enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:03 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Bakan Uraloğlu, “Turistik Doğu Ekspresi, 2025-2026 kış sezonu seferleri 22 Aralık’ta başlayacak”
00:35 Papa 14. Leo göreve gelmesinin ardından ilk dış gezisini Türkiye’ye gerçekleştirecek.
00:31 Prof. Dr. Kürşad Zorlu: Ankara 2026 Türk Dünyası Başkenti seçildi
00:31 Bağımlılığı olan çocuğa destek!
00:29 Adalet Bakanı Tunç, Ekrem İmamoğlu hakkında “casusluk” iddiasıyla yürütülen soruşturmaya ilişkin soruyu yanıtladı
00:26 Türkiye, İngiltere’den 20, Katar ve Umman’dan 24 Eurofighter savaş uçağı almayı planlıyor.
00:20 Mahmudhoca Behbûdî’nin Seçilmiş Eserleri, Ankara’da Türk Dünyası’na tanıtıldı
00:15 Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulu, 2026 yılı hac hazırlıklarını tamamladı. Hac kurası 5 Kasım Çarşamba günü saat 10.30’da çekilecek.
00:07 Dünya Tekvando Şampiyonası’nda mücadele eden Emine Göğebakan, kadınlar 46 kiloda ve Nafia Kuş Aydın, kadınlar +73 kiloda altın madalya kazandı.
00:06 Dünyada ilk savaş uçağını Türkler düşürdü
00:04 Nizip Ticaret Odası’ndan Nizip Meslek Yüksekokulu’na Laboratuvar desteği…
18:26 Takım olabilmenin verimi!…
00:58 Trendyol Süper Lig’in 10. haftasında Trabzonspor sahasında karşılaştığı Eyüpspor’u 2-0 mağlup eden karşılaşmayı spor yazarları kaleme aldı…
00:50 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Dezenflasyon süreciyle birlikte gelir dağılımında, toplumsal refahı güçlendirmeyi hedefliyoruz.”
00:45 Türk Devletleri Teşkilatı yeni üye devletleri kabul edecek mi?
00:44 BakanTunç, “Çocukların korunması, çocuk istismarının önlenmesi, insan ve uyuşturucu ticareti gibi suçlarda iki ülke arasında işbirliği yapılmalı”
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eurofighter anlaşması için imzaları attık
00:09 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Dijital bağımlılıkla mücadelede farkındalık oluşturuyoruz”
00:04 Trendyol Süper Lig’in 10. haftasında Trabzonspor, Teknik Direktörü Fatih Tekke 90 dakikayı değerlendirdi…
00:04 Türkiye ve Orta Doğu’da Su Güvenliği: Fırat-Dicle’den Nil Havzası’na Uzanan Rekabetin Akdeniz Politikalarına Etkisi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İranlı Mahsa Amine’nin şahsında müslüman kadını

İranlı Mahsa Amine’nin şahsında müslüman kadını
9 Ekim 2022
3.021
A+
A-

Geçtiğimiz günlerde İran’da Mahsa Amine adında 22 yaşındaki genç bir kadın, başörtüsünü molla rejiminin belirlediği esaslara uygun şekilde örtmediği gerekçesiyleahlak zabıtasıdiye adlandırılan polis tarafından gözaltına alınırken direnmesi üzerine dövülmüş/hırpalanmış ve gözaltındayken de ölmüştür.

Iran Protests: Over 700 Arrested In A Single Province - I24NEWS

Bu da İranlı kadınların ayaklanmasına, benzeri olayların her zaman yaşanmasının yarattığı çok haklı tepkiyle sokaklara dökülmesine sebep olmuştur. İran güvenlik güçlerinin sokağa dökülen bu kadınlara karşı müdahalesinin tüm acımasız ve insafsızlığına rağmen pes etmemişler, protestolarını sürdürmüşlerdir.

