enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:50 Cumhurbaşkanlığı, özellikle hastane ve emniyet gibi kurumlarda kesintisiz hizmet verecek kreş ve çocuk bakımevlerinin yaygınlaştırılması için genelge yayımladı.
00:55 MGK’da ‘Terörsüz Türkiye’ vurgusu: Milli hedeflere istikrarlı adımlarla ilerlenecek
00:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Orman yangınlarıyla ilgili 68 şüphelinin gözaltına alındı, bunlardan 39’unun tutuklandı”
00:48 Kulüpler Birliği yeni başkanını seçti
00:38 Türkiye, Gazze’de soykırım yapan İsrail’e karşı alınacak önlemleri ele alan Lahey Grubu’nun Bogota Ortak Bildirisi’ne katıldı
00:32 Türkiye’nin önde gelen tarım makinesi üreticilerinden Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş, üretimi durduruyor
00:28 Zafer Partili Aslan’dan Meclis’e çağrı: ‘Yangınsız Türkiye Komisyonu kurulmalı’
00:15 MHP Genel Başkanı Bahçeli, NeXT Sosyal’e katıldı
00:12 İşNet’e Üç Yıl Üst Üste En Mutlu İşyeri Ödülü
00:03 Anadolubank Özel Bankacılık Hizmet Ağını Genişletiyor
00:03 Bursa Harmancık/Orhaneli yangını kontrol altına alındı
12:06 Bursa’nın Gürsu, Kestel, Orhaneli ve Harmancık ilçelerinde çıkan orman yangınlarına, İnegöl Belediyesi’nden tam destek
09:57 Kocaeli’de Ekmek Skandalı: Zam Oyunuyla Vatandaş Soyuluyor!
08:07 Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi (UTDSBK), 15 – 17 Ekim 2025 tarihlerinde Bosna Hersek’te düzenlenecek
07:01 Kitap: “Kırım Savaşları ve Sürgünler”
06:59 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Bu yıl da Aspendost’ta13 bin 500 metrekarelik aktif çalışma sahasına ulaşmayı hedefledik”
00:59 Uzmanlar su tüketimini azaltmak için yapay zekâ gelişiminde ortak hareket, büyük dil modelleri yerine görev odaklı küçük modeller öneriyor.
00:56 Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’e Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı tevcih edildi
00:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş: Doğum yardımı ödemeleri 31 Temmuz’da
00:50 İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve CHP’li belediyelere yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında İstanbul merkezli 6 ilde yeni bir operasyon yapıldı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Göçmenlere Tam Kapanma Engeli

Göçmenlere Tam Kapanma Engeli
2 Mayıs 2021
512
A+
A-

UHA HABER / Pandemi sürecinde ilk kez uygulanan tam kapanma, Türkiye’ye kaçak yollardan giren göçmenleri de olumsuz etkiledi. Bazen günlerce yürüyerek Diyarbakır’a kadar gelen göçmenler, şehirlerarası yolculuk yasaklandığı için ne yapacaklarını şaşırmış durumda.

Diyarbakır Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin bahçesi, tam kapanmanın ikinci gününde de yoğundu. Artık alışılmış bir hal alan tablo bugünlerde tekrar ediyor. Afganistan, Pakistan, İran gibi ülkelerden gelen yüzlerce kişi batı illerine gidebilmek için terminal bahçesinde bekliyor. Kimisi ağaçların altında uyuyor, kimisi arkadaşlarıyla sohbet ediyor.

Kalabalığın içinde bir Afgan kadın ve çocuk dikkat çekiyor. Şimdiye kadar gelen grupların tamamına yakını erkeklerden oluşuyordu. Bu kez bir kadın ve çocuk da var. Kadının adı Gülşirin Kayyumi, 2 yaşındaki oğlu Abdulbasit, büyük oğlu Nadir, kardeşleri Rüstem ve Nasır’la birlikte yollara düşmüş. Geçen yıl çalışmaya Ankara’ya giden eşinin yanına gidiyor. Röportaj teklifini kabul etmiyor. Onun yerine kardeşi Nasır konuşuyor.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Nasır Kayyumi, daha iyi bir yaşam için yollara düştüklerini söyledi. Tam kapanma kararını yolda öğrendiklerini ifade eden Kayyumi, şehirlerarası yolculuğun yasaklanması nedeniyle şaşkın. Ne yapacaklarını bilmeyen Kayyumi şöyle konuştu; “Orada savaş çoktur, biz gezemiyoruz. Bizi yakaladıkları zaman kafamızı kesiyorlar. O yüzden kaçtık bu tarafa geldik. Yolda yürüye yürüye geldik, arabamız kaza yaptı, ablamın beli acıyor, benim ayağım çatladı, öyle geldik işte. Biraz yürüdük, biraz birisi araçla getirdi, yavaş yavaş geldik. Ne iş olsa yapacağız. Ne yapalım orada savaştır? Götürecekler mi götürmeyecekler mi bilmiyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Tek istediğiniz oraya götürsünler bizi.”

