enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:50 Brüksel’den Yükselen Uyarı: Türkiyesiz Güvenlik Olmaz
00:55 Türk Dünyası’nın Kültürel Mirasını ve Küresel Etkileşimini öne çıkaracak ‘Viyana’da Türk Haftası’ bugün başlıyor…
00:54 Dr. Elvin Abdurahmanlı, “Bölgedeki kalıcı barış ve Türk birliğinin caydırıcı gücü en önemli unsur”
00:37 Bakan Göktaş, 2002’de 5 bin 777 olan engelli memur sayısı 82 bin 626’ya ulaştı
00:34 Hollanda Türk Gazeteciler Birliğili, 10 Ocak’ı bu kez “Anma” ruhuyla yaşattı
00:30 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) 10 Ocak’ta Üyeleriyle Buluştu 
00:29 Türkiye’de rüzgardan elektrik üretimi 3 Ocak’ta 259 bin 76 megavatsaatle günlük bazda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı
00:21 Milli Savunma Bakanı Güler, “Gazze Şeridi’nde İsrail için bir tehdit oluşturmuyor”
00:20 Yüzyılın konut projesinde yeni haftanın kura takvimi
00:11 Oğuz Türklerine ait 9-10. yüzyıldan kalma Kültöbe Yazıtı keşfedildi
00:10 Türk Dünyası’ndan Haberler!
00:59 ABD Başkanı,Venezuela’dan Grönland’a, İran’dan Suriye’ye kadar birçok başlıkta dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
00:41 2026’nın merakla beklenen 20 filmi
00:38 Türkiye’nin 2026’da dış politikada öncelikleri neler olacak?
00:37 2026’da emekli aylıkları yaşam maliyetine kıyasla ne seviyede?
00:30 Güvenlik kaynakları: Çatışmaların sebebi YPG’nin Suriye’nin geleceğini ve kaynaklarını sömürme kaygısıdır
00:26 İran’da sokağa çıkma çağrıları yapan sürgündeki Rıza Pehlevi kimdir?
00:21 Türkiye, Karadeniz’in güvenliği konusunda nasıl bir sorumluluk alacak?
00:19 BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeden ABD’ye sert tepki
00:17 Bir bardak portakal suyunun şaşırtıcı faydaları
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeraltı sularının Stratejik Önemi Artıyor

Yeraltı sularının Stratejik Önemi Artıyor
2 Haziran 2022
541
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / Stratejik Araştırma Merkezi (STRASAM) Araştırmacı – Yazar ve Akademisyen Dursun YILDIZ,  Yeraltı sularının; kısa süre içinde işletmeye alınabilmesi, genellikle arıtma ihtiyacının olmaması gibi avantajlarından dolayı çok uzun zamandan beri içme-kullanma, tarımsal sulama ve suyu talebini karşılamakta kullanılan en stratejik doğal kaynaklardan biri olduğuna dikkat çekti.

Dursun YILDIZ yazıları 1.sayfaYeraltı sularının Kendini Yenilenmesi:

Dursun YILDIZ, ‘Yeraltı sularının Stratejik Önemi Artıyor‘ köşe yazısında, “Bu nedenle yeraltısuları farklı kullanıcılar tarafında kullanılabilen ve aşırı kullanıldığında yenilenmesi, kirletildiğinde ise temizlenmesi uzun zaman alan ortak bir havuz veya depo olarak düşünülebilir” dedi.

Ancak yeraltısularının bazı bölgelerde, kendini yenilemeye fırsat bulamadan aşırı tüketildiğini ve su seviyelerinin de yıldan yıla hızla düştüğünü hatırlatan YILDIZ, bu nedenle, bu kaynaklara yönelik koruma ve verimli kullanma önlemlerinin arttırılmasının büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Dursun YILDIZ, Kuraklık hâlinde kullanılabilecek en güvenilir su kaynağı olan yeraltısularının, sosyal ve ekonomik değerleri yanında aynı zamanda stratejik öneme de sahip olduğunu, herhangi bir afet ve savaş gibi durumlarda yerleşim birimlerine gelen su kaynaklarının tahrip olması durumunda, yeraltısuyunun çok kısa zamanda kullanıma sunulabileceğini açıkladı.

YILDIZ, Nükleer kirlilikten korunabilecek tek su kaynağının da, yine yeraltı suları olduğuna vurgu yaptı.

Image

Yeraltısuları stratejiktir:

Ülkemizdeki tarımsal sulamanın dörtte birinin içme ve kullanma suyu talebinin ise yaklaşık yarısının yeraltısuyu kaynaklarından karşılandığını belirten Dursun YILDIZ, “Bu nedenle ekonomik olduğu kadar de stratejik önemi de çok yüksektir. Bununla birlikte aşırı ve kontrolsüz çekim ile kirlilik tehdidi altındadır. Yeraltısularının kirlendikten sonra temizliği çok uzun zaman almakta ve çok yüksek maliyetlere mal olmaktadır. Bu nedenle bu kirlilik hem kirliliğin olduğu dönemde bu kaynaktan yararlanan insanları hem de gelecek nesilleri etkileme riski taşımaktadır” dedi.

Image

Araştırmacı Yazar ve Akademisyen Dursun YILDIZ, yukarıda sayılan tüm bu özelliklerin günümüzde yeraltısuyu kaynaklarını tüm dünyada çok önemli kıldığını, Dünya Su Günü’nün, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 22 Mart 1993 tarihinde aldığı karar çerçevesinde her yıl farklı temalarla dünya çapında kutlandığını hatırlattı.

Dursun YILDIZ, Yeraltısuyunun artan önemine dikkat çekmek için 22 Mart Dünya Su gününün bu yılki temasının da “Yeraltısuyunu Görünür Yapmak” olarak belirlendiğini ifade etti.

İçme Suyu ve Damacana Su Markası Nasıl Seçilmelidir | Marsu

Yeraltısuyu Seviyesi:

Ülkemizdeki yeraltısuyunun emniyetli rezervinin yüzde 85’inin tahsis edildiğini açıklayan YILDIZ, Ancak birçok havzada kontrolsüz çekimler sonucu yeraltı suyu seviyelerinin hızla düştüğünü, ayrıca yeraltısularımızın sulamadan dönen suların, sanayi atıksuyu ve evsel atıklar ile kirlendiğine dikkat çekti.

Dursun YILDIZ, “Bunların önlenebilmesi için nehir havzası entegre su yönetimi kapsamında yeraltı suyu seviyelerinin online (anlık) takibi, arazi toplulaştırması, suyu verimli kullanmaya  yönelik eğitim ve bilinçlendirme hizmetleri ile sulama şebekelerinin modernizasyonunun desteklenmesi ve hızlandırılması gibi eylemlerinin hayata geçirilmesi  gerekmektedir” dedi.

Doğal Su Kaynakları - Su ???? Gelir

Araştırmacı Yazar ve Akademisyen Dursun YILDIZ, Sonuç olarak da, su ve toprak gibi stratejik önemi gün geçtikçe artan doğal kaynaklarımızı toplumsal ulusal faydayı gözeterek sürdürülebilir bir şekilde kullanmak ve bu konudaki toplumsal duyarlılığımızı arttırmak zorunda olduğumuzu kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 04 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.