Kastamonu Belediyesi’ne ait özel hastane ruhsatı gündeme alınırken, eski belediye başkanı Galip Vidinlioğlu da açıklamalarda bulundu…

* Kastamonu Kalkındırma Derneği’nin düzenlediği basın toplantısında, Kastamonu Belediyesi’ne ait özel hastane ruhsatı gündeme alınırken, eski belediye başkanı Galip Vidinlioğlu da açıklamalarda bulundu.
* Detayı haberimizde…
UHA / İnternational News Agency
KASTAMONU, 04 MAYIS 2025 – Kastamonu Kalkındırma Derneği (KAL-DER) Başkanı Turgay Civelekoğlu, söz konusu ruhsatın atıl kalmaması gerektiğini vurgularken, “Bugüne kadar yaptığımız açıklamalarla şehrimize yatırım kazandırabilmek için neler yapabiliriz diyerek çok önemli bir imkânın atıl kalmaması adına Kastamonu’muza ses olmaya çalıştık,” dedi.
Kal-Der tarafından yapılan değerlendirmelerde ruhsatın üç ana öneme sahip olduğuna işaret ederek şu ifadeleri kullandı:
1. yönü açılacak hastaneyle sağlığın daha donanımlı ve konforlu bir şekilde hayata geçerek özel sektör olarak verimi ve kaliteyi yükseltecektir. Bu da sağlık alanında Kastamonu’nun yaşadığı sorunları önemli ölçüde ortadan kaldırmaya vesile olacaktır. Bu sebeple ruhsatın Kastamonu dışına devri gibi bir konu kesinlikle olmamalıdır.
2.yönü istihdam boyutudur. Ruhsatın faaliyet kapsamı düşünüldüğünde aktif hale getirildiğinde nitelikli personelle birlikte en az 600 kişiye iş imkanı sağlanacaktır. Ayrıca özellikli bir ruhsat olduğu için Kastamonu’nun bölgesel bir sağlık merkezi olması kuvvetle muhtemel olacak ve Kastamonu’muz bölgeden çok büyük sayıda hastaya ev sahipliği yapacaktır. Bu da hem hastalar için şifa kaynağı hemde Kastamonu ekonomisi açısından her halukarda ciddi bir kazanç olacaktır.
3.yönü turizme doğrudan etki yapacaktır. Zira özellikle yurtdışından Kastamonu’muzu yabancı turist olarak ziyarete gelmek isteyen insanların kendi sigortalarının aradığı normlardan bir tanesi de hastalandığında kendi sağlık sistemlerine uygun en az dört yıldızlı bir özel hastane özelliğidir. Yabancı turistlerin ziyaret ettikleri yerlerde bu vasfa uygun hastane olması tercihlerinde en temel tercih unsurlarından biridir. Belediyemizin tasarruf imkanına sahip olduğu sözkonusu ruhsat dört yıldız ve üzeridir. Bu özelliğinden dolayı bölgemizde tektir. Bu özellik hiçbir şekilde gözardı edilemez. Sadece bu sebep dahi bahsettiğimiz vasıfta bir hastanenin Kastamonu’da açılması için yeterlidir.
Civelekoğlu konuşmasının sonunda, “Kastamonu Belediyemiz, Kastamonu’muzun ve Kastamonu’da yaşayan insanlarımızın menfaatini gözeterek sadece bu hesapla hareket etmelidir,” ifadeleriyle şeffaflık ve kamuoyuyla paylaşım çağrısında bulundu.
Toplantıya, özel hastane ruhsatı sürecine en başından bu yana hâkim olan Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu da davet edildi ve şu açıklamalarda bulundu:
‘‘KASTAMONU İLKLERİN ŞEHRİDİR”
”Batı Karadeniz’de özel hastane geleneği ilk olarak Kastamonu’da başlamıştı. Her ne kadar hastane olmasa da, biz de 2005-2006 yıllarında Batı Karadeniz’deki ilk ve tek göz kliniğini açmıştık. Bu anlamda hâlâ tektir. Sonrasında ise bu klinik hastaneye dönüştü. Kastamonu, ilklerin şehridir. Tabii, bu tür projeleri hayata geçirirken her şeyden önce inanmışlık ve vizyon gerekir. Eğer bunlardan yoksun olursanız, rüzgâr sizi nereye götürürse oraya savrulursunuz”
”NE YAZIK Kİ BU RUHSAT, BAZI GELİŞMELERİN SONUCU İFLAS MASASINA KADAR DÜŞTÜ”
‘O dönemde, Uğurlu Hastanesi olarak bilinen bir özel hastane, Kızılay’dan kiralanan bir bina ile Atıf Bey’in öncülüğünde açılmıştı. Daha sonra, Atıf Bey’in daha geniş bir bölgeye hizmet etme hedefi doğrultusunda, bir ruhsat alınmıştı. Ancak ne yazık ki bu ruhsat, bazı gelişmelerin sonucunda iflas masasına kadar düştü ve hastane faaliyete geçemeden atıl kaldı. Hem yaklaşık 40-42 dönümlük bir sağlık alanında yapılmış bina da atıl kaldı, hem de hastane ruhsatı atıl kaldı. Bu hastane daha önce dört kez ihaleye çıkarılmıştı; ancak ne yazık ki kimse talip olmamış, hatta soran bile olmamıştı. Ben de Belediye Başkanı olduktan hemen sonra, özellikle sağlık sektörünün içinde biri olarak, bu duruma kayıtsız kalamazdım. Çünkü şahsen biliyorum ki Amasya, Bartın, Zonguldak ve Karabük gibi çevre illerden hastalar Kastamonu’ya geliyordu. Kastamonu, bu anlamda her zaman bölgenin sağlık merkezi olmuştur. Ancak son dönemde hastaların başka şehirlere gitmek zorunda kalması, burada yeterli hizmet alamamaları beni harekete geçirdi. Bu ruhsat ile ilgili ne yapabileceğimi araştırmaya başladım”
