enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:25 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:43 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:33 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi..
12:53 Trump’ın İlk 100 Günü
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…

Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
3 Mayıs 2025
4
A+
A-

* 6 Şubat 2023 günü Türkiye, hiç kimsenin aklına gelmeyecek büyük bir afetle karşı karşıya kalmıştı. Halihazırda orta büyüklükteki bir Avrupa ülkesi kadar alanda dönüşüm çalışmaları devam ediyor.

* Detayı haberimizde!…

UHA / İnternational News Agency

ANKARA, 03 MAYIS 2025 – Türkiye’nin saygın, güvenilir Ankara merkezli bir Afetlerde Yönetişim ve İş Birliği - CENAY BABAOĞLUdüşünce Türkiye’nin saygın, güvenilir Ankara merkezli bir düşünce kuruluşu olan SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’ndan Araştırmacı Cenay Babaoğlu,  SETA için kaleme aldığı “Bütüncül Siyasi Analiz Eksikliği” başlıklı yazısını TÜHA Haber’e değerlendirdi.

Araştırmacı Cenay Babaoğlu, 6 Şubat depremlerini, o kara günü tekrar hatırlıyoruz. Yaralarımızı sarmaya devam ediyoruz, ama yitirdiğimiz canları ve büyük afetin tüm ülkeye hissettirdiklerini hala içimizde saklıyoruz.

Asrın Felaketini Hatırlarken

6 Şubat 2023 günü Türkiye, hiç kimsenin aklına gelmeyecek büyük bir afetle karşı karşıya kalmıştı. Asrın felaketi olarak nitelenen tarihin en yıkıcı felaketlerinden birisine maruz kalan Türkiye, 6 Şubat gününe merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 şiddetindeki ilk depremle uyanmıştı. Saat 13:24’te ise 7,6 büyüklüğündeki Elbistan merkezli depremle afetin boyutu katlanarak artmıştı. 11 ili kapsayan geniş bir bölgeyi ve yaklaşık 14 milyon insanı etkileyen bu afet sonucunda Türkiye ciddi bir mücadele yürütmek zorunda kalmıştı.

Depremler sonucunda 50 binden fazla insanımız hayatını kaybetmiş, yüzbinlerce vatandaşımız yaralanmış, yüzbinlerce konut ve iş yeri kullanılamaz hale gelmişti. Bu süreçte devlet ve millet el ele vererek, ilk andan itibaren afetle mücadele için seferber oldu. Bir yandan arama kurtarma çalışmaları, diğer tarafta mağdur vatandaşlara yönelik acil ihtiyaçların teminine yönelik çalışmalar başlatıldı. İşte, ikinci yıldönümüne yaklaştığımız bu büyük felaketin sonuçları da oldu büyük maalesef. Yitirdiğimiz canlar, acılar, değişen hayatlar, sosyolojik dönüşümler, dönüşen şehirler, psikolojik etkiler, durağanlaşan ekonomik hayat ve yeniden uyum süreçleri… Depremin ilk aşamada Türkiye’ye yönelik toplam maliyeti yaklaşık 100 milyar dolar olarak hesaplandı. Bölgedeki sanayi ve tarımsal üretimin aksaması, insan kaynağına yönelik kayıplar ekonomik hayat için diğer maliyetler oldu. Pek çok başlıkta asrın felaketinin sonuçlarıyla yüzleşti Türkiye. Peki ihya sürecinde iyileştirme adımları nasıl gidiyor?

İyileştirme Dönemindeki Başarılar

Tüm zorlukların yanında, bu süreçlerde ülkenin dört bir yanından sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler bölgeye akın akın destek olmaya çalıştılar. Devlet her bir parçasıyla millete destek olmak için seferber oldu. Milli birlik ruhuyla ülkenin tüm kaynakları deprem bölgesine yoğunlaştırıldı. Öyle ki, iki yıl içerisinde yalnızca kamu kaynaklarından 2 trilyon civarı bir tutar deprem bölgesine aktarıldı. Bölgede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde büyük bir dönüşüm başlatıldı. Bu kapsamda, depreme maruz kalan hak sahipleri hızla tespit edildi ve yeniden inşa faaliyetleri başlatıldı.

