enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:04 Türkiye’yi Kuşatma Hayali
00:47 Huzurlu bir Ramazan için sorunsuz alışveriş: Güven ve hız Amazon.com.tr’de buluşuyor!
00:40 Bakan Kurum: “Çöp kutusu göndermeyi ballandıra ballandıra anlatıyor ama 455 bin konutu beğenmiyorlar”
00:10 Dışişleri’nden katil İsrail’in Batı Şeria’da arazi tesciline sert tepki
00:09 Kocaeli’ Gebze ilçesinde Barış Manço’yu eserleriyle anıldı
00:09 İletişim Başkanı Duran’dan ‘TRT World Citizen Awards’ paylaşımı
00:06 Su Yönetiminde Yapay Zeka’nın Evrimi
00:04 TBV’nin Yarının Denklemi serisinin yeni bölümü yayınlandı
00:01 Filistin’de İsrail’in yaptığı gibi CHP’li Milas İlçe Başkanı Ahmet Kılbey’den iş makanasıyla Asırlık Ağaç Katlimı!
10:13 ‘Sevgililer Günü’nü dini bir tartışma olarak değil, sevdiklerimiz için anlamlı bir gün olarak görelim
00:53 Mehmet Beyazıt’tan İki Eser Tek Kitapta: “Yüreğime Kar Yağıyor” ve “Tanrı Misafiri” Satışta!
00:49 Kocaeli’n Gebze ihracat şampiyonu firmalar ödüllendirildi…
00:45 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:39 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının,COP31’in organizasyonel hazırlıkları
00:39 Kocaeli’den Haberler…
00:30 Türk Eğitim Derneği’nin 98. Yıl Resepsiyonunda Seçkin Davetliler Eğitim İçin Bir Araya Geldiler
00:27 ABTTF’den AB Komisyonu’na ortak rapor: Yunanistan’daki STK’larından ülkede hukukun üstünlüğündeki gerilemeye dair
00:12 Kafkasya dağlarnda açan çiçek. Anadolu’da neden söndü…
00:07 Adil Türkiye Partisi: “Erken Seçim Yarışı Başlıyor, Hazır Olan Kazanır”
00:12 Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı: ‘Ruslar gerçekten barış istiyor mu?’
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Analiz: Yeniden Asya Girişimi ve Türk Savunma Sanayiinin Güneydoğu Asya Açılımı

Analiz: Yeniden Asya Girişimi ve Türk Savunma Sanayiinin Güneydoğu Asya Açılımı
13 Haziran 2022
446
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Öğr. Göv. Diren DOĞAN, SETA bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı için ‘Yeniden Asya Girişimi ve Türk Savunma Sanayiinin Güneydoğu Asya Açılımı’ konusunda analiz yaptı.

Diren DOĞAN, bu analizinde ‘Yeniden Asya Girişimi’ne yönelik temel bir çerçeve sunmasının yanında bahse konu girişim ile Türk savunma sanayii arasındaki stratejik uyumun Güneydoğu Asya Bölgesi özelinde incelemek olduğuna dikkat çekti.

2019’da gerçekleştirilen 11. Büyükelçiler Konferansı’nın, Türk dış politikası açısından önemli bir girişimin duyurulması nedeniyle dikkatleri üzerine çektiğini hatırlatan DOĞAN, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından ilan edilen “Yeniden Asya Girişimi”nin özellikle “Asya’nın yükselişi” kavramının sıkça dile getirildiği son yıllarda, Türk dış politikasındaki “Asya” ekseninin geçmişten günümüze sürekliliğini vurgulayan önemli bir beyan niteliği taşıdığının altını çizdi.

Yeniden Asya Girişimi'nin sunduğu fırsatlar ve muhtemel risklerAlanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Öğr. Göv. Diren DOĞAN, Ankara’nın Asya Kıtası’na yönelik uyguladığı stratejilerin bir vizyonunu sunan Yeniden Asya Girişimi paralelinde Türkiye’nin savunma sanayii alanında özellikle kıtada gerçekleştirdiği atılımların, sektörel başarıların diplomatik stratejilerle desteklenerek daha yüksek seviyeye ulaştırılmasının önemli bir örneğini sunduğunu açıkladı.

Diren DOĞAN, bu analizin ilk olarak henüz bir politika belgesi yayımlamamış olması sebebiyle ayrıntılarının ilgiyle takip edildiğini ve Yeniden Asya Girişimi’ne yönelik temel bir çerçeve sunduğunu dile getirdi.

DOĞAN, analizinde bu girişimin amaçlarının, uluslararası politikaya sunduğu katkıları, farklı aktörlerce üretilen Asya’ya yönelik stratejilerden ayrılan taraflarını ve Türk dış politikasının temel dinamikleri ile kurduğu ilişkiyi incelediğine vurgu yaptı.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Öğr. Göv. Diren DOĞAN, İkinci olarak Yeniden Asya Girişimi’nin odaklandığı alt bölgelerden biri olan Güneydoğu Asya Bölgesi’nde Türk savunma sanayii sektörünün gördüğü ilgi paralelinde gerçekleşen sektör başarılarını irdeleyerek bahse konu girişim ile Türk savunma sanayii arasındaki stratejik uyumu bölge özelinde analiz ettiğini kaydetti. (Devam edecek)

***

YAZAR HAKKINDA
Diren DOĞAN, Lisans derecesini 2016’da Süleyman Demirel Üniversitesi uluslararası ilişkiler programında tamamlamıştır. Aynı üniversitenin uluslararası ilişkiler anabilim dalından “Bölgesel İhtilaflar Bakımından Güney Çin Denizi ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin Bölge Politikaları” başlıklı tez çalışmasıyla mezun olmuştur. Doktora eğitimi esnasında Tayvan Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen “Taiwan MOFA Fellowship”i kazanarak 2021’de Tayvan’da araştırmalar yapmak üzere National Chengchi Üniversitesi’nin Tayvan Güvenlik Araştırmaları Merkezi’nde (TCSS) misafir öğretim üyesi olarak bulunmuştur. Aynı yıl Uluslararası İlişkilerde Kaynayan Sular: Güney Çin Denizi başlıklı kitabını yayımlamıştır. 2020 itibarıyla Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde görev yapmakta olan Doğan aynı zamanda NATO-AB ortaklığında kurulan Finlandiya merkezli Hibrit Tehditlerle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi’nin (Hybrid-CoE) uzman havuzunun bir üyesidir. Çalışma alanları Asya Pasifik bölgesindeki güvenlik kompleksleri, Güney Çin Denizi ihtilafı, gri bölge stratejileri ve hibrit tehditlerdir.

[UHA Haber Ajansı, 13 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.