enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
TÜMÜNÜ GÖSTER →

10 soruda Gazze’ye Türkiye damgası

10 soruda Gazze’ye Türkiye damgası
21 Ekim 2023
310
A+
A-

* Gazze’de İsrail askerlerine meydan okuyan Filistinliler, ellerinden Türk bayraklarını indirmiyor.

* Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik büyük bir sevgi var.

* Türkiye son olarak BM’nin Gazze projelerinin başkanlığını aldı.

* Peki Türkiye Gazze için daha başka neler yaptı ve yapıyor, Gazze’nin Osmanlı’dan bu yana gelen Türk bağlılığında hangi örnekler var, Taha Dağlı sabah.com.tr için yanıtladı.

UHA / İnternational News Agency

GAZZE’DE TÜRK BAYRAĞI YENİ BİR DURUM DEĞİL

UHA Haber’in sabah.com.tr’den aktardığı Taha Dağlı’nın yazısı:

Bugün Filistinlilerin ellerinde Gazze’de yaptıkları gösterilerde hep Türk bayrakları görüyoruz. İsrail askerinin vurduğu Filistinli genç, yaralanmasına rağmen elindeki Türk bayrağının yere düşmesine izin vermemişti. Aslında ay yıldızlı sancak Gazze’de hiç yere inmedi, bayrağımız yıllardır hep Gazze’de.

1917’DE GAZZE’DE OSMANLI SANCAĞI?

Birinci dünya savaşında Gazze’de Osmanlı askeri vardı. O süreçte Gazze’ye yönelik 2 İngiliz saldırısı Osmanlı askerleri ve Filistinliler tarafından püskürtüldü. Sonrasında 1917’de Kudüs’ten önce Gazze İngilizler tarafından işgal edildi. Türk sancağı o güne kadar hep Gazze’deydi, İngiliz ve sonrasında İsrail işgaliyle Türk askeri çekilse de gönüllerde Türk bayrağı hep kaldı.

FİLİSTİNLİLER 100 YILLIK BAYRAKLARI BUGÜN YENİDEN ÇIKARDI?

Gazze hala işgal altında. Filistinliler işgale direniyor. Direnirken de Türk bayrakları taşıyor. Özellikle 24 Haziran seçim zaferinin ardından Gazze’de Cumhurbaşkanı Erdoğan için sevinç gösterileri yapıldı. Bir aile yeni doğan çocuklarının adını Recep Erdoğan koydu, Filistinliler Türk bayrakları ve Erdoğan posterleri ile 30 Mart’tan itibaren devam eden büyük dönüş yürüyüşlerinde İsrail askerlerine meydan okudu.

TÜRKİYE BUGÜN BM’NİN GAZZE FAALİYETLERİNİN BAŞINA GEÇTİ

BM’nin Gazze’de faaliyetleri var. Ancak çoğu zayıf. Türkiye BM çerçevesinde Gazze’ye yapılan faaliyetlerin yürütüldüğü UNRWA Danışma Komisyonu (AdCom) Başkanlığını üslendi.

TÜRKİYE GAZZE’DE NELER YAPIYOR?

TİKA ve Kızılay Gazze’de. 2014’teki saldırılarda yıkılan evlerin yerine yeni konutlar inşa edildi. Hastane inşa edildi, okul yapıldı. İsrail Gazze’ye yardım ve özellikle inşaat malzemesi girişinde çok kısıtlamalar getiriyor. Kısıtlamalara rağmen Türkiye kurumlarıyla birlikte Gazze’ye yönelik yardım faaliyetlerini hiç aksatmadı.

MAVİ MARMARA SONRASI TÜRKİYE’NİN GAZZE ZAFERİ?

Mavi Marmara katliamında Türkiye 3 şart sunmuştu. 2’si bizim için biri ise Gazze içindi. İsrail o şartları kabul ettikten sonra Gazze ablukası Türkiye’ye özel olarak hafifletildi. Türk yardım tırlarının girişine izin verildi. TİKA ve Kızılay’ın tüm yardım faaliyetleri arttı.

İsrail Gazze’deki insan sayısına yetecek kadar ekmek imalatı için un girişine izin verir. Yani ekmeği bile sayıyla verir. Bu ağır abluka Türkiye’nin çabalarıyla kalktı. 2016’da Türkiye Gazze’ye tek seferde 10 bin ton yardım malzemesi götürdü.

GAZZE’DE BM VE TÜRKİYE FARKI?

BM’nin Gazze’de okulları var ama o okullar 2009’daki İsrail saldırılarında bombalanmıştı. Filistinliler saldırılar sırasında güvenli olur diye BM okullarına sığınmıştı. Ancak İsrail savaş uçakları BM okullarına fosfor bombalarıyla saldırmıştı. BM o saldırıların hesabını bile İsrail’e soramadı.

BM’NİN GAZZE’DEKİ İTİBARI?

Son olarak 3 gün önce Filistinliler Gazze’de BM’yi protesto etti. Çünkü hizmet verilmiyor. Gazze’de 2 milyon insan kuşatma altında. Bunların 1 milyon 300 bini BM’nin mülteci ilan ettiği Filistinliler. Yani kendi ülkelerinde mülteci olan insanlar. Uluslararası olarak tanımı olmayan bu garip statü, BM tarafından Filistinlilere verildi. Filistinliler ise kendilerine bakmakla yükümlü olan BM’nin bu yükümlülükleri hiçbir şekilde yerine getirmediğinin farkında. Bu nedenle daha önce Gazze’yi ziyaret eden BM Genel Sekreterleri her seferinde protestoya uğramıştır.

Taha Dağlı | Yazar | Kriter Dergi

Gazeteci* Taha DAĞLI

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.