enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:01 UHA / İnternational News Agency’ndan ‘Körfez Haberleri…
21:26 MİT ve Emniyet’ten “casusluk” operasyonu: 6 gözaltı
10:51 Zorbalık üstüne zorbalık!
10:28 Gazze’de Ateşkesten Sonra Derinleşen Sessizlik “Gazze’de Her Şey En Ağır Haliyle Devam Ediyor”
07:32 Türkiye ile mücadele eden herkes kaybeder…
06:58 Ahmet Efendi Mescidi, Kocaeli Büyükşehir’le hayat buldu
06:38 AB Kapısı Letonya’dan Geçiyor: Oturum İzni Almanın Şartları Neler?
06:33 Hataylı çocuklara Karadeniz’de unutulmaz ara tatil deneyimi
06:32 Şifa, Tat ve Bereket: Kuru Üzümün Türk Mutfağındaki Yolculuğu
06:28 40 Yıllık dostluğun yaratıcısı Türk kahvesi dünyanın dört bir yanında görücüye çıktı
06:15 Hollanda Türklerinin övgü kaynağı olan kuzey Hollanda Emniyet Müdürü: Hamit KARAKUŞ
07:31 Türk savunma sanayisi, İnsansız hava araçlarında (İHA/SİHA) elde ettiği küresel başarıyı denizlere taşıdı
07:17 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, (TCMB) ocak ayına ilişkin “Sektörel Enflasyon Beklentileri” verilerini değerlendirdi.
07:14 2026 Kültür Yolu rotası belli oldu: 26 şehirde kültür sanat şöleni yaşanacak
06:24 Türkiye’de Bölgesel Tehdit ve Savunma Sanayi Politikası
06:17 Kocaeli Kuzuyayla’da kar keyfi kış masalına dönüştü
00:50 Çelik: PKK tüm uzantılarını feshetmeli
00:50 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | Yusuf Kemal Tengirşenk
00:44 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Türkiye’yi ziyaret edecek Fransız mevkidaşıyla güncel uluslararası gelişmeleri görüşecek
00:17 Şark Fatihi ve Yetimlerin Babası: Kazım Karabekir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Analiz: Yeniden Asya Girişimi ve Türk Savunma Sanayiinin Güneydoğu Asya Açılımı

Analiz: Yeniden Asya Girişimi ve Türk Savunma Sanayiinin Güneydoğu Asya Açılımı
13 Haziran 2022
445
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Öğr. Göv. Diren DOĞAN, SETA bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı için ‘Yeniden Asya Girişimi ve Türk Savunma Sanayiinin Güneydoğu Asya Açılımı’ konusunda analiz yaptı.

Diren DOĞAN, bu analizinde ‘Yeniden Asya Girişimi’ne yönelik temel bir çerçeve sunmasının yanında bahse konu girişim ile Türk savunma sanayii arasındaki stratejik uyumun Güneydoğu Asya Bölgesi özelinde incelemek olduğuna dikkat çekti.

2019’da gerçekleştirilen 11. Büyükelçiler Konferansı’nın, Türk dış politikası açısından önemli bir girişimin duyurulması nedeniyle dikkatleri üzerine çektiğini hatırlatan DOĞAN, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından ilan edilen “Yeniden Asya Girişimi”nin özellikle “Asya’nın yükselişi” kavramının sıkça dile getirildiği son yıllarda, Türk dış politikasındaki “Asya” ekseninin geçmişten günümüze sürekliliğini vurgulayan önemli bir beyan niteliği taşıdığının altını çizdi.

Yeniden Asya Girişimi'nin sunduğu fırsatlar ve muhtemel risklerAlanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Öğr. Göv. Diren DOĞAN, Ankara’nın Asya Kıtası’na yönelik uyguladığı stratejilerin bir vizyonunu sunan Yeniden Asya Girişimi paralelinde Türkiye’nin savunma sanayii alanında özellikle kıtada gerçekleştirdiği atılımların, sektörel başarıların diplomatik stratejilerle desteklenerek daha yüksek seviyeye ulaştırılmasının önemli bir örneğini sunduğunu açıkladı.

Diren DOĞAN, bu analizin ilk olarak henüz bir politika belgesi yayımlamamış olması sebebiyle ayrıntılarının ilgiyle takip edildiğini ve Yeniden Asya Girişimi’ne yönelik temel bir çerçeve sunduğunu dile getirdi.

DOĞAN, analizinde bu girişimin amaçlarının, uluslararası politikaya sunduğu katkıları, farklı aktörlerce üretilen Asya’ya yönelik stratejilerden ayrılan taraflarını ve Türk dış politikasının temel dinamikleri ile kurduğu ilişkiyi incelediğine vurgu yaptı.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Öğr. Göv. Diren DOĞAN, İkinci olarak Yeniden Asya Girişimi’nin odaklandığı alt bölgelerden biri olan Güneydoğu Asya Bölgesi’nde Türk savunma sanayii sektörünün gördüğü ilgi paralelinde gerçekleşen sektör başarılarını irdeleyerek bahse konu girişim ile Türk savunma sanayii arasındaki stratejik uyumu bölge özelinde analiz ettiğini kaydetti. (Devam edecek)

***

YAZAR HAKKINDA
Diren DOĞAN, Lisans derecesini 2016’da Süleyman Demirel Üniversitesi uluslararası ilişkiler programında tamamlamıştır. Aynı üniversitenin uluslararası ilişkiler anabilim dalından “Bölgesel İhtilaflar Bakımından Güney Çin Denizi ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin Bölge Politikaları” başlıklı tez çalışmasıyla mezun olmuştur. Doktora eğitimi esnasında Tayvan Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen “Taiwan MOFA Fellowship”i kazanarak 2021’de Tayvan’da araştırmalar yapmak üzere National Chengchi Üniversitesi’nin Tayvan Güvenlik Araştırmaları Merkezi’nde (TCSS) misafir öğretim üyesi olarak bulunmuştur. Aynı yıl Uluslararası İlişkilerde Kaynayan Sular: Güney Çin Denizi başlıklı kitabını yayımlamıştır. 2020 itibarıyla Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde görev yapmakta olan Doğan aynı zamanda NATO-AB ortaklığında kurulan Finlandiya merkezli Hibrit Tehditlerle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi’nin (Hybrid-CoE) uzman havuzunun bir üyesidir. Çalışma alanları Asya Pasifik bölgesindeki güvenlik kompleksleri, Güney Çin Denizi ihtilafı, gri bölge stratejileri ve hibrit tehditlerdir.

[UHA Haber Ajansı, 13 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.