enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Diplomaside Yeni Paradigma

Diplomaside Yeni Paradigma
14 Mart 2022
431
A+
A-

Dış politikada Erdoğan’ın değer ile çıkarı sentezleyen realist yaklaşımının en bariz örneği, Ukrayna krizinde ortaya koyduğu aktif diplomasi. Dünya henüz bu yeni paradigmaya hazır olmayabilir. Ancak küresel belirsizliğin ve büyük güç rekabetinin ufkumuzu kararttığı bir dönemde önümüzü aydınlatacak yeni paradigmaya çağrı her zaman kıymetlidir.

 

Prof. Dr. Burhanettin DURAN & SETA Genel Koordinatörü

Başlığım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Antalya Diplomasi Forumu’ndaki açılış konuşmasından… Erdoğan, Ukrayna krizinden yola çıkarak mevcut uluslararası sistemi eleştiren ve çıkış için diplomasiyi önceleyen etkili bir konuşma yaptı. Bu konuşmanın mesajlarına değineceğim, ancak önce Türkiye’nin aktif diplomasisinin parlak platformu haline gelen Forum’dan bahsetmek isterim. 2022 yılının ana teması “diplomasiyi yeniden kurgulamak.” Forum, dünya başkentlerinin dikkatlerinin çevrildiği bir toplantıyla gündeme oturdu. Perşembe günü Rus ve Ukraynalı dışişleri bakanları, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu kolaylaştırıcılığında bir araya geldi. Dün ise Forum’da liderler, diplomatlar, akademisyenler ve gazeteciler, diplomasinin yeniden etkin olabilmesinin imkânlarını tartıştılar.

75 ülkeden katılımcının bulunduğu Forum’un, Rusya-Ukrayna savaşının uluslararası sistemi yeni bir belirsizliğe ittiği günlerde gerçekleşmesi ve çözümü diplomaside araması ayrıca anlamlıydı. Açılış konuşmasında Çavuşoğlu, Forum’un “beş yüz yıllık Türk hariciyesinin bir armağanı” olduğunu vurgulayarak diplomaside “yeni bir dil ve anlayışa” ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Malum, Türkiye, mevcut uluslararası sistemin adaletsiz yapısına en çok dikkat çeken ülke. Erdoğan’ın “Daha adil bir dünya mümkün” mottosu, Türkiye’nin uzun süredir seslendirdiği diplomasiyi yeniden etkin hale getirelim arayışının bir yansıması. Türkiye, BM dahil uluslararası sistemin çökmesini değil aksine dünyanın değişimine uygun şekilde reform edilmesini istiyor. Forum’a video ile katılan BM Genel Sekreteri Guterres, “Diplomasi, BM Antlaşmasının ruhudur” diyerek bu “meydan okuyucu günlerde” diplomasiyi yeniden kurgulama arayışına destek verdi.

***

Hem Ukrayna krizi hem de normalleşme politikası çerçevesinde son günlerde çok yoğun bir diplomasi hamlesi içerisinde olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış konuşmasıyla yine dünyadaki adaletsizliğe karşı çıkışın, açlığın ve çatışmaların mağdurlarının sesi oldu. Diplomasinin yeniden kurgulanmasının hedefini de “Barışın dünyasını kurmaya mecburuz, savaşın değil” cümlesiyle tanımladı. 2. Dünya Savaşı sonrası 5 galip ülkenin menfaatlerine göre kurulan müesses nizamın adaletsizliğine işaret eden Erdoğan, Ukrayna krizi ile bu sistemin artık iflas bayrağını çektiğini söyledi. Çatışanlardan birisinin (Rusya) BM’de daimi üye olmasının sistemi nasıl kilitlediğine dikkat çekti.

11 Mart 2022 | Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya NEST Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve Anadolu Ajansının (AA) “Global İletişim Ortağı” olduğu ADF’nin açılışına katılarak konuşma yaptı. (Foto: Mustafa Kamacı / AA)

Güvenlik Konseyi’ndeki adaletsizliği, daimi üye ile geçici üyelik arasındaki farka işaretle vurguladı. Erdoğan, BM sistemindeki reformu sadece Türkiye için değil “milletimizle beraber insanlığın çıkarları için” istediğini ifade etti: “Statüko yerine barışa, beş ülke yerine bütün insanlığa hizmet edecek yeni bir küresel güvenlik mimarisi kurulmalı.”

***

Bu cümlelerin altında diplomasiyi yeni bir seviyeye taşıma isteği vardı. Erdoğan’a göre, diplomasi krizler çıktıktan sonra değil öncesinde aktif olmalı. Üzerine gidilmeyen her sorun eninde sonunda ihmal edenleri de vuruyor. Barışı tesis değil tahkim etmek gerekli, sorunlar çıkmadan zamanında müdahil olmak. Ukrayna krizine ise “Komşularımız arasındaki krizin çatışmaya dönmesi en çok bizi endişelendiriyor” diyerek işaret eden Erdoğan, Rus saldırganlığını net şekilde eleştirdi ve şu soruyu sordu: “Eğer 2014’te Kırım’ın işgaline tüm Batı, tüm dünya ses çıkarsa bugünkü tabloyla karşı karşıya kalır mıydık?” Erdoğan, Batı’nın Rusya’yı yeni bir soğuk savaş mantalitesiyle izole etmesini de eleştirdi. Rus kültürüne ve müzisyenlerine yapılan dışlamayı Moğol hükümdarı Hülagü’ye benzeterek “Yeni Hülagüler istemiyoruz” dedi.

Türkiye hem söylemle hem pratikle yeni bir diplomasi anlayışının öncülüğünü yapıyor. Kuşkusuz yeni paradigma arayışı romantik değil. Türkiye’nin çıkarlarını ve insanlığın temel değerlerini koruma niyetinde. Dış politikada Erdoğan’ın değer ile çıkarı sentezleyen realist yaklaşımının en bariz örneği, Ukrayna krizinde ortaya koyduğu aktif diplomasi. Dünya henüz bu yeni paradigmaya hazır olmayabilir. Ancak küresel belirsizliğin ve büyük güç rekabetinin ufkumuzu kararttığı bir dönemde önümüzü aydınlatacak yeni paradigmaya çağrı her zaman kıymetlidir.

[UHA Haber Ajansı, 14 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.