enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:45 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu,Türkiye’nin 14. hava kampüsünün 31 Ekim’de Sivas’ın Divriği ilçesinde açılıyor…
00:29 Samsun Yurt Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Aral 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı
00:28 Araştırmacı Zeynep Gizem Özpınar: Nadir Toprak Elementleri: Türkiye’nin Yükselen Jeostratejik Konumu 
00:15 Fırat-Dicle Havzasındaki Kuraklık Dengeleri Bozar
00:14 Almanya Başbakanı Merz yarın Türkiye’ye geliyor
00:12 DoktorTakvimi, İstanbul Maratonu’nda geleceğin hekimleri için koşacak
00:08 Günün önemli şirket haberleri
00:05 Bahis skandalı: Hakemler ne ceza alabilir, lig etkilenir mi?
00:03 Gelecek yıl uzaya fırlatılması planlanan yeni nesil Connecta IoT uyduları, 5G NB-IoT teknolojisiyle donatılacak.
00:02 Türk azınlık ve toplulukları FUEN 69. Kongresi’ne katıldı  
00:01 Devlet Bahçeli: Terörün son bulması ülkemize kalıcı bahar havası getirecek
21:22 GastroAntalya, Miksoloji Yarışması’yla kapılarını açacak
21:02 UHA / İnternational News Agency’ndan Gazeteci Veysel KAVRAYAN, Balıkesir Sındırgı merkezli 6,1 büyüklüğünde önceki gün meydan gelen deprem bölgesindeydi…
17:35 “Casusluk” suçundan yürütülen soruşturma kapsamında MASAK tarafından hazırlanan ön raporda, Merdan Yanardağ’a zarfla para verilmiş
16:51 Hollanda’da görülmemiş bir seçim yarışı: 4 parti liderlğe oynuyor!
11:09 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den “Çalı Canavarı”, kırsal yollarda çalı, diken ve taş gibi engelleri temizliyor, ulaşım güvenliğini sağlıyor
07:03 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Bakan Uraloğlu, “Turistik Doğu Ekspresi, 2025-2026 kış sezonu seferleri 22 Aralık’ta başlayacak”
00:35 Papa 14. Leo göreve gelmesinin ardından ilk dış gezisini Türkiye’ye gerçekleştirecek.
00:31 Prof. Dr. Kürşad Zorlu: Ankara 2026 Türk Dünyası Başkenti seçildi
00:31 Bağımlılığı olan çocuğa destek!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İki Devletli Çözüm Önerisine Rumlar’dan Ret

İki Devletli Çözüm Önerisine Rumlar’dan Ret
29 Nisan 2021
374
A+
A-

UHA HABER / Birleşmiş Milletler himayesinde yapılan Kıbrıs görüşmelerinde Kuzey Kıbrıs heyeti iki devletli çözüm önerdi; ancak Rum tarafı öneriyi reddetti.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın Amerika’nın Sesi’ne (VOA) dayandırdığı habere göre, iki devletli çözüm teklifi, sürecin dört yıldır tıkanmış olmasının ardından İsviçre’nin Cenevre kentinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le yapılan gayrıresmi görüşmeler sırasında sunuldu.

BM Genel Sekreteri görüşmelerde her iki tarafa da yaratıcı olmaları çağrısında bulunmuştu. Görüşmelere garantör devletler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin dışişleri bakanları da katılıyor.

Planı sunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Reuters’a bu hafta başında yaptığı açıklamada, daha önce Rumlar tarafından reddedilmiş olmasına rağmen, iki devletli çözümü önerisinin görüşmelere yeni bir vizyon getirmesini umduğunu söylemişti.

Kıbrıslı Türkler’in sunduğu planda, “Teklif, adada iki devlet arasında egemenlik ve uluslararası statüde eşitliğe dayanan işbirliğine dayalı bir ilişki kurulmasını amaçlıyor” ifadeleri yer alıyor.

Planda BM Genel Sekreteri Guterres’e BM Güvenlik Konseyi’nin her iki taraf için eşit uluslararası statü ve eşit egemenlik hakkı tanıyan bir karar kabul etmesi konusunda girişimde bulunması çağrısı yapılıyor.

Plan, iki bağımsız devlet arasında ilişkilerin geleceği konusundaki müzakerelerin BM Genel Sekreteri’nin himayesinde yapılacağını ve görüşmelerin mülk, güvenlik ve sınır düzenlemeleri gibi konulara odaklanacağını belirtiyor.

Tarafların varacağı herhangi bir anlaşmanın da her iki devletin aynı anda yapacağı referandumda onaya sunulacağı ifade ediliyor.

Ancak Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis, teklifi “büyük bir hayal kırıklığı” olarak niteledi.

Rum lider, “Elbette Genel Sekreter’e bizim herhangi bir provokasyon olmadan ya da bizim duyduğumuz kabul edilemez şeylere atıfta bulunmadan olumlu bir iklim yaratmak istediğimizi söyledim. Genel Sekreter’e kendi duruşumuzu yazılı bir şekilde ileteceğimizi de bildirdim” ifadelerini kullandı.

[UHA Haber Ajansı, 29 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.