enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:31 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:31 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye, MİKTA Dönem Başkanlığı’nı Endonezya’ya devretti

Türkiye, MİKTA Dönem Başkanlığı’nı Endonezya’ya devretti
11 Mart 2023
222
A+
A-

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, MIKTA dönem başkanlığını Endonezya Temsilciler Meclisi Başkanı Puan Maharani’ye devretti.

Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya’dan oluşan uluslararası platform MIKTA 8. Parlamento Başkanları Konferansı, “Çok Taraflılık, Küresel Karşılıklı Bağımlılık ve Parlamentolar” başlığıyla TBMM’nin ev sahipliğinde İstanbul Sepetçiler Kasrı’nda gerçekleşti.

Konferansa, TBMM Başkanı Şentop’un yanı sıra, AK Parti İstanbul milletvekilleri Ravza Kavakcı Kan ile Abdullah Güler, Endonezya Temsilciler Meclis Başkanı Puan Maharani, Güney Kore Ulusal Meclis Başkanı Kim Jin-Pyo, Meksika Temsilciler Meclisi Başkan Vekili Noemi Berenice Luna Ayala ve Avustralya Senato Başkan Yardımcısı Andrew Mclachlan katıldı.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, açılış konuşmasını yaptığı konuşmada, çok taraflılık ve küresel karşılıklı bağımlılık ekseninde parlamentolar arasındaki iş birliğinin giderek gelişmekte olduğunu memnuniyetle gözlemlediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Etkin çok taraflılığı dış politikamızın en önemli unsurlarından biri olarak görüyoruz. Bu bağlamda MIKTA Türkiye için müstesna bir yere sahip. MIKTA’nın, uluslararası iş birliği, diyalog ve kültürler arası anlayışa dayalı yapısını önemsiyoruz. MIKTA’nın bölgesel ve küresel sorunların çözümüne katkı sağlama potansiyelinin yüksek olduğunu değerlendiriyoruz. Bu bağlamda, 2022 yılında memnuniyetle üstlendiğimiz MIKTA dönem başkanlığını, 2023 yılında Endonezya’ya devrederken iş birliği ve koordinasyonun daha güçlü bir şekilde süreceğine olan inancımı da ifade etmek isterim.”

Beş oturum gerçekleşen konferansta “Uluslararası Sistemin Reformu: Adalet, Çoğulculuk ve Kapsayıcılık“, “Uluslararası Göç: Fırsatlar ve Zorluklar“, “Gıda Güvenliği, Tedarik Zincirleri, Yoksulluk ve İklim Değişikliği: İyi Yönetişimde Parlamentoların Rolü“, “Sorumlu Yapay Zeka ve Yeni Teknolojiler: Fırsatlar ve Riskler” ile “Hızla Değişen Küresel Ortamda Parlamenter Diplomasi ve Karşılıklı Bağımlılık” konuları ele alındı.

Konferansın kapanış oturumunda, katılımcı ülkelerce kabul edilen ortak bildiriyi TBMM Başkanı Şentop okudu.

Şentop, gelecek yıl konferansa ev sahipliği yapacak Endonezya’nın Temsilciler Meclis Başkanı Puan Maharani’ye devir işlemini gerçekleştirdi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, platform MIKTA 8. Parlamento Başkanları Konferansı kapsamında diplomatik görüşmeler de gerçekleştirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.