enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:06 Meclis’teki tarihi komisyonda bugün Bakanlar dinlenecek
00:56 Avrupa’nın en yoğun havalimanı haline gelen İstanbul Havalimanı’nda 7 yılda 402 milyon 937 bin 350 yolcuya hizmet verdi…
00:51 MarjinalSosyal YouTube Programı “Toplumsal Fayda Hikâyeleri”nin yeni bölümünde Ayşe Kırımlı’yı ağırladı
00:46 Katil İsrail’in Başbakanı Netanyahu’dan, güvenlik toplantısının ardından orduya Gazze Şeridi’ne saldırı emri…
00:37 Uluslararası Sporcu Sendikası (US-SEN) Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Yoğurtçuoğlu’ndan Suriye’de Umut ve Rehabilitasyon Hamlesi
00:15 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi,1 Mart Vapur İskelesi Otoparkını yüzde 85 tamamladı
00:13 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Cumhuriyet’in 102. yaşını tebrik eden ülkelere teşekkür
00:03 UHA / İnternational News Agency’dan Gazeteci Veysel KAVRAYAN, Gebzede dün yaşanan faciayı izledi…
00:02 Hollanda’dan Gazeteci İlhan Karaçay’ın Mektubu: “O ADAM BENİM BABAM” Şarkısından Doğan Mucize…
21:26 Aydın Gençlik Festivali’nde Çerçioğlu’na Büyük Şok!…
18:44 Hollanda’nın en renkli insanı Bülent TÜRKER’den muhteşem bir tören daha…
13:17  İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyasal Strateji ve Diplomasi Kulübü’nden ‘Online’ Çatışma Bölgeleri Eğitim Programı
06:51 Hollanda’da görülmemiş bir seçim yarışı: 4 parti liderlğe oynuyor!
00:45 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu,Türkiye’nin 14. hava kampüsünün 31 Ekim’de Sivas’ın Divriği ilçesinde açılıyor…
00:29 Samsun Yurt Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Aral 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı
00:28 Araştırmacı Zeynep Gizem Özpınar: Nadir Toprak Elementleri: Türkiye’nin Yükselen Jeostratejik Konumu 
00:15 Fırat-Dicle Havzasındaki Kuraklık Dengeleri Bozar
00:14 Almanya Başbakanı Merz yarın Türkiye’ye geliyor
00:12 DoktorTakvimi, İstanbul Maratonu’nda geleceğin hekimleri için koşacak
00:08 Günün önemli şirket haberleri
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa’da mahsul kayıpları üç kat arttı

Avrupa’da mahsul kayıpları üç kat arttı
4 Nisan 2021
1.375
A+
A-

UHA HABER / Son yapılan bir araştırma Avrupa’da aşırı sıcak havalar ve kuraklık nedeniyle mahsul kayıplarının son elli yılda üç kat arttığını gösteriyor. En kötü etkilenen tarımsal mahsul ise tahıllar.

Environmental Research Letters (Çevresel Araştırma Mektupları) isimli bilimsel dergide yayımlanan ve gıda sistemlerinin iklim değişikliğine karşı hassasiyetini ele alan bir araştırma Avrupa’da aşırı sıcak havalar ve kuraklık nedeniyle mahsul kayıplarının son elli yılda üç katına çıktığını ortaya koydu.

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülke ve İngiltere’yi kapsayan araştırmada 1961 ile 2018 yılları arasındaki tarımsal üretim verileri incelendi.

Bu veriler kuraklık, sıcak dalgaları, sel ve kutup soğuklari gibi aşırı hava olaylarıyla karşılaştırılınca iklim değişikliğinin mahsul kayıplarına yol açtığı tespit edildi.

Bütün bu aşırı hava olaylarının kısmen etkisi olsa da, özellikle kuraklık ve sıcak dalgalarının mahsul üretimine etkisinin üç katına çıktığı belirlendi. Buna göre 1964 yılında yüzde 2,2 olan mahsul kayıpları 1990’larda yüzde 7,3’lere çıktı.

Kuraklığın sıklaştığı ve çok daha yoğun olarak gerçekleştiği vurgulanan araştırmada, “en şiddetli olaylar orantısız bir şekilde daha da şiddetlendi” denildi.

En fazla tahıllar etkilendi

Toplamda Avrupa’nın mahsul veriminin yüzde 150 arttığını belirten Lizbon’daki Nova Bilim ve Teknoloji Okulu’ndan Teresa Bras ise, aşırı hava olaylarında kayıpların mahsule bağlı olduğunu söyledi.

Bras, “AB’nin ekili alanının yüzde 65’ini oluşturan ve esas olarak hayvan yemi olarak kullanılan bir temel gıda ürünü olan tahıllar en ciddi etkilenen mahsul oldu” şeklinde konuştu.

Deutschland kleine WeizenähreRapora göre bunlar diğer mahsullere oranla, kuraklık ve aşırı sıcak dalgaları olan dönemlerle bağlantılı olarak “sürekli olarak daha büyük kayıplar” gösteriyor ve her kuraklık yılında bu kayıplar yüzde 3’ün de üstüne çıkıyor.

Araştırmacılar bunun meyve, sebze ve asma gibi mahsullerin daha yaygın sulanmasıyla da açıklanabileceğini söylüyor.

İklim değişikliğinin aşırı hava olaylarını artırması beklenen araştırmaya göre bu, Avrupa’daki “dalga etkisi” küresel gıda sistemi ve gıda fiyatları üzerinde de etkili olacak.

İklim değişikliği gıda üretimini etkiliyor

Araştırma 2018 yılında Avrupa’daki aşırı sıcak dalgası ve kuraklığın tahıl üretiminde geçmiş beş yıl ortalamasına göre yüzde 8’lik üretim düşüşüne neden olduğuna dikkat çekiyor. Bu durumun “hayvancılıkta yem kıtlığına neden olduğu ve emtia fiyatlarında keskin artışa sebebiyet verdiği” belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Organizasyonu gıda üretiminin iklim değişikliğine karşı “çok hassas” olduğuna dikkat çekiyor. 2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması’ndan bu yana geçen süreçte, küresel çapta tarihin en sıcak beş yılı yaşandı.

Geçtiğimiz günlerde Nature Geoscience dergisinde yayımlanan bir araştırmada Avrupa’da kaydedilen kuraklıkların bölgenin son 2 bin 110 yılda kaydettiği en şiddetli kuraklıklar olduğu ve 2015 yılından bu yana yoğunlaştığı belirtildi.

[UHA Haber Ajansı, 04 Nisan 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.