enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
00:29 RTÜK Başkanı Daniş: TRT, ülkemizin sesi, hafızası ve ortak değeri olmaya devam ediyor
00:22 Meteoroloji’den kritik uyarı: Sel, su baskını ve fırtınaya dikkat
00:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Kahramanmaraş’ta, partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu
14:18 Kocaeli’n Başarılı Bürokratı Ahmet Akyol, ASELSAN’a Değer Katıyor
00:27 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:27 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor”
00:26 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:24 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:21 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:16 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:14 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs sorununda yeni adım…İki devletli çözüm kabul görüyor…

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs sorununda yeni adım…İki devletli çözüm kabul görüyor…
24 Mart 2025
34
A+
A-

* KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs’ta taraflar arasında ortak zemin olmadığını bile bile Birleşmiş Milletler’in kendilerini Cenevre’ye davet etmesinin “iki devlet siyasetlerinin bir yere geldiği” anlamını taşıdığını bildirdi.

* Detayı haberimizde!

UHA / İnternational News Agency

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı İki devletli çözüm kabul görüyor... Kıbrıs sorununda yeni adımErsin Tatar, 17-18 Mart tarihlerinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in himayesinde Cenevre’de düzenlenen genişletilmiş formattaki Kıbrıs toplantısına ilişkin, değerlendirmelerde bulundu. Çok yapıcı bir anlayışla Cenevre’de olduklarını kaydeden Tatar, “Türkiye’nin burada bizim yanımızda olması bizim için çok önemliydi” dedi.

RUMLAR FIRSATLARI TÜKETTİTatar, 4 sene evvel yine gayriresmi bir toplantı için Cenevre’ye geldiklerini anımsatarak cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra ilk defa egemen eşitlik ve uluslararası statü siyaseti gündeme geldiğinde çok tepkiler olduğunu ifade etti. “Ancak neticede artık biz federasyon temelinde bir sürece girmememiz gerektiğini, hep onların boşa çıktığını ve Annan Planı’nda neler yaşandığını gayet iyi biliyoruz” diyen KKTC Cumhurbaşkanı, Crans Montana’da yine benzer şekilde Rumların tüm önerileri reddettiğini, bütün o fırsatların tüketildiğini anımsattı.EŞİT ŞARTLAR OLACAKTatar, Türkiye’nin de tam desteğiyle yeni bir sayfa açtıklarını ve bugünlere kadar geldiklerini ancak 2021’de ortak zemin olmadığının ortaya çıktığını vurgulayarak şunları kaydetti:

“Bugün ortak zemin olmadığını bile bile yine bizi buraya davet ettilerse demek ki bizim iki devlet siyasetimiz bir yere geliyor demektir. Kıbrıs’ta iki tarafın olduğunu, iki halkın ve devletin işbirliğiyle ancak Kıbrıs’ta nihayetinde bir çözüm olacaksa bunun öncesinde işbirliği kültürünün geliştirilmesi lazım.”

YENİ SINIR KAPILARI AÇILMALI

İşbirliği kültürünün tohumlarının atıldığını kaydeden KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreteri’nin kişisel temsilci atayarak bu sürecin bir parçası olduğunu belirtti.

Tatar, ara bölgede güneş enerjisi, mezarlıkların düzenlenmesi ve diğer konulardaki işbirlikleri için çalışmaların süreceğini belirtti. Ada’da yeni geçiş kapılarının açılmasının da gündeme geldiğini ve daha önce kendisinin yaptığı, iki kapı açılması önerisinin kabul görmediğini hatırlatan Tatar, her iki tarafın hayrına olacak, ticaretin ve turizmin artırılması hususunda kapıların açılabileceğini bildirdi.

İYİ KOMŞULUK İLİŞKİLERİ İÇİN ADIM ATILDI

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Cenevre’de düzenlenen Kıbrıs konulu genişletilmiş formatlı gayriresmi toplantıya ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.

Ada’daki taraflar arasında Kıbrıs meselesinin nihai çözümüne yönelik “ortak zeminin bulunmadığı mevcut ortamda” iki halkın yararına işbirliğinin geliştirilebileceği alanların ele alındığını vurgulayan Keçeli, “Liderler, yeni geçiş noktalarının açılması, Ada’nın mayınlardan arındırılması, çevre ve iklim değişikliği konularında ilerleme sağlanması üzerinde mutabık kaldılar” dedi.
Keçeli, böylece toplantıda Ada’daki iki devletin arasındaki iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde önemli bir adım atılmış olduğunun altını çizerek, temmuzun sonunda benzer formatta ikinci bir gayriresmi toplantı yapılmasının da kararlaştırıldığını aktardı.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.