.218
A+
A-

UHA HABER / Sağlıklı bir kalbe sahip olmak için yapılması gereken belli; hareket etmek… Kalbimiz, yaşam boyu hiç durmadan çalışıyor. Bizim de ona ayak uydurmak için onun kadar olmasa da bol bol hareket etmemiz şart.

Zeynep Hazal Bayraktaroğlu
TRT Haber : Zeynep Hazal Bayraktaroğlu
Serhan Sevin
TRT Haber : Serhan Sevin
Özge Güngörmüş
TRT Haber : Özge Güngörmüş

Yaşam boyu hiç durmadan çalışan bu aktif organın işini en iyi şekilde yapabilmesi için fizyolojik desteğe ihtiyacı var. Aktif bir yaşam tarzının benimsenmesiyle, dolaşım sisteminin olumlu yönde etkilenebileceğini söyleyen Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri Ertuğrul Okuyan, fiziksel aktivitelerin kalp hastalıklarına neden olan çoğu sorunu engellediğini vurguluyor.

Kalp sağlığını riske atan belli başlı sağlık sorunları arasında aşırı kilo alma (obezite), yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kan yağları, kan kolesterolü, glukoz tolerans bozukluğu var. Okuyan, bu risk faktörlerini tempolu egzersizlerle azaltmanın mümkün olduğunu söylüyor:

“Egzersiz yaptığınız zaman kan yağlarınızın profili daha olumlu bir hale dönüşüyor. Özellikle karın bölgesindeki yağların direkt kalp hastalığıyla çok ciddi ve kuvvetli bağı var. Bu yağlanmayı azaltıyoruz. İç organlardaki yağlanmayı azaltıyoruz. Düzenli egzersiz yapmak tansiyon kontrolünde bize fayda sağlıyor.”

“Egzersiz yapan kalp hastaları ilaç kullanmayı bırakabiliyor”

Düzenli egzersiz yapmanın kan basıncının daha ılımlı seyretmesinde önemli rol oynadığını söyleyen Okuyan, bu sayede ilaç tedavisi uygulanan hastalarda kullanılan ilaç dozunun azaltılabildiğini, hatta bazı durumlarda da ilaç tedavisinin sonlandırılabildiğini söylüyor.

Yani sağlıklı bir kalp için elde iki seçenek var; hastalıklar henüz hiç uğramadan hareketli bir yaşam biçimi geliştirmek veya ömür boyu hastalıklardan kurtulmak için hareket etmeye çalışmak.

Okuyan, haftanın en az üç gününe dahil edilecek aktif ve tempolu 40 dakikanın, sadece kalp hastalıklarından korumakla kalmadığını, bu yaşam biçiminin aynı zamanda kilo dengesini koruma, kan basıncı dengesi kurma, şeker dengesi, karın içi yağlanma, tansiyon, diyabete de engel olacak bir sistem geliştirmemizi sağladığını söylüyor. Çünkü aslında basitçe yapılacak tempolu aktiviteler, sözü geçen hastalıkların bedenimizde barınabileceği alt yapının oluşmasını engelliyor.

“Tempolu yürümek kalp için en uygun ilaç”

Ertuğrul Okuyan, hastalıklarla mücadelenin hareketsizlikten kaynaklı yağlanmayla başladığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Egzersiz tipleri, mevcut kalp hastalığı olan ve olmayan bireylerde farklı yaklaşımlar gerektirir. Hiç hasta olmayan genç bir insan kalbin fizyolojisine uygun ve kalp sağlığını olumlu yönde etkileyecek egzersizler yapmalı. Kalp sağlığının korunması için nabzın belli bir seviyeye çıktığı tipte egzersizler yapmak lazım. Hiç egzersiz yapmayan bir insan için tempolu yürüyüşler en uygun ve basitçe uygulanabilir yollardan birisidir.”

Sağlıklı yaşam biçimini benimsemek

Her alışkanlık gibi hareketsizlik alışkanlığından kurtulmak da kolay görünmüyor olabilir. Ancak unutmamak gerekir ki bedeninizin kontrolü tamamen sizde. Sağlıklı yaşam şeklini benimsemekteki en önemli unsurlardan biriyse motivasyon.

Milli sporcu ve spor eğitmeni olan Emre Uslu, egzersiz motivasyonunu bulabilmek için küçük hedefler koyarak yola başlamak gerektiğini hatırlatıyor. Her şeyden önce kişinin kendi sağlığı için spor yapması gerektiğini anlatan Uslu, işlettiği salona sağlıksal sorunlardan muzdarip gelen öğrencilerin, doğru egzersiz ve sporla sorunların üstesinden gelmeyi başardığını söylüyor.

“İnsanlar genelde spor motivasyonunu yanlış yerde arıyorlar. Çünkü en büyük motivasyon kendimiziz. Spora başladığımızda ve spordan sonuç aldığımızda motivasyonumuz da artıyor. Ama çevreden duyduğumuz sözler yerine, kendimize odaklanmalı ve kendimizi başkalarıyla kıyaslamamalıyız. Bu çok önemli bir etken.”

Kendiniz için en uygun aktiviteyi bulun

Spor yapmak günümüzde sosyal medya sayesinde popüler hale geldi. Ancak insanların yanıldığı bir konunun da bu olduğunu söyleyen Uslu, hedeflerin kendimize uygun bir biçimde belirlenmesinin motivasyon ve devamlılık için gerekli olduğunu söylüyor.

Her şeyden önce kendimiz ve sağlığımız için egzersizi hayatımıza dahil etmemiz gerektiğini anlatan Uslu, gözlemlediği olumsuz bir durumu şöyle özetledi:

“İnsanlar kendilerini sosyal medyada gördüğü fenomenlerle ya da çevresinde görünce beğendiği insanlarla kıyaslıyorlar, ‘Ben de böyle olmak istiyorum’ diyerek spora başlıyorlar. Bu da bir süre sonra otomatikman motivasyonda bir problem oluşturuyor. Bu şekilde uzun süreli motivasyon bulamıyorlar. Kendilerine hayali ölçütler koydukları için kırılgan oluyorlar.”

[UHA Haber Ajansı, 21 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.