enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kitap: “1800’lerde Kırım, Ginolu ve Çatalzeytin”

Kitap: “1800’lerde Kırım, Ginolu ve Çatalzeytin”
11 Ekim 2023
241
A+
A-

Kastamonu’nun Çatalzeytinli Emekli Amiral ve yazar Hasan Doğan, yeni ve ikinci kitabı olan“1800’lerde Kırım, Ginolu ve Çatalzeytin”in tanıtımı için kendisi gibi yazar dostlarıyla Kastamonu’da biraraya geldi.

UHA / İnternational News Agency

Bir 6 kişi görseli olabilir

Toplantı, Uluslararası Haber Ajansı (UHA) ve TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘nın köşe yazarı ve Kastamonu’da yaşamını sürdüren Eğitimci-Yazar İsmail Özcan ve değerli eşi Fatoş Özcan’ın konukseverliğinde gerçekleşti.

Bir 1 kişi ve şunu diyen bir yazı 'HASAN DOĞAN 1800'LERDE KIRIM, GİNOLU VE ÇATALZEYTİN Kırım! ellerini Türk toprağı, sonundan itibaren nice kafilelerini asları vatan yollarına ugurladı. Kırım elden çıkmıştı. HASAN DOĞAN Ginolu! Kerempe Inceburun arasındaki mütevazı 25asırdır halklara sahipliği Romalılar beri ürkler... kasabası... Köydekiler büyüttüler: Mustafa; batı yakasında kıyıdaki küçük içeriden GİNOLU 1800'LERDE KIRIM, GİNOLUV VE 1800'LERDE Çatalzeytin!O, sanki "yukarıdan" gelenlerle büyüdü. 1800'lere doğru ÇATALZEYTİN KIRIM, ÇATALZEYTİN utundular, indiler. uköyüg geliştirip HASAN DOĞAN büyüyüp başında yazılıyor diyorlardı daha vardı; "Çatalzeytun Düzlükteki köye adım veren çatal zeytin ağacı! Bugünlere erebileydin de geldi, kimler geçti önünden, yanından, hepsini anlatabileydi bize... Çatalzeytinli Azaklıoğulları, Karahaliloğullarıve İncemustafaoğulları Şecereleri FATORI HORG FAYORI' görseli olabilir

1800’LERDE KIRIM, GİNOLU VE ÇATALZEYTİN…

Toplantıda yazar Hasan Doğan’ın yeni çıkan ve raflarda yerini alan “1800’lerde Kırım, Ginolu ve Çatalzeytin” adlı kitapla ilgili katılımcılar tarafından değerlendirme yapıldı.

1800’lerde Kırım, Ginolu ve Çatalzeytin” adlı kitabın yazarı Doğan, eserin ortaya çıkışı ve içeriği hakkında misafirlere bilgi verdi.

Yazar Hasan Doğan “1800’lerde Kırım, Ginolu ve Çatalzeytin” adlı yeni kitabında, 1800’lü yıllarda Köstence/Romanya’dan Tosya’ya uzanan bir göç olayını anlatmaya çalıştığını dile getirdi.

Bir 3 kişi görseli olabilir

Çatalzeytinli Azaklıoğulları, Karahaliloğulları ve İncemustafaoğulları’nın Şecereleri

Çatalzeytinli Emekli Amiral ve yazar Doğan kitabında, bugün ilçenin bir köyüne bağlı olarak varlığını sürdüren, antik dönemden 1800’lü yıllara kadar Batı Karadeniz’in önemli bir ticaret limanı olan Ginolu’nun tarihçesini ve Kale hakkındaki tespitleriyle de birlikte, ayrıntılı olarak ortaya koyuyor.

Bir 2 kişi görseli olabilir

Doğan, “1800’lerde Kırım, Ginolu ve Çatalzeytin” adlı yeni kitabında, ayrıca Çatalzeytin’i kuran ailelerden; Azaklıoğulları, Karahaliloğulları ve İncemustafaoğulları’nın hikayelerine ulaştığını anlattı.