Halihazırda orta büyüklükteki bir Avrupa ülkesi kadar alanda dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Bu alanı, dünyanın en büyük şantiyesi olarak tanımlamak mümkün. Bugüne kadar tamamlanan 200 binin üzerinde konut ve işyeri TOKİ tarafından hak sahiplerine teslim edildi. 2025 yılı sonuna kadar ise bu sayının 450 bin civarına yükseltilmesi için hızlı ve dikkatli bir süreç yönetiliyor. Bu arada özellikle nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu kentsel alanlarda ortaya çıkabilecek riskleri azaltmak için kentsel dönüşüm çalışmaları yürütülüyor. Öte yandan, kentleşme süreçleri devam eden bölgelerde riskleri dikkate alarak başlatılan çalışmalar sürdürülüyor.

Deprem bölgesinde kamu hizmetlerinin aksamaması için, hasar gören kamu binaları da yenilenmeye devam ediyor. Eğitim kurumları, sağlık kurumları, hizmet binaları hızla yeniden inşa ediliyor ya da tamir süreçleri yürütülüyor. Şehirlerin yaşam alanlarına yönelik çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda şehir meydanlarının yenilenmesi, sosyal donatıların iyileştirilmesi için şimdiden önemli mesafe kat edilmiş durumda.

26 Ocak 2025 | Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bugüne kadar yapılması planlanan konutların yüzde 45’inin teslim edildiğini bildirdi.

Diğer taraftan Kırsal ve kentsel alanlara yönelik özgün çalışmalarla hayatın deprem öncesine döndürülmesi için destekler sağlanıyor. Vatandaşlara verilen yerinde dönüşüm destekleriyle hasar gören ya da yıkılan yapıların tadil, tamir ve inşa süreçleri hızla tamamlanmaya çalışılıyor. Ayrıca tarihi eserlere ve kültür varlıklarına yönelik restorasyon faaliyetleriyle kültürel mirasa sahip çıkmak için çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda bölgedeki üç yüzden fazla esere yönelik restorasyonlar gerçekleştiriliyor.

Bunların yanında bölgedeki ekonomik hayatı yeniden canlandıracak uygulamalar da devam ediyor. Çeşitli doğrudan ve dolaylı destekler, vergi istisnalar, muafiyetler hem üretimi hem istihdamı teşvik yönünde atılımlar bu kapsamda zikredilebilir. Hasar gören sanayi alanlarına yönelik yenileme faaliyetleri de bir diğer başlık. Aynı şekilde tarımsal üretimi sağlamak için merkezi ve yerel idarelerin destekleri de sıralanabilecek bir diğer kalem.

Geçen iki yıl içerisinde deprem bölgesinde atılmış pek çok adım daha sıralanabilir. Bu çalışmalar muhakkak kayıplarımızı azaltmıyor, ancak bu büyük afette açılan yaralarımızı sarmak için çabalar devam ediyor. Böyle bir afete, böyle büyük bir yıkıma ve böyle büyük maliyetlere rağmen, Türkiye gerçekten inanılmaz bir süreç yönetiyor. İki yıl içerisinde gerçekleştirilen çalışmalar takdire şayan.

Bununla birlikte hala atılacak pek çok adım var. Öncelikle bölgenin yeniden inşası kadar gönüllerin inşası da önemli. Sosyolojik ve psikolojik desteklerin devam etmesi zaruret arz ediyor. Deprem sonrası bölgeden göç eden nüfusu geri dönüşe ikna edebilmek için bölgenin cazibesinin arttırılmaya devam etmesi gerek. İstihdam ve ekonomik hareketliliğe yönelik adımlar, bölgenin cazibesini arttıracak etkenlerden.

