enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:56 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan haberler!
08:12 GAP 2026 Sulama ve Bölgesel Kalkınma – Projede Sulamanın Sonuçları
04:57 İttihat ve Terakki cemiyetinin, Şam Valisi olarak atadığı Cemal Paşa: Köpekler ve Araplar Giremez!
04:29 Adalar Vakfı’ndan İstanbul’un hafızasına yolculuk: Adalarda Hayat Var belgeseli yayında
03:57 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Bulut, Mısır’da İş Birliği Protokolüne imza attı
00:56 Rusya-Ukrayna Savaşı’nın arabulucu ülkesi: Türkiye
00:52 İmalat sanayisi işletmeleri için uygun koşullu finansman paketi
00:48 “Narin Güran cinayetine aylar sonra müdahil olundu” haberlerine yalanlama
00:46 Gazeteci Nevzat ÇİÇEK: Güvenlik kaynakları ne diyor: 25 maddede Suriye’de yaşananlar-görüşmeler-beklentiler
00:38 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
00:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörden medet umanlar sonuç alamaz
00:23 Türk tipi Kamikaze İHA’dan tam isabet: SKYDAGGER sahnede
00:22 Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı: Bakıma Muhtaçlık
00:18 Sivil Havacılıkta pilot sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artışla 17 bin 910’a ulaştı
00:14 Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinin 3. yılında eğitim öğretime bir gün ara verilecek.
00:09 Gergerlioğlu’ndan destek; “İşçilere yönelik hukuksuzluk devam ederse, halk boykot başlatacaktır!”
11:53 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

DSÖ’den Çin’e “Bu kez şeffaf ol” çağrısı

DSÖ’den Çin’e “Bu kez şeffaf ol” çağrısı
17 Temmuz 2021
374
A+
A-

UHA HABER / DSÖ, Çin’i koronavirüsün kökenlerine dair araştırmada iş birliğine çağırdı. DSÖ Direktörü Tedros Ghebreyesus, Çin’den, önceki araştırmada yaşanan zorlukların ardından bu kez daha fazla şeffaf olmasını istedi. Çağrıya Çin’den olumsuz yanıt geldi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip koronovirüsün kökenine ilişkin soruşturmaların ikinci evresinde, Çin’den daha fazla iş birliği yapmasını istedi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus yaptığı açıklamada, Çin’e daha fazla erişim ve şeffaflık çağrısı yaptı.

Ghebreyesus hem COVID-19 salgını öncesi hem de sonrası verilere erişilmesi gerektiğini belirterek, ilk soruşturma aşamasında Çin’in verileri araştırma ekibiyle paylaşmadığını bildirdi.

İlk araştırmada verilerle ilgili zorluk yaşandı

Salgının kökenine dair yapılan araştırmanın ilk aşaması şubat ayında sona ermişti.

İnceleme sürecinde bazı heyet üyeleri, Çinli yetkililerin salgının başındaki ilk vakalarla ilgili kendi hazırladıkları özetleri ve veri analizlerini kendilerine verdiğini ancak ham bilgileri paylaşmayı reddettiğini açıklamıştı.

Çin, uluslararası baskıların artmasıyla DSÖ heyetinin Vuhan’da incelemeler yapmasına izin vermişti.

DSÖ, ilk vakaların ortaya çıktığı Çin’in Vuhan kentine uluslararası bilim insanlarından oluşan bir heyet göndermişti.

Heyet, 29 Ocak’ta başladığı saha çalışmalarında, ilk vakaların görüldüğü Vuhan Deniz Ürünleri Gıda Pazarı’nın yanı sıra virüsün bir kaza sonucu dışarı çıktığı iddialarına konu olan Vuhan Viroloji Enstitüsü’nde de incelemeler yapmıştı.

Virüsün Çin’in Vuhan kentindeki bir laboratuvardan gelme olasılığının çok düşük olduğu ve muhtemelen yarasalardan kaynaklandığı sonucuna varılmıştı.

Ham verilere erişilmesi önemli

Cenevre’de konuşan Dr. Tedros Ghebreyesus, DSÖ’nün bu sefer pandeminin hemen öncesinden ve başlangıcından ham hasta verilerine erişmesi gerektiğini söyledi.

Ayrıca, bir tıp uzmanı olarak kazaların olabileceğini bildiğini belirterek, Wuhan’daki laboratuvar hakkında net bilgi istedi.

Çin’in en iyi virüs araştırma laboratuvarlarından biri olan Vuhan Viroloji Enstitüsü’ndeki sızıntıyla ilgili spekülasyonlar geçen yıl başlamış ve eski ABD Başkanı Donalf Trump tarafından yayılmıştı.

Salgın bitmiyor

DSÖ’nün acil durum komitesi, yeni ve daha tehlikeli varyantların dünyaya yayılmasının beklendiğini söyledi.

Komite yaptığı açıklamada, “Salgın bitmek üzere değil” diye uyardı.

Komite başkanı Didier Houssin, “Hala bu virüsün peşindeyiz ve virüs hala peşimizde” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, yoğun bakım yatakları ve oksijen eksikliği nedeniyle Afrika’da yeni tip koronavirüse bağlı ölümler bir hafta içinde  yüzde 43 arttı.

Çin’den olumsuz yanıt 

Pekin yönetimi ise örgütten gelen çağrıya olumsuz yanıt verdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian hasta verilerinin kişisel bilgiler içerdiğini belirtti.

Sözcü gizlilik hakları nedeniyle bu verilerin kopyalanamayacağını veya Çin dışına çıkarılamayacağını öne sürdü.

Çin ve Dünya Sağlık Örgütü arasındaki anlaşmazlık virüsün kökenlerine yönelik yapılacak araştırmanın ele alınacağı uluslararası toplantı öncesi patlak verdi.

194 üye ülkenin katılacağı toplantıda virüsün kökenine ilişkin ikinci faz araştırmaya yönelik öneriler masaya yatırılacak.

[UHA Haber Ajansı, 17 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.