Resmî Osmanlı arşivlerinden de yararlandığını ifade eden Hasan Doğan, Osmanlı Devleti’nin 1830-40’lı yıllarda bölgede yaptığı nüfus sayımları ile temettuat defterlerinin incelenmesi suretiyle yapılan soy araştırmaları sonucunda, adı geçen ailelerin 1600’lü yıllara kadar varan kuşaklarının isim isim sayıldığını,  aile büyüklerinin mesleklerinin, zanaatlarının ve geçim kaynaklarının açıklandığını görmek şüphesiz çok memnuniyet verici” olduğunu açıkladı.

Bir 3 kişi görseli olabilir

1800’lerde Kırım, Ginolu ve Çatalzeytin” adlı kitabın ilk bölümünde 1800’lerden itibaren Kırım Yarımadası’ndaki gelişmeler, ikinci bölümünde Milat’tan önceki devirlerden itibaren Ginolu ve Çatalzeytin; üçüncü, dördüncü ve beşinci bölümlerde ise sırasıyla, ilçedeki Azaklıoğulları, Karahaliloğulları ve İncemustafaoğulları aileleri ele alınıyor.

Kastamonulu Yazar Doğan, kitaba ilişkin vurgulanmasında yarar olan bir diğer konunun da Çatalzeytin açıklarında, bugün 100 metre derinlikte yatan ve tarihlemesinin bugünden yaklaşık 8 bin yıl önceye kadar uzanan sualtı arkeolojik keşfi olduğunu hatırlattı.

Hasan Doğan, kitapta geçmişte yerel ve ulusal haber organlarında nadir olarak haber konusu edilmiş olan ve bugün sualtında kalmış tarih öncesi bu yerleşime ilişkin bilgilerin de yer aldığını belirterek, bu kıymetli kültür varlığının korunup kollanması, tanıtılıp duyurulması ve dolayısıyla, ilçenin de adının duyurulması için sıralanan önerilerin, yaptığı çalışmanın önemini ve ilçeye kazandırabileceklerini artıran diğer bir konu olarak göze çarptığını anlattı.

Bir 5 kişi görseli olabilir

Toplantının sonunda, katılımcılar da Soru-Cevap bölümünde, “1800’lerde Kırım, Ginolu ve Çatalzeytin” adlı kitabın yazarı Emekli Amiral yazar Hasan Doğan’a çeşitli sorular yöneltti.

Çatalzeytin ve Hasan Doğan

1800’lerin başından itibaren önce birkaç hanelik bir köy olarak doğan, 1910’lardan itibaren bir nahiye olan ve 1954’te de ilçe ilan edilerek bugünlere ulaşan şirin kasabamız Çatalzeytin’in sosyal tarihini bir bütün halinde ele alan,  akademik disipline uygun bir kaynak kitabın olmayışı hiç şüphesiz Çatalzeytin için önemli bir eksiklikti.

2022 yazında yayımlanan “Bahriyeli” romanının yazarı Hasan Doğan, 2022-23 yıllarında kapsamlı bir çalışma yürüttü ve ilçeye değerli bilgiler sağlayan, yararlandığı kaynakları daha ileri çalışmalara zemin teşkil edebilmesi için gösterip listeleyen ve ilçenin geleceği için dikkate değer tekliflerde bulunan bir kitap hazırladı.

Bir 3 kişi görseli olabilir

1800’lerde Kırım, Ginolu ve Çatalzeytin” adlı kitabın tanıtım toplantısına, Emekli Amiral yazar Hasan Doğan, eğitimci yazar İsmail Özcan, şair Tahsin Şentürk, eğitimci büyüklerim Cemil Şentürk, Ahmet Şentürk ile Gülşen Şentürk katıldı.

Eğitimci-Yazar İsmail Özcan ve değerli eşi Fatoş Özcan’ın konukseverliğinde gerçekleşen toplantı, Fatoş hanımın muhteşem el emeği ikramlarıyla son buldu.

Konuklar, özellikle Fatoş Özcan’ın ikram ve İsmail Özcan’ın konukseverliği için teşekkür etti.

Gazeteci* Ataner YÜCE

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.