enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:53 ABD’nin SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Latin Amerika Ekonomisinin Bu Yıl Toparlanması Zor

Latin Amerika Ekonomisinin Bu Yıl Toparlanması Zor
11 Temmuz 2021
416
A+
A-

UHA HABER / 650 milyon nüfusuyla dünya nüfusunun yüzde 8’îni oluşturmasına rağmen 1,3 milyonu aşan can kaybıyla Corona virüsü kaynaklı ölümlerin yüzde 30’undan fazlasının yaşandığı Latin Amerika, pandemiden en fazla etkilenen bölgeler arasında yer alıyor.

Yüksek vaka ve can kaybı oranları, yetersiz sağlık sistemleri, aşıya erişimde ve aşılamada yaşanan sorunlara ek olarak yüzde 6,8 ekonomik küçülmeyle bölgede son 120 yılın en büyük krizi yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (ECLAC) yayımladığı raporda, 2021 için büyüme beklentisini yüzde 4,1’den yüzde 5,2’ye yükseltse de bölge ekonomisinin pandemi öncesi duruma bu yıl dönemeyeceğini, hatta bölgedeki 33 ülkeden 19’unun 2022 sonunda dahi 2019’daki ekonomik verilerine ulaşamayacağı belirtiliyor.

Kişi Başı GSYH’da 10 yıl kayıp

Raporda 2022 için ortalama yüzde 2,9 büyüme beklenen Latin Amerika’da pandemide kişi başı gayrı safi yurt içi hasılanın (GSYH) 10 yıl geriye gittiği belirtiliyor. Mevcut büyüme oranının sürdürülebilir olmadığı belirtilen raporda yetersiz yatırım ve istihdam oranlarının yanı sıra çevresel sorunların ekonomik sorunları artırabileceğine ayrıca pandeminin yarattığı krizin mevcut sosyal adalet sorununu daha da artırdığı belirtiliyor.

Latin Amerika hükümetlerinin pandemi sürecinde uyguladığı koruyucu politikalarının pandeminin etkilerini hafifletmede önemli bir rol oynadığına ancak bu durumun çevre, sosyal güvenlik gibi diğer kalemlerden kesilerek yapılmasının yeni sorunlar doğurduğuna dikkat çekilen raporda pandemiden en fazla kadınların, çocukların ve yaşlıların etkilendiği belirtiliyor.

Latin Amerika için aşırı yoksulluk sınırı olarak kabul edilen ayda 67 doların altında gelire sahip olanların sayısının pandemide 8 milyon artarak 78 milyona ve yoksulluk sınırı olan ayda 143 dolardan az kazananlarınsa 20 milyon artarak 209 milyona ulaştığı belirtilen raporda gıdaya erişim sorunu yaşayanların oranının yüzde 40’ı aştığı belirtiliyor.

Bölgede 2020 yılında ihracatta yaşanan yüzde 10 düşüşün ardından bu yıl yüzde 22’lik bir artış yaşandığına dikkat çekilen raporda, ihracattaki artış hammadde fiyatlarındaki ve Çin, ABD ve Avrupa’daki hammadde talebinin artışına bağlanıyor.

Ekonomide normalleşmenin aşılama süreciyle de doğrudan ilişkili olduğu belirtilen raporda Latin Amerika’daki aşılama oranının yüzde 13,6 olduğuna ve bu yüzdenin diğer bölgelerle karşılaştırıldığında oldukça düşük olduğuna dikkat çekiliyor.

Yapısal değişiklikler gerekiyor

ECLAC İcra Sekreteri Alicia Barcena pandemide bölgeler arası eşitsizliklerin arttığına ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme için pandemide yüzde 18’e kadar düşen yatırımların artırılmasına ve yapısal değişikliklerin önemine vurgu yapıyor.

Sağlık, eğitim ve altyapıda ciddi dönüşümler gerektiğine dikkat çeken Barcena “Her şeyden önce sağlık hizmetlerine, önleyici programlara ve toplumun bakım ihtiyacı konularını yeniden ele almalıyız. Çocuklar, yaşlılar, hastalar gibi bakıma ihtiyacı olanların sorumluluğunu kadınlara yükleyemeyiz. Yeni sosyal ve politik sözleşmeler yapmak ve evrensel bir sosyal koruma sistemine doğru ilerlemeliyiz” diyor.

HABER : Mustafa ÖZDEMİR 

[UHA Haber Ajansı, 11 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.