enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:11 Türkmenistan Lojistikte Vites Yükseltiyor
00:10 “28 Şubat: Vesayet, Darbe ve Milli İradenin İnşası” programı düzenlenecek
00:08 Rusya Yeni Türkiye Büyükelçisini Atadı “Sergey Verşinin”: Jeopolitik Portre Analizi
00:08 Çok kutuplu uluslararası sistem bağlamında Türk Dış Politikası’nda Güvenlik Anlayışının Dönüşümü
00:07 Türkiye’de her 10 yetişkinden yaklaşık yedisi obez veya fazla kilolu
00:07 6 soruda Afganistan-Pakistan krizi
00:05 Avrupa Haberleri / Litvanya Başbakanı’ndan Orban’a: ‘Ukrayna’yı suçlamak saçmalık’
00:03 Avrupa Haberleri / Rus petrolü tartışması büyüyor: Zelenskiy, Fico’yu Ukrayna’ya çağırdı
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin (ASKON) Geleneksel İftar Programı’nda konuştu
00:02 Kruvaziyer fırtınası Türkiye’de esecek: Turizmde gizli patlama
00:02 Türk siyasi tarihinin “bin yıl sürecek” denilen 28 Şubat sürecinin failleri cezasız kalmadı
00:01 Türkiye ham çelikte, üretimini artırarak pozitif ayrışan ülkeler arasında yerini aldı…
00:01 MSÜ Hava Harp Okulu’nda uyuşturucu soruşturması: 3 sözleşmeli er tutuklandı
00:00 Meteoroloji’den 31 ile ‘sarı’ kodlu uyarı
11:34 Bakü’de tarihi buluşma: 1926 Türkoloji Kurultayı 100 yıl sonra anılıyor
09:27 Milli Eğitim Bakanlığı 903 sözleşmeli personel alacak
00:55 Hocalı Soykırımın 34. Yılı Anma Programı
00:54 Finansal Strateji Danışmanı Dilek HAKAN, “Zengezur Koridoru Türkiye İçin Hem Fırsat Hem de Risk”
00:44 ABTTF Başkanı: Yunanistan’da halkın büyük çoğunluğu demokratik kurumlara güven duymuyor
00:37 Milli Güvenlik Sorunu: Sanal Kumar ve Kalbine Sızan Sessiz Tehdit!
TÜMÜNÜ GÖSTER →
30 Mayıs 2022
469
A+
A-

ANKARA- UHA HABER / Millî Güvenlik Kurulu’nun son kararı farklı bir resmi ortaya çıkarttı. Kurul, ‘Güney sınırımızdaki operasyonlar’ ifadesinin altını çizdi. Peki böyle bir ifade ne anlama geliyor?

Dr. Öğr. Üyesi Murat Aslan, Hasan Kalyoncu Üniversitesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye’de yeni bir operasyona yönelik söylemi sonrasında basın kulisi hareketlendi. Genellikle “Suriye’ye bir operasyon olacak mı?” yerine “Suriye’de nereye bir operasyon yapılacak?” sorusu gündemi meşgul etmeye başladı. Ancak Millî Güvenlik Kurulu’nun son kararı farklı bir resmi ortaya çıkarttı. Kurul, “Güney sınırımızdaki operasyonlar” ifadesinin altını çizdi. Peki böyle bir ifade ne anlama geliyor?

TRT_Francais_680*100 banner

Geçtiğimiz yıllarda Suriye’de veya halen Irak’ta yürütülen askerî operasyonların zaman ve yer bağlamında sınırlı ve belirgin hedefi olduğu görülüyor. Örneğin, Pençe-Kilit Operasyonu Zap – Metina uzanımındaki teröristlerin ‘etkisizleştirilmesine’ yönelik. Hedef, araziden ziyade terörist! Suriye’deyse güvenli bölge oluşturma hedefi ön plandaydı. Diğer bir ifadeyle terörist faaliyetlerin Türk hududundan uzaklaştırılması ve insani nedenle Suriyeliler için güvenli bir bölge yaratılması amaçlandı.

Gelinen aşamada Irak ve Suriye’de icra edilen operasyonların amaç ve hedeflerindeki devamlılığında bir değişiklik görülmüyor. Ancak MGK kararında kullanılan ifadenin yeni bir yöntemi işaret ettiği söylenebilir.

“Güney komşularımız” şeklinde ifade edilen Irak ve Suriye’de, geniş cephede teröristin hassasiyetleri gözlemlenerek stratejik etki ve sonuç elde edebilecek yeni bir askerî tercih söz konusu. Bu çerçevede; Türkiye’nin hudut güvenliği, terörist unsurların kaynağında kurutulması, ilave göç dalgalarının önlenmesi – hatta geri dönüşün önünün açılması adına güvenli bölgelerin genişletilmesi şeklinde kısaca özetlenecek amaçlar malum. Bu nedenle herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde, herhangi bir yöntemle bu amaçlar gerçekleştirilmeye çalışılacak. Yani esnek bir anlayış var.

Peki geniş cephede icra edilecek bir operasyon serisine soruna taraf olan devletler nasıl tepki verir? İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelikleriyle Ukrayna Savaşının tartışıldığı şu günlerde Türkiye’nin güvenlik kaygılarına kulak kabartan bir Batı dünyası var. Bu nedenle McGurk’e tekrar havale edilmiş Suriye dosyasında gönülsüz bir ABD frene basmak isteyebilir. Ancak jeopolitik kaygılar nedeniyle, zaten Suriye’de neden bulunduğunu sorgulayan Amerikalılar 30 km derinlik vurgusuna hak vermek zorunda. Çünkü imza attığı belgedeki yükümlülüğünü yerine getiremedi.

Ruslar açısından durum biraz farklı. Moskova’da temsilciliği olan PKK/PYD’yi Türkiye ve ABD’ye karşı bir manivela olarak algıladığı biliniyor. Rusların, Suriye’de ipi elden bırakmamak adına kısıtlı operasyonlara göz yummak zorunda kalması, ancak büyük çaplı bir operasyonda Rus yanlısı bir Rejimin devamlılığına odaklanması beklenmeli. Bu nedenle Halep gibi kritik şehir merkezlerine yönelik herhangi bir operasyona şiddetle karşı çıkacak Rusya’nın 30 km derinliğe kadar operasyonlara gönülsüz de olsa ses çıkartmaması beklenmeli. Aksi takdirde Ukrayna saldırganlığına rağmen özenle dengede tutulan Türkiye ilişkileri çıkmaza girebilir. Ayrıca teröristlerin Türkiye ile anlaşma hilafına 30 km derinlikteki varlığı ve faaliyetleri Rusları sessizleştirebilecek nitelikte.

Kasaba Doktoru_680*100 banner

İran konusuysa biraz karışık. İran’ın PKK/PYD ile geri planda dönen diyaloğu Türkiye açısından bir risk. Bu nedenle İran’ın hem Irak hem de Suriye’de söylem ve eylemlerine dikkat etmek gerekiyor.

Sonuç şu: Irak ve Suriye’de daha aktif bir sezona giriyoruz. Aynı anda veya bindirmeli olarak farklı bölgelerde operasyonlar yaz döneminin gündemi olacak. Tabii eğer Rusya ve ABD nezdindeki diplomatik müzakereler bir sonuç üretmezse.

[UHA Haber Ajansı, 30 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.