”BU SÜREÇTE ÇOK CİDDİ ENGELLERLE KARŞILAŞTIM”
”Bu süreçte çok sayıda yeminli mali müşavir ve hukukçu ile görüştüm. Dönemin koşullarında, binanın, ruhsatın ve arsanın değer tespiti her iki yılda bir yapılıyordu. Süreç daralmıştı ve ben de ne yapılabileceğini araştırdım. O günkü şartlarda, bina, ruhsat ve arsa dâhil toplam maliyetin 95 milyon TL civarında olacağını gördüm. Ben de ‘Bunu belediyeye kazandırayım ki en kısa sürede faaliyete geçirebilelim’ dedim. Bu süreçte çok ciddi engellerle karşılaştım, ancak kararlı durdum. Sonunda ihale sürecini başlattım. Hatta o dönemde Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı olan, şu anda İlbank Genel Müdürü olarak görev yapan sevgili Recep Türk Bey, bir gün beni aradı. “Başkanım, ihaleyi başlatmak istiyoruz ama burası daha önce dört kez ihaleye çıktı, kimse sormadı bile. Boşuna para yatırıyoruz, Eğer süreç böyle ilerleyecekse boşu boşuna ihaleye çıkma harcını yatırmayalım” dedi. Ben de ‘Hayır, ben alacağım, kararlıyım’ dedim”
”O GÜN İÇİN 160 MİLYON TL’LİK BÜTÇE OLUŞTURDUK”
”5 yıllık belediye başkanlığım boyunca yalnızca bir arsa sattım. O da 17 dönümlük, Grand Moni’nin yanındaki arsadır. Bu arsayı sattıktan sonra elde edilen 95 milyon TL’yi bloke ettim ve hazır vaziyette beklettim. İhale günü, 6 Şubat’tı ve o gün deprem olmuştu. İhaleye başka katılmak isteyenlerin de olduğunu öğrenince, elimizdeki 95 milyon TL para olunca mecbur ihaleye girebilmek için kredi kullanacaksın bunun için de meclisten onay almanız lazım. Meclisteki grubumuzu topladım ve durumu değerlendirdik. ‘Burayı alacağız ama ihaleye giren başka adaylar var, fiyatı artırmamız lazım’ dedim. Elimizdeki para, başka giren olmasa yeterliydi, ancak giren olduğu zaman arttırmamız gerekiyordu. O gün için 160 milyon TL’lik bir bütçe oluşturduk. 95 milyon TL hazırdı, 65 milyon TL’yi de krediyle tamamlayarak toplamda 160 milyon TL’lik bir bütçe planladık. Belediyeyi ekonomik olarak riske atmamak adına 160 milyon TL’den fazlasına çıkmamayı planladık”
”BELEDİYEYE 92 MILYON TL KAZANDIRMIŞ OLDUK”
”Normal şartlarda bina ve ruhsatın aynı anda ihaleye çıkması gerekirdi. Ancak ne olduysa, nasıl bir karar alındıysa, bina ve ruhsat ayrı ayrı ihaleye çıktı. Benim için asıl önemli olan ruhsattı. 110 milyon TL ederi vardı, ruhsat için 80 milyon TL’ye kadar teklif vereceğimi belirttim. 160 milyon TL’lik toplam bütçede, ruhsata 80 milyon TL ayırdığımızda binaya da en fazla 80 milyon TL verebilirdik. 110 milyon TL’lik ruhsatı 18 milyon TL’ye alarak belediyeye 92 milyon TL kazandırmış olduk. Bazı kişiler ‘borç yükü’ gibi eleştiriler yapıyor; ancak sadece bu kalemde belediyeye 92 milyon TL kazandırdım”
”ESKİ SAĞLIK BAKANIMIZ SAYIN FAHRETTİN KOCA İLE GÖRÜŞTÜM”
”İhaleden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladım ve ‘Bir B planım var’ dedim. Öncelikli planım binayı kendimizin yapmasıydı. Eski Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca ile görüştüm. Devlet hastanesinin eski binasının yerini talep ettim. Ayrıca, üniversitenin Akkent karşısında bulunan ve boş bekleyen 30 dönümlük alan için de başvuruda bulundum. En kötü ihtimalle, belediyeye ait Fen İşleri Müdürlüğü’nün bulunduğu alanı hastane için kullanmayı düşündüm. Daha önce 4 kez ihaleye çıkıp talip bulamamış bir binayı belediye adına kazanmaya çalışırken, sürecin bu kadar çetrefilli hale gelmesi elbette üzücüydü. Ancak artık binanın da ruhsatın da bir sahibi var. Bundan sonra süreç daha kolay yönetilebilir. bu ihale sonuçta. ve o ihaleyi sonuca kadar getiren benim çabalarım oldu. yoksa kimsenin aklında böyle bir konu yoktu. Hukuki problemini çözmüş olduk”
Engellemelere rağmen, yargı sürecinde her aşamada haklılıklarını kanıtladığını söyleyen Vidinlioğlu, bundan sonra sürecin daha hızlı ilerlemesinin mümkün olacağını söyledi.
