enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:26 Türkiye-Çin Dostluğu’nun 55.Yılı ‘Medeniyetlerin Uyumu’ Konseriyle Yarın Akşam CSO Ada Ankara’da Kutlanacak
00:57 Gazeteci Emine Şeçeroviç Kaşlı, “Bosna Kasabı” Ratko Mladić’in ölümünün ardından, 3.500 sayfalık savaş günlükleri
00:56 Yıl sonu bitmesi planlanan Yarısı Bizden Projesinin süresinin 31 Aralık 2027’ye kadar uzatıldı
00:51 Küresel İklim Krizi Tarım, Enerji ve Ekonomiyi Tehdit Ediyor
00:44 Yeni Orta Vadeli Program (OVP) döneminde ekonomi yönetimi, Türk lirası mevduatın payını artırmaya yönelik politikaları sürdürecek
00:43 Bakan Çiftçi: “Çocuklarımızın güvenliği, ailelerimizin huzuru ve şehirlerimizin emniyeti için çalışmalarımızı sürdüreceğiz”
00:35 Türkiye, Birleşik Krallık, Fransa ve Kanada’nın öncülüğünde 12 ülkenin işgalci İsrail’e yönelik ortak yaptırım kararından memnun
00:34 Kocaeli (UHA) Bürosu: Kocaelispor Samsunspor maçı analizimiz… Bazen Rakip Oynar; Siz Kazanırsınız…
00:31 İletişim Başkanlığı tarafından “Bağımlılığa Dur De” paneli bugün Ankara’da düzenlenecek
00:31 Gazeteci-Yazar Ali Saydam: “Avrupa’nın başkenti İstanbul…”
00:30 Kalıplara Sığmayan Bir Yaratım Hikayesi: İrem Şahinbaş “Dimension” Eseriyle Yeniden Times Square Ekranlarında Sanatseverlerle Buluştu
00:29 Yazar Mustafa Mansur: İsrail’de yaklaşan seçimler öncesinde giderek büyüyen kararsız seçmen kitlesi Netanyahu’nun iktidarını nasıl etkileyebilecek
00:15 Türkiye’nin yerli/milli sistemlerle donattığı ve gelişimi sürekli devam edecek imza işlerinden biri olan Çelik Kubbe, Mavi Vatan’a taşınıyor
00:13 DEM Parti’nin Türkiye partisine dönüşümü “Demokratik Cumhuriyet Hareketi”
00:10 Çin, dev bilboarlara genç zihinlere ilham vermek için ünlüler yerine bilim insanların portreleri yerleştiriyor
00:08 Macaristan hükümeti, “diplomatlar için kabul edilemez” faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle 10 Rus diplomatın ülkeyi terk etmesine karar verdi.
00:08 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üst üste ikinci kez Avrupa Şampiyonu olan Filenin Sultanları’nı kabul etti…
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 Temmuz’u anlattı: İki rekât namaz kılıp yola çıktım
00:01 Gazeteci-Yazar Fuad SAFAROV: “Karadeniz’de Türk vatandaşları da öldü”
12:23 Srebrenitsa Soykırımı’nın Failine Askeri Tören! Türkiye’den Sert Tepki: “Kahramanlaştırılması Kabul Edilemez”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

BM Genel Sekreteri Guterres’ten Şam’da Suriye için uluslararası destek çağrısı

BM Genel Sekreteri Guterres’ten Şam’da Suriye için uluslararası destek çağrısı
26 Temmuz 2026
28
A+
A-

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye’yi 2009’dan bu yana ziyaret eden ilk BM Genel Sekreteri oldu. Guterres’in selefi Ban Ki-moon, Suriye’yi iç savaşın başlamasından iki yıl önce, 2009 yılında ziyaret etmişti.

UHA / International News Agency

Emma de Ruiter on Muck Rack

GAZETECİ* Emma de Ruiter & EuroNews

Reklam

KOCAELİ, 27 TEMMUZ 2026 – UHA / International News Agency’n EuroNews’ten Gazeteci Emma de Ruiter’in haberine göre, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından geçiş sürecindeki Suriye halkına uluslararası toplum tarafından destek verilmesi çağrısında bulundu.

Guterres’in ziyareti, 2009’dan bu yana bir BM Genel Sekreteri’nin Suriye’ye gerçekleştirdiği ilk ziyaret oldu.

Şam’a varışının ardından X hesabından paylaşım yapan Guterres, “Dayanışma ziyareti kapsamında Şam’a yeni geldim. Mesajım açık: BM, bu kritik dönemde Suriye’nin yanındadır. Uluslararası topluma da Suriye halkını desteklemek için hiçbir çabadan kaçınmama çağrısında bulunuyorum,” ifadelerini kullandı.

