enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:56 Mamdani’den Farage’a: Epstein dosyaları ardından yapay zeka ile üretilmiş görüntüler yayılıyor
00:50 Zelenskiy: ABD, barış anlaşması için Rusya ve Ukrayna’ya Haziran ayına kadar süre verdi
00:49 Umman görüşmesi: İran ve ABD nükleer müzakereleri sürdürme kararı aldı
00:35 Eurobarometer anketi: Avrupalılar için savaşlar ve dezenformasyon en büyük endişe kaynağı
00:19 Orta Asya’da Su ve Enerji Güvenliği: İklim Değişikliği ve Bölgesel Kırılganlıklar
00:15 Macron’u hedef alan Rus dezenformasyonu: Epstein skandalı iddiaları
00:13 2026 Kış Olimpiyatları Milano ve Cortina’da geçit törenleriyle başladı
10:07 UHA / İnternational News Agency’ndan hafta içi gündemin öne çıkan haberleri
09:04 e-Birliktelik kampanyasıyla 12 bin işletmeye 21 milyon destek
08:39 SPD Başkanı Yıldız: Ankara’da su krizi riski yok
08:32 Doç. Dr. Zeki KARATAŞ: Uzun Dönemli Bakım Hizmetlerinin Finansman Modelleri
00:59 İkili ilişkilerin kapsamını aşan çok katmanlı ziyaretler
00:39 Suriye’de Yeni Dengeler ve Kandil’in Yanlış Hesabı
00:37 Yıkımın Ardından Hatay’da Hem Depremzede Hem Şehir Plancısı Olmak
00:21 KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda Yunanca Sayfa: İletişim mi, Siyasi Tercih mi?
00:15 Minnesota’da Kriz Büyüyor
00:11 “Asrın felaketi” olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023’teki deprem bölgesinde 200 bin kişi sahada görev yaptı
00:07 Bel ağrısı nüfusun yüzde 75-85’inin yaşamlarının herhangi bir dönemini etkiliyor
00:06 Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye’ye geliyor
06:45 Bakan Bolat: “Bölgede ekonomik hayata dönüş yeniden güç kazandı”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

11 Eylül saldırıları: FBI gizli belge yayımladı

11 Eylül saldırıları: FBI gizli belge yayımladı
14 Eylül 2021
380
A+
A-

UHA HABER / FBI, ABD Başkanı Joe Biden’ın talimatı üzerine 11 Eylül saldırılarıyla ilgili gizli bir belgeyi kamuoyuna açıkladı. El Kaide ise öldüğü iddia edilen lideri Eymen el Zevahiri’nin görüntüsünü yayınladı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle’den aktardığı haberine göre, ABD’de Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkan Joe Biden’ın geçen hafta verdiği talimat üzerine 11 Eylül terör saldırılarıyla ilgili gizli belgelerden birini yayımladı. FBI’ın 4 Nisan 2016 tarihli soruşturma belgesinde, 11 Eylül saldırılarında kullanılan uçakları kaçıran Suudilerden ikisine verilen lojistik desteğe ilişkin bilgiler yer alıyor.

Kısmen yeniden düzenlenerek yayımlandığı bildirilen 16 sayfalık belge, söz konusu teröristlerin ABD’deki Suudi işbirlikçileriyle olan temaslarını içeriyor ancak Suudi hükümetinin de bu saldırılarda rolü olduğuna dair bir kanıt sunmuyor.

11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin aileleri geçen ay ABD Başkanı’na bir mektup göndererek saldırılarla ilgili bazı belgelerin gizli tutulmaya devam edilmesi durumunda Biden’dan 20’nci yıl anma törenlerine katılmamasını istemişti. Aileler, söz konusu gizli belgelerin 11 Eylül saldırılarına Suudi Arabistan liderlerince destek verildiğini ortaya koyduğunu iddia ediyor. Bu ailelerle birlikte saldırılarda yaralanan kişiler, zarar gören işletmeler ve sigorta şirketleri Suudi Arabistan’a milyarlarca dolarlık dava açmış durumda.

Biden ailelerin talebi üzerine saldırılarla ilgili FBI soruşturması belgelerinin yeniden gözden geçirilmesi ve yayımlanabilecek tüm belgelerin kamuoyuna açıklanması için Adalet Bakanlığı’na talimat vermişti.

Saldırılarda kullanılan yolcu uçaklarını kaçıran 19 teröristten 15’i Suudi Arabistanlıydı. Suudi hükümeti saldırılarla bir bağlantısı olmadığını belirtiyor. Suudi Arabistan’ın Washington Büyükeçiliği, ABD’nin tüm gizli belgeleri kamuoyuna açıklaması için destek verirken “Krallık’a yönelik bu temelsiz iddiaların sonsuza dek sonlanması” yönündeki arzusunu dile getirmişti.

El Kaide’nin 11 Eylül 2001’de kaçırdığı dört yolcu uçağıyla ABD’de düzenlediği intihar saldırılarında yaklaşık 3 bin kişi hayatını kaybetmişti.

El Kaide’den El Zevahiri videosu

11 Eylül’ün 20’nci yıl dönümünde El Kaide lideri Eymen el Zevahiri’nin konuşma yaptığı bir videoyu yayınlandı.

El Kaide’nin sosyal medyada paylaşılan bu videoyla Zevahiri’nin hayatta olmadığı yönündeki iddiaları çürütmeyi amaçladığı tahmin ediliyor. Geçen Kasım ayında çıkan haberlerde, El Zevahiri’nin doğal sebeplerden öldüğü öne sürülmüştü.

2001'de çekilen bu fotoğrafta Usame bin Ladin ve Eymen el Zevahiri birlikte görülüyor.

2001’de çekilen bu fotoğrafta Usame bin Ladin ve Eymen el Zevahiri birlikte görülüyor.

Yaklaşık 1 saat süren videoda El Zevahiri, Suriye’nin Rakka vilayetindeki Tel el Semen bölgesinde bulunan bir Rus askeri üssünü hedef alan bombalı araç saldırısını övüyor. El Kaide bağlantılı Hurras el Din’in üstlendiği bu saldırı 1 Ocak 2021’de düzenlenmişti.

El Zevahiri’nin, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinden de bahsetmesi ancak Taliban’ın Kabil’i ele geçirmesinden söz etmemesi dikkat çekiyor. Cihatçı grupların internetteki faaliyetlerini izleyen ABD merkezli SITE İstihbarat Grubu’nun direktörü Rita Katz, videonun ABD’nin Afganistan’dan çekilme vaadinde bulunduğu Doha Anlaşması’nın imzalanmasından sonra da kaydedilmiş olabileceğini belirtti. ABD ile Taliban arasındaki anlaşma, Şubat 2020’de imzalanmıştı.

El Kaide lideri, 11 Eylül’de yayınlanan videoda bazı Arap ülkelerinin geçen yıl İsrail’le imzaladığı anlaşmaları da eleştirdi. El Zevahiri, İsrail ile diplomatik ilişki kurmak için anlaşma imzalayan Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Fas’ın liderlerini “hain” olarak niteledi.

Yetmiş yaşındaki Mısırlı El Zevahiri, Usame bin Ladin’in Pakistan’da ABD özel kuvvetlerince öldürülmesinin ardından El Kaide terör örgütünün lideri olmuştu.

EK Kaynaklar *DW,AFP,rtr,dpa,AP

[UHA Haber Ajansı, 14 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.