Bölgedeki sosyal faaliyetlerin, maddi ihtiyaçlar kadar duygusal ihtiyaçları da tatmin edilmesi önemli. Kültür, sanat ve spor faaliyetlerinin ya da sosyal hareketliliği arttıracak çalışmaların bölgeye etkisi, tahmin edildiğinden çok daha fazla olabilir. Çünkü ikinci yılını tamamladığımız süreçte artık yeni ihtiyaçlar gündeme gelmekte. Bu çalışmaların yalnızca devlet eliyle yürütülmesi de yeterli değil. Sivil toplum faaliyetlerinden bireysel girişimlere pek çok kanadın bu alanda çalışmalar yürütmesi zaruri. İhya faaliyetleri ancak şehir hayatının yeniden tesisi ile mümkün olabilir.

İkinci yılında 6 Şubat yaraları sarma çalışmalarına devam edilirken, bölgenin de gelişmeye devam ettiğini ümitle gözlemliyoruz. Felaketin boyutları ne kadar büyükse yeniden eskiye dönüş de o kadar zor olacak muhakkak. Ancak deprem bölgesinde yürütülen seferberlik, şehirlerin geleceği için daha çok umut vadediyor.

***
Yazar hakkında,
Cenay Babaoğlu, Hacettepe Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun olmuştur. Lisansüstü çalışmalarını aynı üniversitede kamu yönetimi alanında tamamlamıştır. Bu dönemde Bremen, Berlin ve Üsküp’te toplam iki sene süreyle akademik çalışmalar ve araştırmalarda bulunmuştur. 2015 yılında doktora derecesini aldıktan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisinde göreve başlamış, 2017 yılında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’ne yardımcı doçent olarak atanmıştır. 2018 yılında kamu yönetimi bilim dalında doçent unvanı almıştır. 2019-2021 yılları arasında Selçuk Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Kamu Politikaları Anabilim Dalında görev yapmıştır. 2020-2021 yıllarında e-öğretim sistemleri üzerine danışmanlıklar yapmıştır. 2021 yılında İtalya’da kamu yönetiminin dijitalleşme süreçleri konulu doktora sonrası araştırması için Catania Üniversitesi tarafından tam burslu olarak kabul almıştır. 2021 yılı itibariyle Orta Doğu Kamu Politikaları ve Yönetimi Birliği (AMEPPA) yönetim kurulu üyeliği devam etmektedir. Akademik hayatı boyunca Almanya Akademik Değişim Enstitüsü (DAAD), United Nations University, Goethe Institute, Avrupa Birliği Başkanlığı, Kalkınma Bakanlığı, TÜBA, TÜBİTAK gibi farklı ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlardan araştırma ödülleri ve burslar kazanmıştır. Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Slovenya Kamu Yönetimi Bakanlığı, Rutgers Üniversitesi, Suffolk Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, TÜBİTAK gibi farklı kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenen farklı projelerde görev almıştır. Çalışma alanları olan kamu politikası uygulamaları, kamu yönetimi ve teknoloji ilişkisi, yerel yönetimler, yükseköğretim politikaları, sivil toplum ve Türk idare tarihi alanlarına odaklanan editörlü ve müstakil yazarlı olmak üzere 12 kitabı ve çok sayıda uluslararası ve ulusal kitap bölümleri ile makaleleri bulunmaktadır. 2016 ve 2017 yıllarında TBMM Yasama Uzmanları Derneği tarafından yayınlanan Yasama Dergisi’nin editörlüğünü yapmıştır. Halihazırda Kamu Bilişim Derneği tarafından yayınlanan Kamu Yönetimi ve Teknoloji Dergisi’nin yardımcı editörü ve Kamu Yönetimi ve Politikaları Dergisi’nin editörü olarak görevlidir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.