enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
10:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
09:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
09:14 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
00:53 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
00:53 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı.
00:48 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
00:43 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:38 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
00:34 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
00:21 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
00:17 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda konuştu…
00:14 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:12 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
00:06 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
00:04 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
00:01 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İki Devletli Çözüm Önerisine Rumlar’dan Ret

İki Devletli Çözüm Önerisine Rumlar’dan Ret
29 Nisan 2021
373
A+
A-

UHA HABER / Birleşmiş Milletler himayesinde yapılan Kıbrıs görüşmelerinde Kuzey Kıbrıs heyeti iki devletli çözüm önerdi; ancak Rum tarafı öneriyi reddetti.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın Amerika’nın Sesi’ne (VOA) dayandırdığı habere göre, iki devletli çözüm teklifi, sürecin dört yıldır tıkanmış olmasının ardından İsviçre’nin Cenevre kentinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le yapılan gayrıresmi görüşmeler sırasında sunuldu.

BM Genel Sekreteri görüşmelerde her iki tarafa da yaratıcı olmaları çağrısında bulunmuştu. Görüşmelere garantör devletler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin dışişleri bakanları da katılıyor.

Planı sunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Reuters’a bu hafta başında yaptığı açıklamada, daha önce Rumlar tarafından reddedilmiş olmasına rağmen, iki devletli çözümü önerisinin görüşmelere yeni bir vizyon getirmesini umduğunu söylemişti.

Kıbrıslı Türkler’in sunduğu planda, “Teklif, adada iki devlet arasında egemenlik ve uluslararası statüde eşitliğe dayanan işbirliğine dayalı bir ilişki kurulmasını amaçlıyor” ifadeleri yer alıyor.

Planda BM Genel Sekreteri Guterres’e BM Güvenlik Konseyi’nin her iki taraf için eşit uluslararası statü ve eşit egemenlik hakkı tanıyan bir karar kabul etmesi konusunda girişimde bulunması çağrısı yapılıyor.

Plan, iki bağımsız devlet arasında ilişkilerin geleceği konusundaki müzakerelerin BM Genel Sekreteri’nin himayesinde yapılacağını ve görüşmelerin mülk, güvenlik ve sınır düzenlemeleri gibi konulara odaklanacağını belirtiyor.

Tarafların varacağı herhangi bir anlaşmanın da her iki devletin aynı anda yapacağı referandumda onaya sunulacağı ifade ediliyor.

Ancak Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis, teklifi “büyük bir hayal kırıklığı” olarak niteledi.

Rum lider, “Elbette Genel Sekreter’e bizim herhangi bir provokasyon olmadan ya da bizim duyduğumuz kabul edilemez şeylere atıfta bulunmadan olumlu bir iklim yaratmak istediğimizi söyledim. Genel Sekreter’e kendi duruşumuzu yazılı bir şekilde ileteceğimizi de bildirdim” ifadelerini kullandı.

[UHA Haber Ajansı, 29 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.