enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:19 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
08:58 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
00:58 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
00:47 Mehmet Akif Ersoy soruşturmasındaki soru işaretleri
00:34 Şirketlerden N’Aber!
00:29 Fikret Yüksel Foundation ile Başlayan 27 Yıllık Yolculuk, Fikret Yüksel Eğitim Vakfı ile Türkiye’de Kök Salıyor
00:27 Almanya’da tüketici güveni sarsıldı
00:24 AK Parti’nin 60 sayfa ve 15 başlıktan oluşan raporu TBMM Başkanlığı’na teslim edildi…
00:23 Bakan Tunç: Sanal Bahis aile bütünlüğünü tehdit ediyor
00:14 ASELSAN’dan NATO üyesi ülkeye 410 milyon dolarlık ihracat
00:11 Yunanistan’ı kuranlar, onu kendi çıkarları için kullanmak isteyen İngilizler ve Fransızlardı…
00:09 Donald Trump 900 milyar dolarlık savunma bütçesini imzaladı
00:08 Süre yıl sonu doluyor: Suriye’de Kürtlerle anlaşma olur mu?
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Suriye’de Yeni Dönem: Bundan Sonra Ne Olacak?”

“Suriye’de Yeni Dönem: Bundan Sonra Ne Olacak?”
6 Aralık 2024
58
A+
A-

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen “Suriye’de Yeni Dönem: Bundan Sonra Ne Olacak?” başlıklı panelinde sahadaki mevcut gelişmeler ve Suriye’nin geleceği değerlendirildi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen “Suriye’de Yeni Dönem: Bundan Sonra Ne Olacak?” panelinde sahadaki mevcut gelişmeler ve Suriye’nin geleceği ele alındı.

SETA güvenlik araştırmacısı Sibel Düz’ün moderatörlüğündeki etkinlikte, SETA Dış Politika araştırmacıları Can Acun ve Kutluhan Görücü ile Ümran Stratejik Araştırmalar Merkezinde Türkçe Araştırmaları Direktörü Ömer Özkızılcık konuşmacı olarak yer aldı.

Acun, Suriye’de Beşşar Esed rejimi karşıtı silahlı grupların sahadaki ilerleyişi sırasında rejim unsurlarının hiç direnç gösteremediğini ve adeta “bozguna” uğradıklarını belirterek, grupların iki günde Halep’in merkezine girmeyi başardıklarını dile getirdi. Acun, “Bu, Suriye iç savaşında muazzam bir dönüm noktası.” değerlendirmesini yaptı.

Can Acun, Suriye Milli Ordusunun (SMO), terör örgütü PKK/YPG’nin 250 bin Suriyeliyi topraklarından ederek tehcir faaliyeti yaptığı Tel Rıfat’ı da terör örgütünden temizlemeyi başardığını anlattı.

Etkinliğin video kaydına erişmek içim lütfen görseli tıklayın.
Etkinliğin video kaydına erişmek içim lütfen görseli tıklayın.

Görücü, PKK/YPG’nin elinden kurtarılması insani açıdan da önem taşıyan Tel Rıfat’tan, Afrin ve Azez’e yönelik terör saldırıları yapıldığını hatırlattı.

Bu gelişmenin bölge halkının güvenliği açısından son derece önemli olduğunu dile getiren Görücü, muhaliflerin bölgeyi tekrar kontrol etmesinin terör örgütünün yerinden ettiği insanların evlerine dönmelerine olanak sağlayacağını söyledi.

“Sahadaki gelişmeler hala çok hareketli”

Özkızılcık, sahadaki gelişmelerin hala çok hareketli olduğunu ve rejim karşıtı silahlı grupların bu kadar hızlı ilerleme kaydedeceğinin kimse tarafından beklenmediğini kaydetti.

Beşşar Esed rejiminin Hama’nın kuzey hattında zorlanarak bir savunma hattı kurabildiğini ifade eden Özkızılcık, rejimin bu hattı muhaliflere karşı savunup savunamayacağının önemli bir soru işareti olduğunu belirtti.

Suriye’nin geleceğini belirleyecek unsurlardan birinin de 5 Kasım’da ABD Başkanı seçilen Donald Trump olduğunu söyleyen Özkızılcık, “Trump yönetiminin, Türkiye’nin gölgesinin dahi ne kadar kudretli olduğunu gördükten sonra Suriye meselesinde Türkiye ile anlaşmaya varıp bu meseleyi ABD açısından kapatma eğiliminde olabileceğini değerlendiriyorum.” diye konuştu.

Suriye sahasındaki son gelişmeler

Suriye’nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında, 27 Kasım’da, Esed rejimi güçleriyle rejim karşıtı silahlı gruplar arasında çatışma başlamıştı.

27-28 Kasım’da Halep’in batı kırsalından merkeze doğru hızla ilerleyen rejim karşıtı silahlı gruplar, 30 Kasım’da merkezin büyük bölümünü ele geçirmişti.

30 Kasım’da Han Şeyhun ilçesini alarak tüm İdlib genelinde hakimiyet sağlayan Silahlı gruplar, Hama ilinde çatışarak ilerleyişini sürdürüyor.

SMO’nun Halep kırsalında 1 Aralık’ta terör örgütü PKK/YPG’ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu’nda ise Tel Rıfat ilçe merkezi terörden kurtarıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.