enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:53 ABD’nin SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

MSB’den “Türk-Afgan Kardeşliği” paylaşımı

MSB’den “Türk-Afgan Kardeşliği” paylaşımı
18 Temmuz 2021
355
A+
A-

UHA HABER / Milli Savunma Bakanlığı, tarihte Türkiye ve Afganistan arasındaki yakın ilişkilerin gösterildiği “Tarihten Günümüze Türk-Afgan Kardeşliği” başlıklı grafik paylaştı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘TRT Haber‘den aktardığı AA’nın haberine göre, Bakanlıkça “Tarihten Günümüze Türk-Afgan Kardeşliği” başlığıyla hazırlanan ve sosyal medya hesabından yayımlanan grafikte iki ülke arasındaki yakın ilişkiler kronolojik olarak aktarıldı.

Grafikte, “Türk ve Afgan halkları tarih boyunca ortak tarih, dil, kültür ve inanca sahip iki kardeş millet olarak hep dayanışma içinde olmuştur” ifadesi kullanıldı.

Grafik: Milli Savunma Bakanlığı

[Grafik: Milli Savunma Bakanlığı]

Afganistan’ın ilk devlet hastanesinin Kral Habibullah Han döneminde Afganistan’a davet edilen Türk danışmanlar tarafından 1913’te kurulduğu belirtilen grafikte, tarihte yaşanan şu önemli dönüm noktalarına yer verildi:

1919

“Türkiye ve Afganistan eş zamanlı olarak istiklal mücadelesi vermiş ve bu süreç her iki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştırmıştır. Çanakkale’de ‘Mehmet Afganistan’ adında şehitlik anıtı bulunmaktadır.

1919’da bağımsızlığını kazanan Afganistan, modernleşme için pek çok alanda Türkiye’yi örnek almış, askeri alanda, eğitim ve kültür alanında yine Türk uzmanlardan yararlanmıştır.”

1921

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk Kurtuluş Savaşı devam ederken Afganistan Kralı Emanullah Han’dan gelen askeri eğitim yardımı talebini geri çevirmemiş, 2. Dünya Savaşı’na kadar doktor, subay ve öğretmenlerden oluşan destek verilmiştir.

Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Afganistan, Türk milletine siyasi, diplomatik ve ekonomik pek çok yardımda bulunmuştur. 1 Mart 1921’de iki ülke arasında dostluk ve ittifak anlaşması imzalanmış, Afganistan TBMM’yi tanıyan ikinci ülke olmuştur. Aynı zamanda Afganistan, Ankara’ya diplomatik temsilci gönderen ilk ülke olmuştur.

1 Mart 1921 tarihli anlaşma metninde, iki ülke arasındaki dostluğun ve kardeşliğin de göstergesi olarak ‘Bu iki ülkenin kaderi ve saadeti birbirinindir. Eğer bir ülkeye düşman hamle ediyorsa bu diğer ülkenin de aleyhine bir hücumdur.’ yer almıştır.

Türkiye, Medine kahramanı Fahrettin Türkkan Paşa’yı ilk Türk elçisi olarak Kabil’e atamıştır. 10 Temmuz 1921’de Afganistan’ın Ankara Büyükelçiliğinin açılışını yapan Atatürk, Afgan bayrağını direğe kendi elleriyle çekmiştir.”

1928

“Afganistan Kralı Emanullah Han ve eşi Kraliçe Süreyya, 1928 yılında Türkiye’yi ziyaret etmiş ve bu ziyaret aynı zamanda yabancı bir devlet başkanının Türkiye’ye yaptığı ilk ziyaret olarak tarihe geçmiştir.”

Ayrıca, grafikte Kral Emanullah Han’ın 9 Kasım 1921’deki “Türklerin zaferini tebrik ediyoruz, Türklerle Afganlılar kardeştir” ifadeleri yer aldı.

[UHA Haber Ajansı, 18 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.