Kayyumi ailesi çevrede bulunan hayırseverlerin yardımlarıyla karınlarını doyuruyor.

Göçmenlerin derdi aynı

Otogarda çaresizce bekleyen göçmenlerin hikâyeleri birbirine benziyor. Hepsinin kaçış nedeni aynı; savaş ve yoksulluk. VOA Türkçe’ye konuşan göçmenler, batı illerine ulaşmayı hedeflediklerini vurgularken, tam kapanma uygulamasının planlarını olumsuz etkilediğini söyledi.

Afgan vatandaşı Mehmet Hüseyin Babayi de bunlardan biri. Batı illerine gitmek dışında seçeneklerinin olmadığını belirten Babayi, “Hayat şartları zor, geçinmek zor, ekonomi olayı zordur. Taliban var, tüm şartlarımız zordur. Orada tek isteğimiz Türkiye’de çalışıp, para kazanıp, ailemize göndermek. Bu da çok zorlaştı. Ankara’ya gitmeyi düşünüyoruz. Ankara’da çalışacağız Buraya kadar yürüyerek geldik. Bundan sonra yaya mı olur, arabayla mı olur, bilmiyorum. Gitmezsek, hiç paramız yok, yiyecek ekmeğimiz yok. Ailemiz merak ediyor, İş olmazsa aç kalırız, soğukta yatarız” dedi.

İran sınırından kaçak yollarla gelen Beşir Ahmad Amiri, Diyarbakır’da mola vermiş. Şehirlerarası seyahat izinlerinin olmadığını söyleyen Amiri, “Biz buraya çalışmaya geldik. Memleketimiz kötü, iş yok, ekmek parası kazanmak için geldik. Aileye gönderiyoruz. Seyahat yasak ama çaresini buluruz. Kimliğimiz yok, çalışma iznimiz yok, hiçbir şeyimiz yok. Gidemezsek mecbur burada kalacağız, burada yatacağız” diye konuştu.

Günlerce yürüyen göçmenlere Diyarbakır’da kaldıkları süre içinde hayırseverler ve bazı sivil toplum örgütleri yemek dağıtıyor.
Göçmenler arasında bulunan Necibullah Sulhavi de Afganistan’dan gelmiş. Çalışmak için Ankara’ya gitmeye çalışan Sulhavi de tam kapanma nedeniyle düşünceli. Sulhavi, “Orada geçimimiz zor oluyor. Türkiye’ye mecburen geliyoruz, kardeş ülkemiz sayılır, gelebileceğiniz bir tek yer burası. Sınırlarda çok sıkıntı çekiyoruz, yürüyerek geldik. İzin vermezlerse çaremiz yok, elimizden bir şey gelmiyor. Burada bekleriz” şeklinde konuştu.

Ensar İbrahimi ise Afganistan’da yaşayan bir Özbek. Onun de hikayesi aynı; iyi bir iş, iyi bir yaşam. Daha iyi yaşam için zorluklara katlanarak geldiklerini ifade eden İbrahimi, “Afganistan’da çok sorun var. İş yok, savaş var, işsizlik var. Biz mecburen yollardaki sıkıntıya tahammül ederek buraya geliyoruz. Bir ayda burada kalsak, çaremiz yok, elimizden bir şey gelmez. Çalışmak için geliyoruz umarım izin verilir” dedi.

Tam kapanmadan önce bir yolunu bulup batı illerine giden göçmenler bu kez bu kadar şanslı değil. Şehirlerarası yolculuk yasak olduğu için ne yapacaklarını kendileri de bilmiyor. Bu arada hayırsever bir iş insanı, bekleyen göçmenlere elbise dağıttı.

Prosedür nasıl işliyor?

Türkiye’ye kaçak yollarla gelen göçmenler, yakalanmaları halinde önce Geri Gönderme Merkezleri’ne sevk ediliyor. Bu kişiler ardında da sınırdışı edilmek üzere yakalandıkları ilin Göç İdaresi’ne teslim ediliyor.

Göçmenlerin şehirlerarası yollarda herhangi bir araçla taşınmaları yasak. Türkiye’de kayıt altında olan bir göçmen, ancak izin belgesiyle seyahat edebiliyor. Diyarbakır’da toplanan göçmenler ise yasadışı yollarla seyahat ederek batı illerine gidiyor.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi verilerine göre son 10 yılda en fazla düzensiz göçmen 2019 yılında yakalandı. 2019’da 454 bin 662 düzensiz göçmen yakalanırken bu rakam 2019’da 122 bin 302 oldu. 2021’de ise 14 Nisan itibariyle 29 bin 548 düzensiz göçmen yakalandı.

DİYARBAKIR NEWROZ'U - Halk kime mesaj verdi?
 HABER : Mahmut BOZARSLAN & Diyarbakır

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 02 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.