enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

11 Eylül Almanya’da Teröre Bakışı Etkiledi mi?

11 Eylül Almanya’da Teröre Bakışı Etkiledi mi?
12 Eylül 2021
300
A+
A-

UHA HABER / 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarının 20. yıldönümü nedeniyle Hamburg eyaletinin Başbakanı Peter Tschentscher, kentteki Amerikan Başkonsolosluğu’nda saldırıların kurbanlarını anmak için iki anıt plaket açtı. ABD Başkonsolosu Darion Akins ve 2001’de görevde olan eski ABD Başkonsolosu Susan Elbow’un da katıldığı törende konuşan Tschentscher, “11 Eylül dünyayı değiştirdi. Bu anıt plaketler, bir kez daha yaşamını kaybedenlere başsağlığı dilemek ve kentimizin Amerikalılar‘la olan dayanışmasını vurgulamayı hedefliyor. ABD ile çok uzun bir ortak geçmişi olan Hamburg, her zaman transatlantik dostluğun bir parçası olacak” diye konuştu.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilciliğinin (VOA)’dan aktardığı Cem DALAMAN’nın haberinde,ABD Başkonsolosu Darion Akins, “Hamburg’un, 11 Eylül’ün acısını bu şekilde göstermesi ve paylaşması bizim için çok önemli. 20 yıl önce de Hamburg halkı ABD ile büyük bir dayanışma göstermişti” şeklinde görüş ifade etti.

Başkonsolosluk binasının girişine asılan İngilizce ve Almanca anıt plaketlerde, “Hamburg’un ABD ile olan bağlılığı ve dayanışması kapsamında, 11 Eylül’de düzenlenen saldırılarda New York, Washington ve Pennsilvanya’da yaşamını yitirenleri anıyoruz” cümlesi yer alıyor.

11 Eylül saldırılarının planlaması kısmen Hamburg kentinde yapıldı

11 Eylül 2001’deki terör saldırılarının kilit kısımlarının planlanmasının, Almanya’nın kuzeyindeki liman kenti Hamburg’da yapıldığı ortaya çıkmıştı. New York’taki İkiz kulelere ve Amerika Savunma Bakanlığı binasına düzenlenen ve yaklaşık 3 bin kişinin yaşamını yitirmesine yol açan saldırıları düzenleyen intihar komandolarından birinin Hamburg’da uzun bir süre yaşayan ve burada üniversitede okuyan Muhammed Atta ile arkadaşları olması dünya çapında büyük yankı uyandırmıştı.

İstihbarat örgütlerinin araştırmaları, Atta’nın dönemin en tehlikeli terör örgütlerinden El Kaide’nin lideri Usame bin Ladin’den aldığı emirle, Hamburg’ta tanıştığı Ramzi Bin Al Shibh, Marwan al Shehhi ve Ziyad Jarrah’ın katılımıyla bir intihar timi oluşturduğunu tespit etmişti. Almanca’nın yanısıra İngilizce bildikleri için, hem de eğitimleri ve teknik bilgileri sayesinde bizzat Bin Ladin tarafından ABD’de yapılacak terör eylemi için görevlendirilen Atta ve grubu, saldırı öncesinde Amerika’da uçuş dersleri almıştı.

Saldırılardan sonra yapılan çok sayıda analiz, Almanya’nın radikal İslamcı terör tehlikesini ve ülkedeki Hamburg benzeri radikal İslamcı hücreleri uzun bir süre yeteri kadar ciddiye almadığını da ortaya çıkardı. Almanya’nın 11 Eylül’deki sorumluluğunun hesaplaşması olarak, ülke bundan sonraki süreçte terörle mücadele konusunda yeni bir yapılanmaya gitti ve güvenlik alanında çıkarılan yasalarla terör tehdidine karşı bir dizi sert önlem aldı.

Güvenlik makamları olası terör eylemlerine ve radikal oluşumlara karşı mücadeleyi yoğunlaştırırken, çoğu Almanya’da yetişen Türk ve Arap kökenlilerin yanısıra sonradan Müslüman olan bazı Alman kökenli militanların 2000’li yıllarda Afganistan, Pakistan, daha sonra ise IŞİD’in Suriye ve Irak’taki terör kamplarında eğitim aldıklarının saptanması olaya değişik bir boyut getirdi.

Son 20 yılda 11 Eylül saldırganlarının ABD’ye gitmeden önce buluşma yerleri olan Hamburg Taiba Cami gibi çok sayıda cami ve Hizbullah gibi radikal İslamcı dernekler kapatıldı, siyasal İslam’ı temsil eden oluşumlara yönelik baskı da artırıldı. Buna rağmen Anis Amri isimli radikal İslamcı‘nın, Berlin Noel pazarına 2016 yılında düzenlediği ve 12 kişinin yaşamını yitirdiği gibi bir çok terör saldırısı, alınan önlemlere rağmen Almanya’nın da terör tehlikesi ile yaşamayı öğrenmesi gerektiğini gösterdi. Müslümanlarla ilgili genelleme yapan ve İslami kuruluşları zan altında bırakan siyasi açıklamalar ise, son yıllarda İslamofobik önyargıların artmasına neden oldu.

HABER : Cem DALAMAN & Berlin

[UHA Haber Ajansı, 12 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.