enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
00:03 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:34 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
00:13 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Biden: Putin’e kırmızı çizgileri göstereceğim

Biden: Putin’e kırmızı çizgileri göstereceğim
16 Haziran 2021
436
A+
A-

UHA HABER / Brüksel’de düzenlenen NATO Zirvesi’ne katılan ABD Başkanı Biden, bugün (çarşamba) Rusya Devlet Başkanı Putin ile de ilk kez yüz yüze görüşecek. Biden, bu görüşmede Putin’e “kırmızı çizgileri” göstereceğini söylemişti.

NATO Zirvesi Brüksel'de düzenlendi
NATO Zirvesi Brüksel’de düzenlendi

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı AFP’nin haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın katılımıyla Brüksel’de gerçekleşen ilk NATO Zirvesi’nde üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları ilk kez Çin’e karşı net bir pozisyon aldı.

Pazartesi günü açıklanan kapanış bildirgesinde Pekin’in izlediği politika, “Kurallara dayalı uluslararası düzen için sistemik bir meydan okuma” sözleriyle değerlendirildi. Biden ise çarşamba günü bir araya geleceği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e de “kırmızı çizgileri” göstereceğini ifade etti.

Biden, Brüksel’de düzenlenen Zirve’nin ardından yaptığı açıklamada, “Rusya ve Çin bizi germek istiyor, ancak bizim ittifakımız sağlam” dedi. Selefi Donald Trump’ın aksine, NATO’ya olan desteğini, göreve geldikten sonra her fırsatta dile getiren Biden, “NATO birlik oldu ve Amerika Birleşik Devletleri geri döndü” diye konuştu. Pazartesi günü yaptığı açıklamada ABD’nin NATO’ya taahhütlerinin “sarsılmaz” olduğunu vurgulayan Biden, NATO’nun Avrupalı üyelerini de Çin’e karşı daha kararlı olmaya davet etti.

Ancak yaklaşık 40 sayfalık Zirve bildirgesinde Rusya konusuna ayrıntılı olarak yer verilirken, Çin konusu sadece iki paragrafta ele alındı.

NATO’nun Rusya endişesi

NATO, “ittifakın güvenliği ile ilgili” temel değerlere aykırı bir “zorlama politikası” gütmek istemediğini belirtirken, Pekin’in, nükleer silahlanmasını hızla genişletmesi ve Avrupa-Atlantik bölgesinde Rus tatbikatlarına katılım da dahil olmak üzere Rusya ile askeri iş birliği yapmasından endişe duyuyor.

Zirveden sonra Çin konusunda açıklamalarda bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel de, “Çin birçok konuda bir rakip, ama aynı zamanda pek çok konuda bir ortak. Ve bu nedenle bile konu şimdi abartılmamalıdır” diyerek, “dengeyi sağlamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, Pekin ile ilişkiler konusunda, “Hedefleri karıştırmamamız gerekir” dedi. NATO’nun askeri bir yapılanma olduğunu kaydeden Macron, “Çin ile olan ilişkimizin içeriği ise sadece askeri değil” söyleminde bulundu.

NATO geçtiğimiz yılarda, Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesi ve Ukrayna’daki çatışmalar nedeniyle hızlı asker sevkiyatları ve daha fazla askeri tatbikatlarla Rusya’ya karşı girişimlerine yoğunluk kazandırmış durumda.

Macron ve Bilden Zirve'de bir araya geldi
Macron ve Bilden Zirve’de bir araya geldi

Moskova’ya çağrı

Biden- Putin görüşmesinden iki gün önce, Zirve’den yapılan açıklamada, Rusya’nın uluslararası hukuk ve uluslararası yükümlülüklerine uyma taahhüdünde bulunacağına dair güvence verene kadar Moskova ile ilişkilerde normalleşme adımı atılmayacağı belirtildi.

ABD Başkanı Biden Moskova ile ilişkilere dair Brüksel’de yaptığı açıklamada, “Rusya ile çatışma aramıyorum” dedi ve ekledi: “Ancak Rusya zararlı faaliyetlerine devam ederse yanıt veririz.” Biden, NATO müttefiklerinin Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam edeceğine de dikkat çekti.

Biden çarşamba günü Cenevre’de bir araya geleceği Putin’e, “İstemesi halinde birlikte çalışabilecek alanların olduğunu açıkça belirteceğini”, ancak “geçmişteki gibi davranmaya devam ederse, siber güvenlik ve diğer faaliyetlerle ilgili olarak, (…) aynı şekilde cevap verileceğini” vurguladı.

Bununla birlikte NATO temelde, Rusya ve Çin ile diyaloga hazır olduğunu ilan etti. Bu aynı zamanda Zirveyi “yeni bir başlangıç” olarak niteleyen Merkel’in de savunduğu bir yaklaşım. Merkel, Zirve’nin NATO’nun stratejik yaklaşımını gözden geçirme kararını memnuniyetle karşıladığını belirtti. Gözden geçirilmiş stratejik yaklaşım gelecek yıl İspanya’da düzenlenecek bir sonraki NATO Zirvesi’nde ele alınacak.

Zirve’de ayrıca, Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 5.maddesinin siber saldırılarda olduğu gibi uzay saldırılarında da devreye gireceğine karar verildi. NATO bu konuda Çin ve Rusya’nın yanı sıra diğer ülkelerin uyduları tahrip ve hatta yok etmeyi denemelerinden uzun zamandır endişe duyuyor.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 16 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.