İran'da halk ayaklanması başladı. Dini liderler Hamaney ve Humeyni'nin resimleri devlet binalarından indiriliyor. İran'da yaşayan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin ölümünden sonra başlayan protestolar büyüdü

İran resmi kaynaklarına göre olaylar sırasında hayatının kaybedenlerin sayısı 41’dir. Bağımsız haber kaynakları gerçek rakamın bunun çok daha üstünde olduğunu ifade etmektedir.Kadın hakları, kadının toplumdaki yeri ve statüsü yüzyıllardan beri Müslümanlığın yumuşak karnı olmaya devam ediyor. Bu yüzden İslam’a en ciddi eleştiriler, en yoğun hücumlar kadın hakları üzerinden yöneltiliyor. Kur’an ve sünnet’te kadınla ilgili olarak yer alan metinler, kadınla ilgili düzenlemeler, İslam’ın doğduğu çağ için çok ileridir ve kadınları korur ve kollar niteliktedir. Kadın, bu metin ve düzenlemelerde insan olmaktan doğan temel hakları güvence altına alınmış bir birey statüsündedir. Müslümanlıkta kadın haklarıyla ilgili en büyük sorun; en baştan beri Müslüman din bilginlerinin, mezhep imamlarının neredeyse tamamının, kadınlarla ilgili ana kaynaklardaki metin ve düzenlemeleri yaşanılan zamana ve daha ileriye dönük olarak değil, daima geriye dönük olarak anlamaları ve yorumlamalarıdır. Hiçbir devirde Kur’an ve sünnette yer alan metinleri, lafızları yaşanılan zamana ve sonrasına dönük olarak kadın lehine ele alıp anlama ve yorumlama yolu seçilmemiştir. İslam dünyasında dinsel metinleri kadının birey olması, eşitliği, özgürlüğü lehine yorumlayan tek bir kimse bile çıkmamıştır.

Hanım Sadece Aile İçin midir? | İslam ve İhsanBütün Müslüman toplumlarda kadınların hukuk karşısında erkeklerle eşit ve özgür bireyler olarak var olma hakları hiçbir zaman, hiçbir şekilde kabul görmemiş; bin bir türlü teville, yorumla kadın ikinci sınıflığa, eve kapanmaya, hiçbir şekilde öne çıkmamaya, görünmemeye mahkûm edilmiştir. İslam dünyasında kadınları dışlamayı, ezmeyi, köleleştirmeyi ideolojilerinin temeli yapmış olan Talibanlar, DAEŞ’ler, Hizbullahlar işte bu anlayışın ürünleridir. Günümüzün gelişmiş demokratik toplumlarında olduğu gibi Müslüman toplumlarda da kadının istediği alanda eğitim görebilmesi, dilediğinde veya gerektiğinde çalışabilmesi,  kamusal hayatta yer alabilmesi, onun eşitlik ve özgürlüğünün gereği temel bir hak olarak kabul edilmedikçe Müslümanlar hiçbir şekilde gelişmiş bir toplum olamazlar. Bunun olabilmesi için de özgürlükçü bir demokrasiye ulaşmamız şarttır. Bu demokrasinin temel öğesi de laikliktir. Laiklik, modern toplumlarda birey olmanın, eşitliğin ve özgürlüğün olmazsa olmazıdır. En başta Müslüman ülkeler bilmelidirler ki, laikliğin olmadığı bir dünyada kadınların eşitlik, özgürlük, eğitim ve statü sahibi olmak gibi haklarını elde etmeleri hayaldir.

Dindar/muhafazakâr insanların, kesimlerin görmesi ve kabul etmesi gereken gerçek bu zamanda kadının toplumdan yalıtılıp evinin dört duvarı arasına, haremlik-selamlık uygulamasına, erkek egemen yönetimlerin belirlediği giyim tarzına mecbur ve mahkûm edilemeyeceğidir! Bugünün Müslüman toplumlarında radikal İslamcı örgütlerle mücadelenin en sağlam, en kestirme yolu, kadınlara hakları olan eşitlik ve özgürlüğü bir koşula bağlamadan, ama/fakat demeden tanımaktır.

İsmail ÖZCAN & Eğitimci Yazar

[UHA Haber Ajansı, 08 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.