enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:10 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:47 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
13:01 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
23:11 Bölgemiz yine savaş alanına döndü…
22:47 Türkiye–Azerbaycan İş Birliği ve Türk Dünyası üzerine ‘Yuvarlak Masa’ toplantısı
22:05 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:05 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:19 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
21:02 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu: Türkiye, bugün içeride ve dışarıda hayal edilen şeyleri başarmaya, gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor
20:35 Ömer Çelik: İHA/SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmemiz beka meselesidir
20:20 “Türkiye’nin gazı kesilebilir”
20:15 Devlet Bahçeli’den tarihçi ve yazar İlber Ortaylı için taziye mesajı
23:24 Küresel Güç Rekabeti ve Bölgesel Jeopolitik Süreçlerde Türk Teşkilatı’nın Rolü
22:37 ABD ve İsrail’in Saldırıları, İran’ın Misillemeleri: Mühimmat Üretimi, Stok Derinliği ve Siyasi Dayanıklılık Testi
22:15 Savaş Nereye Gidiyor?
22:04 ABD/İsrail-İran Savaşı: Durum Değerlendirmesi
21:45 Hamaney’in “Büyük Şeytan” Doktrini: İran Dış Politikası ABD Algısı
20:59 CBME Türkiye, Prestijli Fuarlar Listesine Girdi
19:17 İhlas Haber Ajansı (İHA) Rusya Muhabiri Erhan Altıparmak’a Abhazya’da gazetecilik ödülü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Ticaret değil uyuşturucu savaşı”

“Ticaret değil uyuşturucu savaşı”
5 Şubat 2025
32
A+
A-

* Günaydın! Bugün günlerden 5 Şubat Çarşamba. Dünya ABD Başkanı Trump’ın başlattığı ticaret savaşının yankılarını konuşuyor.

* Gazeteci* Aslı Sözbilir ‘Sabah Kahvesi’ için hazırladı!

* İyi okumalar!…

UHA / İnternational News Agency

Gazeteci Aslı Sözbilir'in 'Ekonomi Gündemi' - (UHA) Uluslararası Haber Ajansı

Gazeteci* Aslı SÖZBİLİR

“TİCARET DEĞİL UYUŞTURUCU SAVAŞI”

NEC Director Kevin Hassett on Pres. Trump's tariffs: This is not a trade war, this is a drug war

“Vietnam Savaşı’ndan daha fazla insan öldü” Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Kevin Hassett, CNBC’ye verdiği röportajda, Trump’ın 1 Şubat’ta imzaladığı, Kanada ve Meksika’dan yapılan ithalata yüzde 25, Çin’den yapılan ithalata ise yüzde 10 ek gümrük vergisi getirilmesini öngören kararnameye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hikayenin tamamen yanlış anlatıldığını düşündüğünü belirten Hassett, kararnamenin okunması gerektiğini ve Trump’ın bunun “bir ticaret savaşı değil, uyuşturucu savaşı” olduğu konusunda kesinlikle net olduğunu aktardı.

Hassett, hafta sonu yaptıkları görüşmelerde Meksikalıların kararnamede belirtilenleri yapma konusunda “çok ciddi” olduğunu fark ettiklerini ancak Kanadalıların kararnameyi yanlış anladığını ve bunu bir ticaret savaşı olarak yorumladığını ifade etti.

Direktör Hassett, “Bu yüzde 100 uyuşturucu savaşı. Fentanil ile ilgili. Geçen yıl Vietnam Savaşı’ndan daha fazla insan öldü ve Başkan Trump bunu durdurmaya söz verdi” değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin Meksika'ya tarifeleri bir ay ertelendi | Son dakika ekonomi haberleri

Meksika tarifeleri 1 ay ertelendi ABD tarafından Meksika’ya uygulanacak tarifelerin bir ay ertelediği belirtildi. ABD Başkanı Donald Trump, Meksika’nın sınır güvenliğini artırması karşılığında, bu ülkeye getirilen yüzde 25’lik gümrük vergisini 1 ay durdurduğunu açıkladı.

Trump, Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum ile bugün yaptığı telefon görüşmesinin çok iyi geçtiğini ve karşılıklı olarak sınır güvenliği konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.

Trump, açıklamasında, “Az önce Devlet Başkanı Sheinbaum ile çok dostane bir görüşme gerçekleştirdik. (Sheinbaum) Meksika ile ABD’yi ayıran sınıra derhal 10 bin asker göndermeyi kabul etti. Ayrıca müzakerelerde bulunacağımız bir aylık süre için öngörülen gümrük vergilerini derhal durdurma konusunda anlaştık” ifadesini kullandı.

Söz konusu adımla birlikte ABD’ye fentanil ve düzensiz göçmenlerin geçişinin önleneceğini kaydeden Trump, Meksika ile yapılacak ticari müzakereleri de sabırsızlıkla beklediğini belirtti.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM), ABD Başkanı Donald Trump’ın Kanada, Meksika ve Çin’e uygulayacağı ek gümrük vergilerinin küresel ekonomi üzerindeki etkisinden endişeli olduğunu açıkladı.

AB, Trump dönemine hazırlanıyor

AB’ye tarife kapıda Meksika ve Kanada’ya uyguladığı gümrük vergilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Trump, tarifelerin genişletilip genişletilmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtladı.

Trump, “Ne olacağını göreceğiz fakat Avrupa Birliği’ne kesin (tarife) uygulanacağını söyleyebilirim. Çünkü bizden faydalandılar ve 300 milyar doları aşkın açığımız var” diye konuştu.

AB’nin ABD’den yerli ürünler satın almadığını savunan Trump, “Avrupa Birliği çizgiyi aştı” ifadesini kullandı. Trump, AB’ye tarifeler konusunda bir zaman veremeyeceğini ancak “yakında” uygulanacağını, İngiltere’nin de “sınırı aştığını ancak bu konunun kolayca halledilebileceğini” söyledi.

Almanya Başbakanı Scholz'dan ABD'nin AB'ye olası ek gümrük vergisine tepki - Son Dakika Haberleri

Almanya Başbakanı Scholz, Trump’ın ABD’nin AB’ye ek gümrük vergisi açıklamalarına tepki gösterdi. Scholz, Avrupa Birliği’nin (AB) ABD’nin yeni gümrük tarifelerine tepki verme kapasitesine sahip olduğunu söyledi ve “Bu ABD için de Avrupa için de kötü olur” dedi.

Scholz, “Açık olan şu ki güçlü bir ekonomik bölge olarak tarifelere karşılık kendi politikalarımızı kendi tarifelerimizle şekillendirebiliriz, bu, yapmamız gereken ve yapacağımız bir şey. Hedef, nihayetinde işbirliğine yol açacak bir şekilde ilerlemek olmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.