Reklam

Guterres, Şam’a ulaşmasının ardından geçiş dönemi Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara ile bir araya geldi. BM Genel Sekreteri daha sonra Şam’ın tarihi kent merkezini ve Emevi Camii’ni ziyaret etti.

Guterres’in ziyareti, Mart 2011’de başlayan ve yarım milyondan fazla kişinin yaşamını yitirdiği iç savaşın ardından toparlanma sürecine giren Suriye açısından kritik bir döneme denk geliyor.

Ahmed eş-Şara liderliğindeki güçlerin Aralık 2024’te Şam’ı ele geçirerek Esad ailesinin yaklaşık yarım asırlık iktidarına son vermesinden bu yana ülke, yıllar süren çatışmaların ve Batı’nın uyguladığı ağır yaptırımların yol açtığı tahribatı gidermeye çalışıyor.

ABD ve Avrupa ülkeleri, Esad yönetimi döneminde uygulamaya konulan yaptırımların önemli bölümünü kaldırmış olsa da bunun sahadaki etkisinin şu ana kadar sınırlı kaldığı belirtiliyor.

Ahmed eş-Şara’nın göreve gelmesinin ardından uluslararası toplum, yeni İslamcı yönetime Suriye’nin farklı etnik ve dini topluluklarını kapsayan bir yönetim sistemi kurması ve güçlü, işlevsel devlet kurumları oluşturması çağrısında bulunuyor.

Golan Tepeleri’ndeki durum ‘kabul edilemez’

Guterres’in ziyareti kapsamında Suriyeli sivil toplum kuruluşları ile kadın hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum temsilcileriyle görüşmesi, ayrıca 1974’ten bu yana İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’nde görev yapan BM Barış Gücü’nü ziyaret etmesi bekleniyor.

Esad’ın devrilmesinin ardından İsrail ordusu, İsrail ve Suriye güçlerini ayıran ve BM gözetimindeki tampon bölgeye asker konuşlandırmış; bunun yanı sıra Suriye topraklarının daha iç kesimlerine yönelik hava saldırıları ve kara operasyonları düzenlemişti.

İsrailli yetkililer, Suriye’nin güneyinde “güvenlik bölgesi” olarak tanımladıkları alanda asker bulundurmaya devam etmeyi ve daha geniş kapsamlı silahsızlandırılmış bir bölge oluşturmayı hedeflediklerini açıklamıştı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Guterres, “Golan Tepeleri çevresinde yaşananlar tamamen kabul edilemez,” dedi.

Şeybani ise İsrail’in ilerlediği bölgelerden “derhal ve koşulsuz şekilde çekilmesi” çağrısında bulundu.

Suriye Devlet Başkanı Ahmad eş-Şara ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda birlikte yürürken, 25 Temmuz 2026.
Suriye Devlet Başkanı Ahmad eş-Şara ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda birlikte yürürken, 25 Temmuz 2026. AP Photo/Omar Albam

Komşu ülkeler arasındaki gerilime rağmen İsrail ile Suriye’nin yeni yönetimi arasında doğrudan görüşmelerin yapıldığı ve tarafların istihbarat paylaşımı için bir mekanizma kurulması konusunda anlaşmaya vardığı belirtiliyor. Ancak bu adım, İsrail’in Suriye topraklarındaki askerî faaliyetlerini durdurmaya yetmedi.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Esed yönetiminin devrilmesinin ardından yaklaşık 1,9 milyon ülke içinde yerinden edilmiş Suriyeli ile yurt dışındaki 1,7 milyon mülteci ülkeye geri döndü. Buna karşın yaklaşık 5,5 milyon kişi hâlâ ülke içinde yerinden edilmiş durumda, yaklaşık 6 milyon Suriyeli ise yurt dışında yaşamaya devam ediyor.

Çok sayıda Suriyelinin yoksulluk içinde yaşadığı ülkede, yaklaşık 15,6 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğu tahmin ediliyor.

Ek kaynaklar • AP, AFP

***

Yazar hakkında

Brüksel merkezli, Hollandalı bir gazeteci olan Emma de Ruiter Groningen Üniversitesi’nde Gazetecilik alanında yüksek lisansını tamamladı sonra The Berliner (eski adıyla Exberliner) dergisinde editörlük stajı yaptı. Euronews’te Brüksel merkezli manşet editörü olarak çalışmaya başlamadan önce, The European Correspondent bünyesindeki Orta Avrupa ekibinde Almanya muhabiri olarak görev aldım. Hem dijital hem de basılı mecralar için yazma ve düzenleme yapmanın yanı sıra, basılı bir derginin editoryal üretim süreçlerinde de deneyim sahibiyi. Şu anda, dünya genelindeki son dakika gelişmelerini takip ederek dijital ve televizyon mecraları için haber üretimi alanında uzmanlaşıyor.Emma de Ruiter’ın insan hakları, çatışma çözümü, jeopolitika ve kadın hakları gibi konularda uzmanlığı bulunmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.